Social 12 August 2009 14:39
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni seara ca bugetarii vor avea zece zile de concediu fara plata, ca masura a Guvernului de reducere a cheltuielilor, ceea ce va insemna o reducere a salariilor lor cu 4% pana la sfarsitul anului.
"Zece zile vacanta neplatita pentru bugetari. (..) Noi discutam de trei luni acest lucru in Guvern. (...) Sigur va fi un concediu fara plata", a spus Videanu, la Realitatea Tv.

Intrebat daca masura se aplica tuturor bugetarilor, inclusiv si profesorilor, medicilor, judecatorilor, Adriean Videanu a spus ca nu cunoaste inca detaliile, fiind o masura la care se lucreaza. "Se va gasi formula de la sector la sector ca sa se realizeze aceasta economie", a precizat Videanu referitor, adaugand ca cele zece zile fara plata nu trebuie luate toate odata.

Premierul Emil Boc nu a exclus, luni seara, la postul public de televiziune, dintre modalitatile de reducere a cheltuielor cu personalul, acordarea unor zile de concediu fara plata, spunand ca este o varianta care se analizeaza. "Vom face o ajustare cu 0,8% a cheltuielilor pe reducerea unor cheltuieli publice si prin majorarea unor venituri (...) Ajustarea cheltuielilor cu personalul inseamna ca facem toate eforturile pentru mentinerea locurilor de munca ale romanilor si nu abordam ca modalitate principala disponibilizarea. (...) Aceasta completare de 0,8 se face pe reducere de cheltuieli si pe majorare de venituri - majorarea de venituri din ceea ce inseamna redevente", a declarat Boc, potrivit NewsIn.

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca in cadrul discutiei purtate luni la Guvern pe marginea descentralizarii si a standardelor de cost nu s-a avansat o cifra pentru reducerea personalului din administratia locala, iar aceasta problema nu s-a pus nici in cadrul intalnirii din coalitie si "nici macar in scrisoarea de intentie cu FMI". Dragnea a spus ca se poate discuta si accepta, eventual, un act normativ care sa stabileasca un concediu fara plata pentru un numar de zile, 10-12 zile, prin rotatie, de catre toti functionarii si alesii locali, pana la sfarsitul anului, in asa fel incat sa nu fie afectat echilibrul macroeconomic, dar ca reprezentantii alesilor locali nu sustin reducerile de personal.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca Executivul trebuie sa ia masuri pentru reducerea cheltuielilor pe anul in curs cu 0,8% din PIB.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a recunoscut ca o reasezare a cheltuielilor de personal in sectorul bugetar ar putea presunune si disponibilizari si ca a invitat sindicatele la discutii pentru a gasi o solutie de compromis. "In textul scrisorii, pe care o va trimite FMI, nu se vorbeste despre o diminuare a numarului de personal din punct de vedere strict cantitativ. Aici este vorba de o reasezare, din punct de vedere macroeconomic, a cheltuielilor cu personalul, cu salariile. Lucrul acesta poate sa insemne si o solutie de acest tip (disponibilizari, n.r), dar tocmai pentru asta am rugat reprezentantii sindicatelor sa vina astazi la o discutie de inceput, principiala, pentru a vedea in ce masura putem impreuna sa diminuam aceste costuri", a precizat ministrul Muncii, potrivit Wall-Street.

Declaratiile lui Marian Sarbu vin dupa anuntul facut marti de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care afirma ca pana in luna iunie a anului viitor cheltuielile salariale trebuie sa fie reduse cu 3 miliarde lei pentru ca Romania sa-si respecte obligatiile convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International(FMI).

Cat priveste forma finala pe care o va avea proiectul Legii unice a salarizarii bugetarilor, ministrul Muncii a mai spus ca o decizie legata de coeficientii de salarizare trebuie luata in functie de conditiile economice prin care trece Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.