Social 2 Iulie 2009 18:58
Capitala, Brasovul si Prahova se afla pe primele trei locuri in topul zonelor deficitare la toalete publice, aceste zone fiind urmate de Bucovina, Maramures, Constanta si Tulcea, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT)
"In plin centrul orasului, un maidan peste care au pus stapanire gastile de cartier este locul unde se stie ca se depoziteaza toate gunoaiele cartierului si unde avem WC in aer liber, la roata masinii", descrie ANAT intersectia dintre bulevardul Carol 1 si strada Paleologu din centrul Capitalei, relateaza NewsIn.

In zona Palatului Parlamentului, singura posibilitate a turistului strain de a merge la toaleta este in incinta cladirii, insa acesta poate astepta si o ora la intrare.

Nici pe ruta Bucuresti - Sinaia reprezentantii ANAT nu au gasit suficiente toalete. "In acest moment sunt disponibile numai toalete in benzinarii, foarte aglomerate. Daca se nimeresc 2-3 autocare odata, acestea devin impracticabile", se arata in studiul ANAT.

In statiunile turistice Arieseni, Azuga, Borsec, Praid, Cornu, Comarnic nu exista toalete publice, potrivit datelor ANAT, aceasi lucru fiind valabil si pe traseele turistice sau statiunile din judetul Harghita, spre lacul Sfanta Ana sau Piatra Singuratica. Valea Prahovei si Valea Teleajenului sunt de asemenea deficitare la capitolul toalete pentru turisti.

Turistii au probleme in a gasi o toaleta curata si in zona manastirilor din Bucovina. Manastirile Neamt, Arbore, Patrauti si Humor fie nu au toaleta, fie nu functioneaza, in timp ce la alte lacase de cult din zona singura toaleta existenta este cea a manastirii, care de multe ori este "infecta si impracticabila", potrivt ANAT.

In localitatea Bogdan Voda si Sapanta din Maramures, toaletele sunt "insalubre si acoperite cu o scandura gaurita".

In zona litoralului, ANAT identifica un alt tip de toaleta publica, cea turceasca, necorespunzatoare standardelor internationale.

"In Vama Veche este un dezastru. Toaletele sunt ca si inexistente, cateva restaurante fac cu greu fata solicitarilor, si cea mai buna afacere pe durata sezonului estival este vidanjarea", se arata in studiul ANAT.

Potrivit reprezentantilor ANAT, la punctul de trecere a frontierei la Negru Voda, toaleta se afla pe teritoriu bulgar.

Datele reprezentantilor agentiilor de turism din Romania arata ca toaletele lipsesc si de pe principalele artere rutiere ale tarii. "Pe relatia Cernavoda-Constanta exista o singura toaleta, in rest exista toalete in aer liber- tufisuri, boscheti si padurici, pe o distanta care se face noaptea in 45 de minute, iar ziua si in 2-3 ore", se arata in studiu.

In Delta Dunarii, ANAT solicita amplasarea de 50 de toalete ecologice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.