Social 11 August 2009 18:46
Intr-un reportaj publicat in editia online a cotidianului Evenimentul Zilei, publicatia atrage atentia asupra unei dintre cele mai serioase probleme sociale cu care se confrunta Bucurestiul, o cpaitala europeana sufocata de vanzatori stradali, care aminteste, in unele locuri, mai degraba de strazile din Bombay.
De la sosetele “sase perechi la 10 lei” la fructe si legume, aproape orice poate fi cumparat pe strada, fara ca vanzatorii sa ne dea bonul de casa. Tarabele lor, mizeria pe care o lasa in urma pateaza imaginea unui oras ce se vrea capitala europeana, subliniaza EVZ.

Vanzatorii stradali din Bucuresti au invatat “meserie” de la parinti ori au trebuit sa gaseasca o metoda de a supravietui in economia de piata. Florenta are 35 de ani si trei guri de hranit acasa, doi baieti si o fata. De cand se stie, a batut strazile orasului cu sarsanaua cu marfa in spate pentru a face un ban “cinstit”, caci, asa cum povesteste, parintii nu au avut cu ce sa o tina la scoala, arata cotidianul central in reportaj.

Purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 4, Cristina Popa, recunoaste ca aceasta este o problema sociala dar arata ca amenzile sunt prea mici pentru a-i speria pe vanzatori. Daca ar avea bani, multi dintre ei s-ar duce in piete, sa vanda legal.

“Ei revin pe strada pentru ca nu au bani sa plateasca taxe forfetare pentru tarabele din piata. In fond, este o problema sociala”, considera Cristina Popa. Potrivit acesteia, de la inceputul anului, au fost date 3.925 de amenzi in suma de peste 1,53 de milioane de lei. Unii comercianti sunt amendati si de doua ori pe zi, dar se intorc la locul lor imediat dupa plecarea politistilor.

Evenimentul Zilei atrage de asemenea atentia si asupra mizeriei pe care o lasa comerciantii stradali in urma lor, la sfarsitul zilei. Seara trotuarul freamata de chemarile adresate de vanzatori clientilor, insa dimineata trebuie sa pasesti cu grija sa nu calci in mizeria ramasa pe trotuar. Din loc in loc, se ridica movilele de panusi de porumb, resturi, cutii goale care raspandesc un miros de putregai. Tot dimineata, din dubitele parcate pe marginea strazii, vanzatorii scot cutiile cu marfa stricata si le asaza pe marginea trotuarului, pentru a fi ridicate de cei de la firma de salubritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.