Social 23 Iulie 2009 13:36
Majoritatea instantelor au epuizat integral banii alocati pentru bunuri si servicii, se afla in pragul colapsului, iar luna septembrie ar putea aduce blocajul functional general al sistemului judiciar, sustine Societatea pentru Justitie intr-un comunicat.
Societatea pentru Justitie (SoJust) sustine ca s-au epuizat banii pentru plata energiei electrice, comunicarea prin Posta Romana a citatiilor, hotararilor judecatoresti si a celorlalte acte procedurale, combustibil auto, hartie imprimanta si consumabile.

In aceste conditii, arata SoJust, "potrivit legii, constituie infractiune angajarea de cheltuieli de catre ordonatorii de credite cu depasirea limitelor maxime ale creditelor bugetare aprobate". Mai exact, presedintii instantelor, care ulterior epuizarii unui alineat bugetar accepta furnizarea de servicii ori bunuri in continuare (cum ar energie electrica, ori transmiterea de citatii), incalca, cu consecinte penale, disciplina financiara, se mai arata in comunicat.

SoJust considera ca lipsa de transparenta a Ministerului Justitiei, asumarea de catre acesta a unei strategii de minimalizare a situatiei financiare a instantelor, deturnarea atentiei spre problema sporurilor si restantelor salariale constatate prin hotarari judecatoresti pentru atragerea facila a simpatiei populare sunt cateva cauzele care au condus la dezinformarea sau proasta informare a opiniei publice, a Guvernului, a Parlamentului si a clasei politice cu privire la dimensiunea reala a situatiei de blocaj financiar a instantelor judecatoresti. De vina mai sunt deciziile gresite de politica publica luate la nivelul Ministerului Justitiei si incapacitatea Consiliului Superior al Magistraturii si a instantelor judecatoresti de a comunica public nivelul real al subfinantarii, se mai arata in comunicat, citat de NewsIn.

In aceste conditii, SoJust lanseaza studiul "Cronica unei morti anuntate: Situatia financiara reala a instantelor judecatoresti, care reflecta situatia grava in care se afla justitia din Romania si din care pot fi desprinse explicatiile ce au condus la colapsul in care se afla justitia din punct de vedere financiar". Studiul contine date privind datoriile instantelor de judecata, in contextul scaderii sumelor alocate pentru functionare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.