Ograda lui Poleac din Focuri e plina mai tot timpul anului. Nu de oratanii sau munti cu de-ale gurii adunate de pe camp, ci de plozi. 10 la numar in aproape 20 de ani de casnicie. Recordul Virginiei Poleac e insa altul: de trei ori a nascut gemeni. "Trei sarcini gemenale este un record uimitor. Astfel de cazuri sunt extrem de rare. Una la 100 de femei care au nascut gemeni are sanse sa atinga aceasta performanta, pentru ca este vorba de procentul de fertilitate. Nu am avut nici un caz similar in toata cariera mea", a declarat pentru "Ieseanul" Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii "Cuza Voda" din Iasi. Cand vezi halul in care traiesc gemenii din Focuri nici nu stii daca sa razi sau sa plangi.

Parintii erau plecati la camp, iar copiii raman singuri toata ziua. Acusi vor intra si ei in Uniunea Europeana. Cristian si Florin. Avea 20 de ani, era deja maritata si la casa ei din Sf. Gheorghe cand i-a venit prima data sorocul. Virginia a nascut o fata si, pentru ca era prima, i-a spus tot Virginia. Barbatu-sau, zugrav de meserie, era angajat la santierul din oras, iar de descurcat cu paralele se descurcau. Casa data de la serviciu aveau, asa ca au zis ca nu strica inca un copil.

La un an dupa Virginia, a venit al doilea nascut si i-au zis Petrica, dupa sot. Apoi au zis ca nu-i aia gospodarie daca nu te joci cu cate doi plozi pe un genunchi. A treia oara, surpriza. in loc de unul, au aparut doi: Cristian si Florin, gemeni identici ca doua picaturi de apa. "Florin a murit la sase luni. A racit tare, a facut febra mare si nu l-au mai putut salva. S-au dus la medici, dar degeaba", povesteste Virginia Poleac pentru reporterii de la "Ieseanul". Asa ca, pana la urma tot trei au ramas.

Dar numai ce l-au inmormantat pe Florin, ca Virginia iar a ramas insarcinata si a aparut Neculai. Ionut si Irina. La Sfantu Gheorghe s-a inchis santierul si le-au dat la toti talpasita. si lui Petrica Poleac. "Ce sa faca? S-a dus la munca dincolo. Mai intai in Ungaria, apoi in Germania, sa faca bani", spune Virginia. Prea multe parale n-a facut Petrica, doar de-o casuta din chirpici, pe care a ridicat-o in batatura din Focuri. Daca la buzunar n-a avut spor, cat ai clipi, in doi ani, i-a mai facut doi copii Virginiei: pe Florentina si pe Mihaita. si iar, de la capat, pana in 2001.

"Pe Ionut si Irina eu i-am mosit. Era primavara, dimineata spre pranz, cand o vad pe Virginia ca vine de la semanat ca-mpuscata. Nici nu a ajuns bine in curte ca a si aparut Irina. Cand am crezut ca-i gata, hop apare al doilea, Ionut. Amandoi sanatosi, nascuti la termen", povesteste pentru "Ieseanul" Fanica Timofte, asistent medical la dispensarul Focuri. Dumitru si Anca. La nici unul pana atunci, Virginia nu a avut nevoie de cezariana. Nici la prima runda de gemeni, nici la a doua.

"Ca maslinele, fara probleme", isi aminteste nea Fanica de travaliul Virginiei. si cand a vazut ca deja are 8 guri de hranit la masa a spus: halt. Dar numai pentru trei ani, cand Petrica iar a lasat-o cu burta la gura. Anul trecut, pe vremea asta Virginia batea la portile Maternitatii "Cuza Voda". "si de data aceasta tot fata a fost prima nascuta, Ancuta, apoi Dumitru. Peste doua kile au avut fiecare", spune, mandra, Virginia, reporterilor de la "Ieseanul". Femeia nu stie prea bine "regulile" stiintei in materie de gemeni, iar de "conceptionale" a auzit parca ceva pe la dispensar. stie doar ca o sora si bunica lui barbatu-su au avut gemeni.

Supravietuitorii. ii cresc cu ce le da Dumnezeu, dar prea mult nu le-a dat pana acum. Doar un hectar de pamant de la batranii lui Petrica, pe care anul asta au pus rasarita. Mai au trei randuri de ceapa in ograda si vreo trei de marar si trei perechi de hulubi in podul surii, cam cate perechi de gemeni a facut si Virginia. Singurii "salariati" pe care "Ieseanul" ii gaseste in ograda lui Poleac sunt plozii care aduna pe luna din alocatii cam doua milioane de lei. Mai vin apoi alte 3 milioane de lei de la Primarie, venitul minim garantat.

"Am mancat dimineata bors cu cartoafe", spune Florentina, mijlocia. in spate, intr-o fractiune de secunda, ala micu', Dumitru, insfaca un pumn de tarana si-ncepe s-o molfaie pofticios. in mana sortii. Dupa ce le-a dat tata lui Dumitru si Ancutei, Virginia a plecat cu noaptea in cap la Rotunda, la pamant. Urmatoarea masa, diseara, cand s-o-ntoarce. De grija copiilor e responsabila Florentina, paznicul familiei, care are numai 10 ani. Cea mare, Virginia, a fugit de-acasa acum vreo 2 ani. "Trebuia sa merg la scoala, intrasem la Economic nr. 2, da' nu m-a lasat tata c-a zis ca nu are bani sa ma tina", povesteste Virginia, prima nascuta.

Fata s-a mutat la cateva ulite mai incolo, la o femeie pe care o ajuta la muncile campului. Castiga cam 2,5 milioane pe luna pe care-i pune deoparte ca sa-i ajute pe gemeni sa scape de saracie. Virginia are 19 ani, iar de maritat nici nu vrea sa auda. "Sa ajung ca mama sa torn perechi-perechi de plozi?", se intreaba Virginia, dupa care adauga: "O las pe ea sa detina recordul".

Statistici la indigo

* Gemenii identici traiesc mai mult decat cei fraternali

* sansa de a avea gemeni identici este de 1 la 285, iar gemeni fraternali de 1 la 85

* Incidenta gemenilor fraternali variaza in functie de rasa: la africani - o nastere din 70; la caucazieni - 1 din 88; la japonezi - 1 din 150; la chinezi - 1 din 300.

* Orasul din Romania cu cel mai mare numar de gemeni este stei din judetul Bihor, unde din 8.500 de locuitori 70 sunt gemeni

* Femeile care au nascut gemeni au sanse de patru ori mai mari ca dupa o noua sarcina sa faca tot gemeni.

* in secolul al XVIII-lea, rusoaica Vasilieva a nascut, in 40 de ani, 16 seturi de gemeni, sapte de tripleti si patru de cvadrupleti.

Cum se nasc gemenii

Gemenii univitelini (monozigoti sau identici) se nasc in cazul cand spermatozoidul fertilizeaza un singur ovul, care apoi se divide in doua. Acesti gemeni vor avea acelasi cod genetic - vor semana leit si vor avea acelasi sex. Gemenii bivitelini (dizigoti sau fraternali) se nasc cand doi spermatozoizi fertilizeaza doua ovule mature. Acesti copii vor avea coduri genetice diferite. Ei pot fi de acelasi sex sau de sex opus, iar asemanarea fizica nu este o regula.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.