Social 19 August 2009 17:54
Vladimir Tismaneanu vorbeste, intr-un editorial publicat la inceputul saptamanii de EVZ.ro, despre criza valorilor in care cred intelectualii romani, mult blamati in spatiul public, deopotriva de "elita" gazetareasca dar si de catre poporul care acuza o prea evidenta "infatuare".
Pare ca mass-media online a devenit un teren de lupta intre valori antagoniste, intr-o atmosfera generala a fricii de propriul colaps financiar, dar este in fapt si oglindirea unor tensiuni sociale, parca mai greu de digerat decat inainte.

Criza a adancit discrepanta intre ritmul impus de o societate dominata de nonvaloare, usor manipulabila prin mesaje spectaculoase si lipsite de scrupule, care aduc bani si lumea la care inca mai spera cei cu orizonturile deschise. Exemplul cel mai evident este disparitia de pe piata, a ziarului “Cotidianul”, ziar pe care il luam ca alternativa la avalansa de mesaje “manelistice”. Publicatia nu a disparut in adevaratul sens, dar valorile sale da, prin inlocuirea politicii editoriale, menite sa se adapteze unui public tributar unui alt tip de existenta. Solutia s-a vrut una de compromis in fata falimentului, pentru ca oricum, in criza financiara, “scapa cine poate”.


"Suntem, vorba monumentului de verticalitate Cornel Nistorescu, o sleahta de <<limbaiesi>>, de <<pupini>>"

"Da, ne facem vinovati de toleranta, de deschidere spre dialog, de incapacitate de a osandi pe cineva pentru erori trecute pe care si le-a asumat. Da! Avem o atractie spre bezna si ingenunchere. Suntem, vorba monumentului de verticalitate Cornel Nistorescu, o sleahta de <<limbaiesi>>, de <<pupini>>", scrie Tismaneanu in editorialul “Noi, intelectualii”, cu un ton ironico-amar. Atitudinea afirmata la acest pupitru online, pare a fi fost generata si de atacurile noului editor-sef de la Cotidianul, Cornel Nistorescu, in multele articole publicate chiar intre paginile noii sale “Republici”.

Tismaneanu mai pomeneste termini ca “civilitate”, “a evolua”, a gandi si “a exprima deschis”, “valori universale”, “democratizare”, “occidentalizare”, “pluraritatea convingerilor si a parerilor”, dialogul “societatii civile”, “iluzia anticomunismului”, s.m.d. Dar pentru toate aceste “pacate”, intelectualii de la noi au fost haituiti si blamati si datorita acestei uri generale nu ne bucuram nici de prea multa cultura media decenta.

Tismaneanu isi continua prelegerea si pe blogul sau, impresii din "tara cu multe flegme pe trotoare". "Anti-intelectualismul este ingemanat azi in Romania cu anti-liberalismul grobian si virulent. Ma refer, desigur, la viziunea politica a unui liberalism deschis spre traditie, spre modernitate, spre schimbare si spre lume, nu la un partid politic anume. Sa nu uitam campania din Ziua, in 2006, contra lui Mihai-Razvan Ungureanu, tot in Ziua impotriva Comisiei de Analiza a Dictaturii Comuniste si a lui Gabriel Liiceanu, cea din 2007 impotriva “trompetelor prezidentiale” in care varful de lance a fost Jurnalul National. Ori pe aceea din 2008 impotriva ICR. Ori abjectiile diseminate la adresa unor Andrei Plesu si Teodor Baconsky pe diverse bloguri ale urii logodite cu ziarele mai sus pomenite".

Nu contest dreptul nimanui de a avea opinii diferite de ale mele ori ale prietenilor mei de idei. Ar fi deopotriva ridicol si absurd. Dar contest dreptul de a ni se pune sub semnul intrebarii cinstea si buna credinta. Contest jocul iresponsabil cu vorbele”, incheie Tismaneanu, cu o revolta argumentata de ura societatii romane de astazi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.