De astazi, vom avea parte de un nou val de scumpiri. Pretul gazelor naturale se majoreaza in medie cu 10,2%, iar la curentul electric scumpirea este de aproximativ 5,2%.

De asemenea, la energia termica se majoreaza pretul national de referinta cu 20%. La aceste valori mai trebuie calculat si TVA-ul de 19%, la care se adauga accizele, pentru a obtine exact sumele pe care le vor scoate din buzunare romanii incepand de astazi. La gazele naturale, consumatorii din prima categorie (cei care consuma anual mai putin de 2.400 de metri cubi) vor plati 6.947.700 de lei (694,77 lei noi) pe mia de mc la Distrigaz Nord si de 6.997.900 de lei (699,79 lei noi) pe mia de mc la Distrigaz Sud.

Aici sunt inclusi consumatorii casnici. Cea de-a doua categorie de consumatori, intre 2.400 de metri cubi si 12.400 de metri cubi pe an, vor plati 6.480.600 de lei (648,06 lei noi) pe o mie de metri cubi la Distrigaz Nord, respectiv 6.929.200 de lei (692,92 lei noi) pentru o mie de metri cubi la Distrigaz Sud. La aceasta grupa sunt incadrati o serie de consumatori casnici, blocuri de locuinte, consumatori rezidentiali si unele firme mici.

In cazul energiei electrice, la tariful de tip monom, fara abonament, pretul unui kilowatt/ora va ajunge la 3.649 de lei (0,36 lei noi). In ceea ce priveste categoria de tarifare monom, cu abonament, consumatorii vor plati o rezervare de 1.336 de lei (0,13 lei noi) pe zi si un pret de 2.699 de lei (0,27 lei noi) pe kW/h. O serie de modificari vor fi operate si la abonamentul de tip social, prima transa de incadrare urmand sa fie majorata de la 45 la 60 kWh/luna, iar transa a doua a acestui tip de tarif a fost stabilita intre 60 si 90 kW/luna, fata de limitele anterioare de 45-75 kWh/ luna.

Pe langa TVA, la aceste tarife se mai adauga acciza de 0,14 euro pe 1.000 de kWh livrat firmelor si 0,3 euro pentru aceeasi cantitate, daca aceasta este destinata populatiei. In ceea ce priveste majorarile de pret la energia termica, pretul national de referinta va creste cu 20%, pana la valoarea de 1.075.000 de lei/Gcal.

Scumpirile, o bomba cu ceas

Producatorii din industria alimentara, industria constructiilor si cea chimica se vor confrunta cu grave probleme de suportabilitate a costurilor de productie, o data cu noile majorari ale tarifelor la utilitati, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

In aceste conditii, UNPR estimeaza ca, la nivelul consumatorilor industriali, "aceste scumpiri sunt o bomba cu ceas, care va exploda la inceputul iernii, cand cosumul de gaze va fi mult mai mare.
Potrivit reprezentantilor UNPR, scumpirile de la 1 iulie, corelate cu un nou val de majorari programat pentru 1 octombrie, de 25%, vor produce efecte dezastruoase asupra populatiei, care nu va putea suporta factura la intretinere.

"Banii incasati din aceste noi majorari se vor duce in mod nejustificat in buzunarele celor care au cumparat anumite capacitati de productie si ale distribuitorilor. Capacitatea autoritatilor de a gestiona cerintele impuse de FMI si de aliniere a preturilor la nivelul Uniunii Europene este sub cerintele europene, Guvernul demonstrand inca o data ca nu reuseste sa inteleaga fenomenele economice", a declarat presedintele UNPR, Marian Petre Milut.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.