Social 25 Iunie 2009 11:05
Procurorii DIICOT au trimis in judecata, in data de 22 iunie, in stare de arest, pe Floricel Achim pentru tradare prin transmitere de secrete si pe bulgarul Zikolov Marinov pentru spionaj.
Tot Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de libertate a inculpatilor Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor, acuzati de neglijenta in pastrarea secretului de stat, informeaza un comunicat.

Procurorii DIICOT arata ca “in perioada 2002 – 2008 inculpatii Floricel Achim si Zikolov Marinov au dezvoltat un sistem clandestin in baza caruia subofiterul roman procura din retelele informatice ale unitatii militare unde isi desfasura activitatea informatii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta sa pericliteze siguranta statului roman”.

Astfel, Achim transmitea datele secrete bulgarului care, la randul sau, le inmana reprezentantiilor serviciilor ucrainiene. Metoda de sustragere a documentelor folosite de spionul roman era una relativ simpla, facilitata si de neregulile existente in sistemul de protectie a informatiilor clasificate de la unitatea unde acesta isi desfasura activitatea.

Procurorii au constatat ca sustragerea se realiza in doua modalitati. Prima dintre ele a fost legata de faptul ca in timpul executarii serviciului (24 de ore cu 72 de ore), subofiterul avea acces la unul dintre calculatoarele unitatii si sustragea informatiile in mod direct, cu ajutorul unor suporti de memorie externa. Achim isi crea oportunitati de obtinere a informatiilor militare din calculatorul sefului sau direct, Dragos Petrisor, utilizand parola si contul acestuia.

In ceea ce ii priveste pe “Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor , probele administrate in cauza de procurori au condus la concluzia potrivit careia acestia, din neglijenta, au incalcat normele legale privind lucrul cu documente „secret de stat” si prin aceasta au permis sustragerea de catre Achim Floricel a unor documente clasificate", se explica in comunicatul DIICOT.

DIICOT mai propune Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare sa efectueze cercetari fata de militarii Costica Lupu, Adrian Mindroiu, Costel Munteanu, Ovidiu Mihai Baba si faptuitorii militari Aurel Chirita si Nicolae Dohotaru, pentru neglijenta in pastrarea secretului de stat.

Dosarul a fost trimis Curtii de Apel Bucuresti, spre competenta solutionare.

Procurorii DIICOT au finalizat urmarirea penala in dosarul scandalului de spionaj


Procesul va incepe in data de 8 iulie, la Curtea de Apel Bucuresti. Aceeasi instanta analizeaza, miercuri, din oficiu, legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive in cazul celor doi, urmand ca mandatul sa fie prelungit cu cate 60 de zile, daca judecatorii nu dispun altfel, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.