Social 17 Iulie 2009 16:31
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat joi ca a anuntat guvernul ca 40% din zonele inundabile din Romania au ramas neprotejate, una dintre probleme fiind insuficienta fondurilor alocate.
"Ministerul Mediului a ramas cu pana in 200 milioane lei pentru toata Romania pentru toate problemele. (...) Am spus in Guvern ca avem o problema cu inchiderea breselor. Au ramas 40% din zonele inudabile din Romania neprotejate. Probabil domnul Puscas va merge la Comisia Europeana pentru a solicita bani pentru rezolvarea acestei probleme", a spus Nemirschi, la Antena 3.

Luni, la finalul sedintei Coalitiei, vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, declara ca printre subiectele abordate s-au numarat si datoriile de la inundatiile din anii trecuti, relateaza NewsIn.

"Sunt multe comunitati locale care au datorii in urma distrugerilor care au fost la inundatii in perioada trecuta, dar si grabirea programului operational sectorial pe Mediu, pentru ca are in vedere acest program, alocarea de resurse pentru a preveni alte inundatii in Romania (...) S-a cerut mai exact gasirea unor solutii pentru datorii in anumite zone si ministerul Mediului are inca de refacut unele diguri, lucrari care trebuie grabite si datorii ale unor comunitati locale care au de platit inca bani pentru lucrarile pe care le-au executat. Deci s-a cerut ministerului de Finante gasirea unor solutii pentru achitarea acestor datorii", spunea Flutur.

Ministrul Mediului a precizat ca in judetul Suceava ar mai fi nevoie de 6 milioane lei.

"Domnul Flutur nu a primit destui bani pentru ce are nevoie acolo, in Suceava. El mai are nevoie de 6 milioane lei, dar eu am nevoie de bani si in alte judete
", a adaugat Nemirschi.

Romania poate primi 329 milioane euro prin POS Mediu in perioada 2007-2013, pentru proiecte privind prevenirea inundatiilor si stoparea eroziunii zonei costiere in zona litoralului Marii Negre.

Pawel Samecki, comisarul european pentru politica regionala, a confirmat astazi (n.r. 16 iulie 2009) decizia Comisiei de a aloca un ajutor total de 11,78 milioane euro pentru Romania, dupa inundatiile grave de vara trecuta. "Ajutorul se disponibilizeaza prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE). El va contribui la costurile suportate de autoritatile publice pentru a raspunde situatiei de urgenta, in special pentru refacerea infrastructurii esentiale", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Inundatiile de anul trecut din nord-estul Romaniei (Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt) au acoperit peste 39 000 de hectare de teren agricol si 40 de hectare de paduri, iar 2 000 km de drumuri, 2000 de poduri si aproximativ 88 km de diguri si baraje au suferit avarii grave. Comertul intre Romania si nordul si nord-estul Europei a fost afectat considerabil din cauza pagubelor grave suferite de soselele din zonele de frontiera cu Republica Moldova si Ucraina.

Peste 1,6 milioane de oameni au fost afectati de inundatiile din iulie, anul trecut; numeroase locuinte au fost distruse sau avariate si s-au produs pagube serioase in agricultura, silvicultura si in efectivele de animale. Mobilizarea resurselor din Fondul de Solidaritate reprezinta o expresie puternica a solidaritatii UE cu Romania. Prin politica de coeziune, Comisia va furniza, de asemenea, sprijin financiar pentru imbunatatirea infrastructurii in situatie de risc din cauza inundatiilor, in cele mai vulnerabile regiuni”, a declarat comisarul Samecki.

Autoritatile romane au depus o cerere de asistenta financiara prin EUSF in luna octombrie 2008. Cu toate ca valoarea pagubelor directe s-a aflat sub pragul normal de activare a Fondului de Solidaritate UE (0,6% din produsul intern brut, 566,8 milioane euro in cazul Romaniei, in timp ce paguba a fost de putin peste 470 milioane euro), Comisia a putut sa mobilizeze fondul invocand „circumstantele exceptionale” prevazute de Regulamentul FSUE. Acesta permite Comisiei sa acorde ajutor atunci cand o regiune a fost lovita de un dezastru extraordinar, care afecteaza cea mai mare parte a populatiei, cu repercusiuni grave si durabile asupra conditiilor de viata si asupra stabilitatii economice a regiunii.

Pentru a acorda ajutor din FSUE, Parlamentul European si Consiliul, care alcatuiesc impreuna autoritatea bugetara a Uniunii, au adoptat, la 11 martie, un asa-numit buget rectificativ. In saptamanile urmatoare, Comisia va semna impreuna cu Romania un acord de punere in aplicare, prin care se stabilesc conditiile specifice de folosire a ajutorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.