Social 16 Iulie 2009 17:26
Universitatea "Spiru Haret" nu a prezentat, pana astazi, niciunul dintre documentele cerute de Ministerul Educatiei pentru intrarea in legalitate a tuturor programelor de studii oferite si continua inscrierile, desi acestea ar fi trebuit oprite pana la rezolvarea problemelor.
Potrivit ministerului, printre documentele solicitate universitatii se numara cele legate de acreditari, numarul de profesori si conferentiari, precum si numarul de studenti.

„Marti nu primisem inca nimic de la <Spiru Haret>. In ceea ce ne priveste, lucram la descoperirea diplomelor care au fost acordate deja pentru formele de invatamant neacreditate, pentru ca, in principiu, acestea sunt nule. Lucram la asta impreuna cu Editura Romdidact, cea care tipareste diplomele, pentru ca de la universitate nu am primit nimic. Nu stim cati absolventi de specializari neacreditate au diplome, stim ca sunt circa 70.000 care au terminat anul asta studii de master sau licenta si isi asteapta diplomele”, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii ministerului.

Ministrul Ecaterina Andronescu a precizat, la randul sau, ca nu se cunoaste, deocamdata, numarul diplomelor emise ilegal de "Spiru Haret".

"Cei care au terminat la <Spiru Haret> si au parcurs forme de invatamant neacreditate, normal ca nu vor intra in legalitate, iar diplomele lor nu pot fi recunoscute, fie ca vorbim de studentii care au terminat in acest an sau acum cinci ani. Noi am trimis o hotarare de guvern prin care se detaliaza cum pot intra universitatile in legalitate, iar pe site-ul ministerului se detalieaza centrele nationale <Spiru Haret> unde exista specializari ilegale. Acele persoane care au diplome emise de Spiru Haret, cum ar fi diplomele emisa la ID sau fara frecventa vor fi anulate si se vor face controale de catre ARACIS"
, a afirmat Andronescu, la chat-ul organizat, miercuri, pe site-ul realitatea.net.

Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi. Reprezentantii institutiei ascund insa numarul celor au urmat forme de invatamant la distanta sau fara frecventa, care, pentru majoritatea facultatilor, sunt neacreditate. "Vom decide daca va fi cazul sa dam aceste informatii sau nu. Deocamdata, nu vrem sa anuntam nimic”, spune purtatorul de cuvant al universitatii, George Nicolau.

Chiar dupa stabilirea numarului celor care au primit diplome cu antetul Ministerului Educatiei, desi au urmat la "Spiru Haret" forme de invatamant neacreditate, procedura de anulare a respectivelor acte de studii ar fi foarte dificila. „Diplomele deja obtinute pot fi anulate fie de universitate, dar ma indoiesc ca vreo institutie de invatamant ar face asta, sau in instanta, insa procedura ar fi extrem de complicata”, spune purtatorul de cuvant al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), Mihai Floroiu.

Inscrierile la facultatile din cadrul Universitatii "Spiru Haret", care se fac pe baza de dosar, au inceput in mai si sunt programate, teoretic, pana la sfarsitul lunii septembrie, fara a fi precizata o limita de locuri pentru admitere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.