Social 7 August 2009 10:11
De-a lungul timpului, oamenii au reusit sa deprinda cateva obiceiuri sanatoase, care ulterior au fost demonstrate prin studii medicale de specialitate ca fiind factori de baza ai longevitatii.
Viata are multe variabile, cu greu vom putea tine cont macar de un procent mic din ele, astfel ca fiecare gest, fiecare ora de suprasolicitare sau fiecare zi in care am mancat nesanatos sau nu am facut sport se aduna, la fel ca si fumul fiecarei tigari sau fiecare respiratie din mediile sociale cu multe noxte toxice. In concluzie, aceste variabile nu pot fi prezentate intr-un singur articol, nici intr-un tratat, insa putem mentiona patru functii de baza de care organismul are nevoie, patru secrete care ne asigura nu doar longevitatea, ci si prelungirea tineretii.


  • 1. Alimentatia

Este la moda acum sa vorbim despre diete, insa stim cu adevarat care sunt principiile unei alimentatii corecte? Desigur, sunt spuse peste tot, dar noi tindem sa nu le respectam, ci, in schimb, sa adoptam o dieta care ne promite o slabire rapida. Principiile corecte constau in a nu manca grasimi animale (din carne de porc, vanat, iepure ci doar pui si peste dar si grasimi din lactate sau uleiri naturale precum cel de masline, chiar si floarea soarelui daca nu este incins), a evita pe cat se poate dulciurile (in special cele care contin faina alba, orez alb, zahar, creme de prajituri, frisca, prajituri, torturi, biscuiti, mai exact tot ce poate contine combinatia intre grasimi si dulce, fiind insa admise zaharurile din fructe si legume precum si carbohidratii cu absorbtie lenta din cerealele integrale), mezelurile sunt interzise, mancarurile prajite de asemenea, precum si toate combinaiile alimentare care asociaza fie proteine cu grasimi (in special cele de origine animala), fie glucide cu grasimi. Tot ceea ce mancam ne compune, nu degeaba se spune: “Suntem ceea ce mancam”. Iata deci cat de important este ca in fiecare zi sa fim atenti la alimentatie. O alimentatie corecta previne bolile, dar si obezitatea.


  • 2. Sportul si masajul

Sunt anumite zone ale corpului care nu au un flux sanguin constant, iar in stare de repaus, capilarele de la acest nivel sunt inchise, sangele din aceste zone fiind astfel in cantitati foarte mici. Aceste zone, care adesea sunt musculare (muschii umerilor si gautlui, de unde si durerile de la acest nivel, cei ai coloanei lombare, ai trunchiului etc) tind sa se atrofieze, procesele de de imbatranire fiind potentate. De asemenea, daca o persoana in mod normal nu practica sport, organismul acesteia nu va mai produce mult sange pentru ca ea nu are nevoie sa-l mobilizeze. In stare de repaus, cum spuneam, multe capilare sunt inchise, dar cand activam prin miscare toate zonele corpului, cum se intampla in alergare de exemplu, toate aceste capilare (vasele de sange cu cel mai mic calibru) se deschid, fiind brusc nevoie de o cantitate dubla sau chiar tripla de sange pentru a satisface organele vitale, dar si tesuturile activate in miscare. Sportul are deci rolul de a oxigena toate partile organismului, de a regla sistemul endoctin, de a reface tinusul tesuturilor si al musculaturii, de a reface positia scheletala, importanta in functionarea tuturor organelor prin pozitionarea lor, elimina hormonii de stres (cortizolul de exemplu), imbunatateste circulatia cerebrala si tonusul sistemului nervos, accelereaza mecanismele de refacere, mentinand astfel organismul cat mai mult timp tanar.


Cititi mai multe in Healthy


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.