Social 13 August 2009 17:31
Directia de Sanatate Publica Sibiu a retras de pe piata peste 68 de hectolitri de bere Redd's, comercializata la sticla verde de 0,5 si 0,33 l, precum si la doza de 0,5 l, operator Ursus Breweries S.A., din cauza ca berea continea acid malic, un aditiv interzis, potrivit DSP Sibiu.
"In aceste conditii, in data de 11.08.2009, s-a initiat actiunea de control in sanatate publica, retragandu-se intreaga cantitate din acest produs aflata in stoc, 68,5168 hectolitri. Distribuitorul a inceput, de asemenea, retragerea produsului de la comercianti, pe baza listei de distributie (in cantitate de 13,1544 hl)”, se arata intr-un comunicat al DSP Sibiu.

Acidul malic este un acid natural prezent in majoritatea fructelor, dar si in multe legume, fiind parte din metabolismul fiecarei celule vii. In scopuri comerciale, este obtinut prin sinteza, E 296: Acid Malic, fiind utilizat ca si acidifiant, compus de aroma si stabilizator.

Conform Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 438/295/2002, E 296: Acid Malic este un aditiv interzis.

Pozitia Ursus Breweries in aceasta privinta:

"Referitor la comunicarea facuta de unele Directii de Sanatate Publica, dorim sa va comunicam urmatoarele. Produsul Redd’s Fresh este un produs sigur, care nu ridica niciun fel de probleme legate de siguranta de consum. Din pacate exista o problema de interpretare legala referitoare la prezenta acidului malic in bere, care face ca in momentul de fata produsul Redd’s Fresh sa fie considerat neconform si de aceea am trecut deja imediat la inlocuirea produsului. Reteta Redd’s Fresh tocmai a fost revizuita, prin alinierea acesteia la varianta de bere cu arome - Redd’s Sun, care este conforma cu cerintele legale. Produsul nou este deja in curs de distributie.

Inca o data, dorim sa accentuam faptul ca Redd’s Fresh este un produs sigur, reteta fiind folosita de peste 10 ani in diverse tari unde ne desfasuram activitatea. Acidul malic este un ingredient sigur, fiind intalnit in stare naturala in fructe precum mere, pere, struguri, etc. Este un ingredient folosit pe scara larga in industria alimentara in Europa si Romania, fiind des prezent in produse pe care le consumam in mod obisnuit (gemuri, dulceturi, vinuri, sucuri, prajituri cu fructe). De asemenea folosirea lui este admisa in sortimente de bere din multe tari, asa cum sunt: Canada, Rusia, Africa de Sud.

Atat in Romania cat si in Europa, acidul malic figureaza pe lista aditivilor admisi spre a fi folositi in produsele alimentare. Legislatia nu mentioneaza insa in mod specific acest ingredient pentru includere in reteta de bere, alaturi de alti aditivi permisi in acest scop. De aici si aparitia problemei de interpretare legala. Am actionat intotdeauna cu buna credinta in comercializarea produsului, informand atat autoritatile ca folosim acid malic, in momentul notificarii produsului, cat si consumatorii, dovada fiind prezenta lui pe eticheta, alaturi de celelalte ingrediente.
"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.