Social 29 Iunie 2009 16:09
Avocata Paula Iacob a fost recrutata de Securitate, in calitate de informator initial, sub numele de "Gabriela" in 1952, semnand apoi un nou angajament sub numele de "Ioana" in 1970, potrivit documentelor depuse de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) la instanta. Avocata neaga acuzatiile.
Prima data, Paula Iacob a fost recrutata ca informator in data de 5 decembrie 1952, potrivit CNSAS. "La 5.12.1952 a fost recrutata de catre Directia Regionala Bucuresti, in calitate de informator, in scopul incadrarii informative a lui N.R.E. A semnat un angajament sub numele de Gabriela", arata CNSAS in actiunea depusa la Curtea de Apel Bucuresti.

CNSAS precizeaza, potrivit NewsIn, ca in 1954 Securitatea a renuntat la colaborarea cu "Gabriela" (Paula Iacob), pentru ca scopul recrutarii sale fusese "lamurirea unei lucrari", iar mentinerea ei ca informator nu mai era de folos, avand in vedere ca, potrivit agentilor de Securitate, citati de CNSAS, era "cunoscuta ca un element atasat regimului".

"In 1954, potrivit <hotararii privind abandonarea informatorului necalificat Gabriela>, au renuntat la colaborarea sa pentru ca <fusese recrutata in scopul lamuririi unei lucrari, unde prin faptul ca avea posibilitati de patrundere pe langa elementele in cauza, a fost introdusa. Dupa calificarea acestei lucrari nu mai are posibilitatea de informare in problema noastra si nici nu poate fi introdusa pe langa alte elemente suspecte, nici chiar din interiorul institutiei unde lucreaza, fiind cunoscuta ca un element atasat regimului>", noteaza CNSAS, citand din dosarele fostei Securitati.

Apoi, noteaza Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, la 20 februarie 1970, Paula Iacob a fost din nou recrutata de fosta Securitate, "pe baza sentimentelor patriotice". De aceasta data, avocata a semnat un angajament cu numele "Ioana". "Ulterior, la 20.02.1970, Securitatea Directia a III-a a reluat aceasta legatura prin <recrutarea pe baza sentimentelor patriotice> a doamnei Iacob Paulina, semnand un nou angajament sub numele de Ioana", se arata in documentele depuse de CNSAS.

Conform CNSAS, la dosarul de informator al Paulei Iacob ar exista atat note scrise chiar de avocata, cat si note ale agentilor de Securitate redactate pe baza declaratiilor acesteia.

Avocata Paula Iacob ar fi dat informatii la Securitate despre angajati de la Europa Libera, pe care ii cunoscuse prin intermediul unei verisoare stabilite in Germania, la care a mers in vizita de mai multe ori, arata CNSAS in actiunea depusa in instanta.

Din actele depuse la dosar reiese ca Paula Iacob a vizitat-o de mai multe ori pe o verisoara din Germania, care lucra la postul Europa Libera, prin intermediul careia a cunoscut mai multe persoane de origine romana, despre care ar fi furnizat informatii.

Intr-o nota depusa de CNSAS la dosar, este relatata detaliat o calatorie pe care Paula Iacob a facut-o, impreuna cu sotul ei, in Germania, in toamna anului 1968. "In noiembrie 1968, am facut impreuna cu sotul meu o calatorie de 30 de zile in RFG, in vizita la o ruda. Cu ocazia unei vizite la Manheim, am intalnit pe A.E., un evreu plecat cu forme legale. Din discutiile cu el am aflat ca este vizitat de diversi cetateni romani, care-i solicita bani, printre care, in mod special gazetarul G.M, de la Lumea", ar fi scris Paula Iacob in una dintre notele informative date fostei Securitati, potrivit dosarului din instanta.

CNSAS a depus la dosarul de la instanta si alte documente din care reiese ca fosta Securitate ar fi deschis "mapa de lucru" unei persoane care, din informatiile oferite de avocata, "in toamna anului 1969 a intretinut relatii cu C.G, director adjunct al sectiei romane a postului de radio Europa Libera din Munchen".

Contactata de NewsIn, avocata Paula Iacob a declarat ca acest dosar nu poate fi "decat un dosar aranjat". Avocata a recunoscut ca a avut o verisoara care lucra la Europa Libera, spunand insa ca "asta e relatia care a deranjat, tocmai pentru ca nu le-am oferit (n.r. - ofiterilor de Securitate) ce asteptau".

Procesul in care Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cere instantei sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati in cazul avocatei Paula Iacob va incepe pe 20 octombrie, la Curtea de Apel Bucuresti.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.