Social 2 Iulie 2009 15:25
Fostul sef al Radet Bucuresti, Gheorghe Dabela, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare la care se adauga interzicerea altor drepturi timp de 2 ani, a dispus Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul procurorilor anticoruptie referitor la un contract negociat intre Radet si o firma germana
Astfel, decizia Curtii de Apel o inlocuieste pe cea a Tribunalului Militar Teritorial, prin care Dabela primise 3 ani de inchisoare, relateaza NewsIn. Prin decizia de pe 30 iunie, Valentin Carali a fost condamnat sa execute o pedeapsa de 4 ani si 6 luni inchisoare, in timp ce Marian Fatu trebuie sa execute 6 ani inchisoare.

In cazul lui Dabela, acesta trebuie sa execute o pedeapsa de 6 ani inchisoare si 2 anide interzicere a drepturilor prevazute de art. 64 lit.a,b,c Cod penal, dupa executarea pedepsei principale. Mihai Radu Cucuiu va executa o pedeapsa de 6 ani de inchisoare, Eduard Pelenngica a fost condamnat la 6 ani inchisoare, Liana Uzunov fiind condamnata la 4 ani inchisoare.

Decizia poate fi atacata cu recurs.

In 2004, Dabela si alte sapte oameni au fost trimisi in judecata pentru savarsirea mai multor fapte de coruptie, in timpul derularii unui contract economic negociat intre Radet Bucuresti si o firma germana.

Anchetatorii au retinut faptul ca, in perioada 1998-2002, persoane din conducerea Radet Bucuresti si intermediari au pretins si primit, in mod repetat, de la reprezentantii firmei germane PREUSSAG ROHRSANIERUNG GmbH, bani si bunuri in valoare totala de peste 500.000 de marci germane, prin transferuri bancare sau cash, in vederea incheierii contractului economic respectiv si asigurarii ritmicitatii platilor pe care Regia Autonoma de Distribuire a Energiei Termice urma sa le efectueze.

Fostul director general al Radet Bucuresti a fost acuzat de procurori pentru savarsirea a patru infractiuni de luare de mita si de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, ambele aflate in concurs real si in forma continuata. Anchetatorii au stabilit ca acesta a primit cu titlu de mita, direct sau prin intermediul altor persoane cercetate penal in cauza, bani si bunuri, in valoare totala de peste 100.000 de euro, pentru ca, in calitatea pe care o avea, sa aprobe si sa sustina contractul de reabilitare a conductelor de termoficare din Bucuresti, prin metoda propusa de firma germana.

Procurorii l-au acuzat pe Dabela si de faptul ca a pretins si primit sume de bani si alte bunuri, printre care si trei autoturisme de lux de la reprezentantii a trei societati comerciale romanesti care aveau relatii economice cu RADET, pentru ca acesta sa accepte incheierea unor contracte, derularea lor in conditii cat mai bune si, in special, pentru asigurarea unei ritmicitati in platile efectuate catre acesti parteneri.

Mihai Cucuiu, fost director tehnic la RADET, Liana Uzunov, fost director comercial la aceeasi regie, si Ion Fatu, fost director general in cadrul Ministerului Industriilor si Resurselor, au fost deferiti justitiei pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fapte aflate in concurs real. Cei trei fosti responsabili din conducerea Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Bucuresti si din ministerul de resort au primit, in mod repetat, de la reprezentantii germani, diverse sume de bani si bunuri, in cuantum total de aproximativ 15.000 euro, pentru derularea negocierilor si implementarea tehnologiei germane in reteaua de termoficare bucuresteana, sustin procurorii.

In plus, Ion Fatu s-a angajat ca, in virtutea functiei pe care o detinea in cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, sa faca demersuri la unitatile din subordinea acestuia in vederea incheierii de noi contracte ale unor societati romanesti cu firma germana. Din probele administrate in cauza, rezulta faptul ca inculpatul a facut presiuni asupra unor conducatori de unitati pentru negocierea, incheierea si executarea unor contracte economice cu societatea PREUSSAG ROHRSANIERUNG GmbH. Acelasi inculpat a intervenit, din perspectiva functiei pe care o detinea in minister, pentru achitarea restantelor de plati fata de firma germana si efectuarea ritmica, pe viitor, a acestora.

Valentin Carali, fost ofiter superior in cadrul Serviciului Roman de Informatii, a fost trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, complicitate la luare si dare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, toate faptele aflate in concurs real si in forma continuata. Ca ofiter de obiectiv in cadrul Directiei economice a SRI, Carali raspundea direct, pe linie de serviciu, de Radet Bucuresti si Ministerul Industriilor si Resurselor, in aceasta calitate putand interveni pe langa conducerea regiei bucurestene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a retelei de termoficare din capitala.

Suma totala primita de acesta pentru intermedierea negocierilor a fost stabilita la peste 47.000 euro si 22.500 marci germane, sustin procurorii.

Marian Fatu
, asociat unic la o societate cu raspundere limitata din Bucuresti, si Eduard Pelengica, administrator al unei societati bucurestene, au fost acuzati de savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, complicitate la luare si dare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fapte comise in forma continuata si aflate in concurs real. Ei au pretins si primit, in nume propriu sau pentru responsabilii din conducerea Radet, diverse bunuri si sume de bani, cu promisiunea implicarii directe in intermedierea afacerii. Potrivit procurorilor anticoruptie, impreuna cu Valentin Carali, cei doi s-au implicat in negocierea sumelor de bani destinate persoanelor cu functii de conducere de la Radet, precum si in distribuirea acestora la ceilalti inculpati din dosar.

Procurorii au mai precizat ca Fatu a deschis la un moment dat un cont bancar alimentat de reprezentantii firmei germane pentru mituirea diverselor persoane cu atributii in derularea contractului incheiat cu Radet. Suma totala cu titlu de mita retinuta in sarcina lui Marian Fatu si Pelengica este de peste 47.000 euro si 22.500 marci germane, pentru primul dintre inculpati, respectiv, 47.000 de marci germane, pentru cel de-al doilea.

In aceeasi cauza s-a dispus trimiterea in judecata si a Petco Uzunov, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la luare de mita.

In 2004, procuorii au anuntat ca au dispus disjungerea cauzei fata de Dabela, Cucuiu si Uzunov, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata, si fata de Carali, Fatu si Pelengica, pentru instigare la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata, precum si fata de 4 cetateni germani, impotriva carora s-a inceput urmarirea penala pentru infractiunile de dare de mita, complicitate la dare de mita si asocierea in vederea savarsirii de infractiuni. In cazul celor 4 cetateni din Germania, s-a dispus transferarea procedurii in materie penala Parchetului din Hanovra, pentru continuarea cercetarilor.

Procurorii au sustinut faptul ca tehnologia care a facut obiectul negocierilor dintre Radet Bucuresti si firma germana, a fost, in 1997, considerata neinteresanta din punct de vedere tehnic si economic, de catre un reprezentant al regiei, martor in aceasta cauza. In context, precizau procurorii, este de retinut usurinta de care a dat dovada un an mai tarziu Dabela, in acceptarea ofertei facute de ofiterul SRI care s-a implicat direct in negocierile contractuale.

In plus, trebuie remarcat si faptul ca in baza tratativelor, contractul initial urma sa se efectueze pe o portiune de proba, pretul total al contractului fiind stabilit la 520.000 de marci germane. Din studierea contractului rezulta ca Radet Bucuresti s-a angajat ferm ca va incheia cu firma germana noi contracte, pentru alte portiuni din reteaua de termoficare a capitalei. O astfel de deschidere a fost de natura sa-i convinga pe reprezentantii firmei germane ca aceasta relatie economica trebuie pastrata si intretinuta, cetatenii germani acceptand inclusiv darea de mita ca mijloc de incheiere si intretinere a unor noi contracte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.