Social 26 Iunie 2009 12:25
In cursul zilei de astazi vor sosi in Romania inca 63 de romani din Belfast, dupa ce pana ieri se intorsesera in tara 59, totalul ajungand la 122, potrivit Ministerului roman de Externe.
"Din informatiile primite de la autoritatile britanice, rezulta ca pana la data de 25 iunie s-au intors in tara 59 de cetateni romani implicati in incidentele din Belfast, iar astazi, 26 iunie, se vor intoarce 63 de persoane. Aceste cifre pot suferi modificari in functie de deciziile de ultim moment ale persoanelor in cauza", a comunicat MAE.

Totodata, ministerul a precizat ca dintre cele 14 persoane care initial isi exprimasera intentia sa ramana in Belfast, 12 au decis totusi sa se intoarca in tara. "Misiunea diplomatica a Romaniei de la Londra este in contact cu autoritatile din Belfast si cu cetatenii romani aflati in dificultate pentru a acorda asistenta consulara necesara", a asigurat si purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu, potrivit Newsin.

Acesta a atras atentia ca atacurile din zona Belfast nu au fost indreptate deliberat impotriva unor cetateni romani, ci a strainilor care locuiesc in cateva zone ale orasului Belfast. Tensiunile intre grupul celor care a provocat incidentele si imigranti au aparut dupa un meci de fotbal intre Irlanda de Nord si Polonia, care a avut loc in luna martie 2009, in ultimele doua luni circa 50 persoane de origine poloneza fiind nevoite sa isi paraseasca locuintele aflate in zonele de sud si est ale orasului. Astfel, violentele din ultimele zile se inscriu intr-o serie de evenimente de acest fel.

Ministrul nord-irlandez pentru dezvoltare sociala Margaret Ritchie a declarat ca institutia pe care o conduce suporta costurile de repatriere a romanilor. Totusi, ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, pentru Realitatea FM ca si autoritatile romane cauta o solutie de a plati transportul romanilor de etnie roma care vor sa se repatrieze.

"Suntem in dialog cu autoritatile competente si impreuna stabilim modul in care putem sa finantam aceste repatrieri. Unii dintre cei care doresc sa se repatrieze isi asuma responsabilitatea financiara, dar cooperam din acest punct de vedere", a declarat ministrul roman.

Ministrul roman a subliniat reactia pozitiva a populatiei si clasei politice din Marea Britanie fata de actele rasiste care i-au vizat pe romani. "Ceea ce s-a intamplat, sigur, are o partea foarte rea si foarte preocupanta, dar vreau sa subliniez extraordinara reactie, de la simplul cetatean de pe strada pana la Gordon Brown, de a se delimita, de a condamna si de a sanctiona acest acte", a declarat ministrul. El a adaugat ca exista aproximativ 3.000 de romani stabiliti in Irlanda de Nord si care nu se confrunta cu astfel de experiente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.