28 noiembrie 2003: "Vizitand recent doua blocuri ANL din Aleea Cioplea, date in folosinta acum un an, primarul sectorului 3 a fost placut surprins sa constate ca, intre timp, in cele doua imobile s-au nascut noua copii". Incantate de cutiutele de chibrituri care ajuta la cresterea natalitatii, autoritatile au promis noi locuinte prin programul ANL pentru tineret. 28 noiembrie 2004. Povesteste una dintre mamici: "Lucian s-a imbolnavit la varsta de patru luni. A inceput cu o respiratie suieratoare; am chemat doctorul. S-a speriat cand ne-a intrat in casa". Peretii erau uzi si plini de mucegai. In baie crescusera ciuperci ca-n padure. Pe copil l-au gasit cu bronsiolita, o boala care da in astm. Va avea sechele pe viata de la blocurile ANL-ului.

Intoarcerea ruinei

In Aleea Cioplea 3-5 din Bucuresti, ANL-ul a reusit sa cheltuiasca 35 de miliarde de lei doar ca sa spoiasca doua ruine cu patru etaje. In marea de gunoaie a mahalalei, caminele arata aproape bine: au vopsit fatadele intr-un gri sobolan, au mascat santurile dintre placile de beton, le-au pus si gard de sarma, ca la refugiati. Doar ca inauntru s-a intoars ghetoul peste oameni. Constructorul a facut economii sora cu teapa. Usile apartamentelor, inclusiv alea de la intrare, sunt din plastic. Pe jos nici nu s-au mai chinuit sa niveleze; trebuie sa pipai toata casa pana sa gasesti un loc unde sa nu ti se dea masa cu picioarele-n sus. Au trantit peste planseu o carpa trecuta in acte "mocheta". Caloriferele minuscule sunt ca scoase de pe groapa. Cand au renovat ruina, n-au mai stat sa-i racaie vopseaua de pe pereti. Au aruncat in scarba niste huma, sa iasa la decont. Si asta n-ar fi nimic. Alea 90 de familii care au intrat acum doi ani cu chirie in Cioplea au zis c-a dat norocul peste ele. S-au gandit ca sunt nimicuri . Bucuria a tinut pana a dat frigul. Prima data a cazut fardul de pe pereti, colorand casele ANL in vechiul verde al ghetoului. Pe urma a inceput sa vina apa prin ziduri si pe sub termopane. Pe la colturile camerelor au aparut desene de mucegai. Vajaia crivatul pe sub plasticul de la intrare. Baile erau ciupercarii. Le facusera blocurile fara izolatie termica!

Blocurile ANL nu rezista la rufe ude

Cele doua blocuri din Cioplea au fost, pe vremuri, caminele uzinei Faur. Cand a scapatat fabrica, s-au transformat in salase negre; au intrat in ele si boschetarii, si caii tiganilor din marginea Bucurestilor. Afacerea de 35 de miliarde a mirosit-o Valahorum S.A. A cumparat ruinele de la Faur si le-a donat primariei de sector. ANL-ul a ales Valahorumul constructor si i-a dat pe mana un milion de dolari. Blocurile au iesit bine, cu conditia sa nu stai in ele. In toamna lui 2002 le-au taiat panglica inainte sa le traga apa si caldura. Pana la urma le-au dat de la un bloc mai rasarit din ghetou, cat sa le picure ceva pe teava. In acest moment "receptia finala a avut loc, dar datorita lipsei termoizolatiei a fost amanata". "Nu e nimeni vinovat. Acolo ANL-ul ar fi trebuit sa faca altceva", spune un sef al Inspectiei in constructii. Dar pentru ca cineva trebuia tras totusi la raspundere, au fost gasite vinovate chiar victimele: ba ca locatarii si-au indesat carpe in instalatiile de aerisire, ba ca isi usuca rufele in casa. Iar blocurile ANL nu rezista la asemenea socuri si d-asta le cad peretii. In ce priveste izolarea termica a blocului, ANL-ul pregateste o noua afacere: pe langa alea 35 de miliarde, va mai arunca inca 4. "Pe banii de reabilitare a caminelor s-au mai construit doua-trei vile", spune viceprimarul sectorului 3. "Am auzit povestea unei fete care statea acolo.

Tocmai nascuse si o amenintau medicii ca ii iau copilul daca il mai tine in mucegaiul ala", povesteste Victor Tartacuta. Firma Valahorum din Ialomita, adevaratul beneficiar al afacerii ANL cu case pentru tineret, nu este abordabila. Se cunoaste doar ca este proprietatea lui Dumitru Bucsaru - om de afaceri cotat in topul miliardarilor Romaniei. Acum o luna, tineretul ANL-ist a inceput din nou sa spere. In fata celor doua blocuri din Cioplea au fost descarcate cateva camioane de schele. Dupa o saptamana, in loc sa le insire pe pereti, le-au incarcat la loc in camioane si duse au fost.

De rasul sinistratilor

T2 pluteste pe o fundatie de un metru jumate de cacat. E un bloc-pestera, debransat de sapte ani de la apa, lumina si caldura. 500 de insi isi arunca zilnic "ligheanul de noapte" pe geam. De Boboteaza, haznalele refulate de pe etaj se transforma in patinoare. aia mai bogati au geamuri. aia saraci rau fac foc de tabara in casa sau se incalzesc la burta calului varat in garsoniera. Iarna, cand da frigul in ei, ies in coltul blocului. La trei dimineata, se cocoata ca vrabiile pe o teava a RADET-ului si canta de foame. Cand nu mai pot, pun mana pe tarnacop, sa manance din gardurile de fier ale cartierului. In tramvai, ii ia lumea cu huo, ca put. Aici, gunoierii nu dau cu matura; dau cu Wola. T2 e vecinul celor doua ANL-uri. Cei 500 de amarati din pestera au ajuns sa faca misto de anelisti: "Si la astia e ca la noi. Le put peretii".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.