Social 20 August 2009 15:28
Zece muncitori si-au pierdut viata anul acesta pe santierele din Bucuresti. In urma accidentelor de munca, patronii au scapat doar cu amenzi, desi Codul Penal prevede pedepse intre 4 si 14 ani de inchisoare pentru responsabili
Alte cateva sute de muncitori au fost raniti la locul de munca, iar 39 dintre ei au ramas cu probleme de sanatate pe viata, anunta Adevarul.

Anul trecut au murit 331 de muncitori iar alti 4.261 au fost raniti, insa pana in prezent nu a fost pedepsit niciun sef de de santier. [Semnal de alarma: Santierele Capitalei pun in pericol viata muncitorilor si a pietonilor].

Amenzile, prea mici pentru firmele de constructie


Companiile care ar trebui sa-si protejeze angajatii scapa de obicei doar cu amenzi. Sumele sunt insa prea mici pentru a-i speria pe sefii companiilor. "De obicei angajatorul este amendat. Normal ar fi sa fie sanctionat in primul rand seful de santier, cel care se ocupa direct de lucrari, nu o persoana care sta intr-un birou si habar nu are ce se intampla cu muncitorii", a declarat pentru Adevarul directorul Inspectoratului Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti, Constantin Bujor.

Cel mai grav accident de munca de pe santierele Capitalei a avut loc in luna mai, pe santierul de la pasajul Baneasa. [Trei muncitori au murit dupa ce un mal de pamant s-a surpat la pasajul Baneasa].

Patronii cumpara tacerea angajatilor cu cateva mii de lei

Peste 1.000 de persoane au fost descoperite fara forme legale de munca. Inspectorii ITM sustin ca ei se lupta de multe ori cu morile de vant si cu inconstienta patronilor. "Cei care sunt angajati la negru nu au drepturi, asa ca nu le pot cere", a adaugat Constantin Bujor.

Cititi mai multe in Adevarul.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.