Social 16 Iunie 2009 16:56
La 120 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, Academia Romana a anuntat ca procesul de tiparire a manuscriselor poetului este in curs de finalizare, opera completa in facsimil totalizand 14.000 de pagini

"Publicarea manuscriselor este o idee mai veche a lui Constantin Noica - filosoful care a scris o carte intreaga pe aceasta tema, <Introducere la miracolul eminescian>, dar care nu a reusit sa vada acest lucru realizat din cauza birocratiei si a mijloacelor tehnice precare", a declarat presedintele sectiei de filologie a Academiei Romane, Eugen Simion, la evenimentul gazduit de Aula Academiei.

Eugen Simion a expus convingerea filosofului ca in Romania se va produce o adevarata revolutie spirituala prin punerea la dispozitie a "laboratorului de creatie eminescian". "Asteptam o noua lectura, asteptam depasirea <momentului Calinescu>. Un mare poet este permanent susceptibil de a fi reinterpretat, regandit. Aceasta inchidere care se deschide, aceasta interpretare critica asigura longevitatea unui autor", a mai spus presedintele sectiei de filologie a Academiei Romane.

Prezent si el la eveniment, Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucuresti, a precizat ca era datoria morala a Academiei Romane sa publice aceste manuscrise. "Cele 14.000 de pagini din opera eminesciana intra in implinirea testamentului celei care a fost Zoe Dumitrescu Busulenga, critic literar de renume, eminescolog", a subliniat Robu.

Invitat sa vorbeasca despre parcursul sinuos al tiparirii manuscriselor, academicianul Dumitru Vatamaniuc a amintit, la randul sau, efortul constant al lui Noica, dupa iesirea din inchisoare, de a publica macar textele in limba germana ale caietelor eminesciene. "Cand s-au facut editiile integrale ale operei eminesciene, a fost lasat loc liber acolo unde nu au fost intelese anumite cuvinte scrise ilizibil in original. Pe baza actualei editii facsimilate, alti cercetatori vor putea identifica, probabil, aceste cuvinte, pentru a beneficia pe viitor de editia definitiva a operelor eminesciene, asa cum exista in toate marile culturi europene", a spus Vatamaniuc.

Copii dupa caietele eminesciene, in varianta xerox, se gasesc si in casa memoriala "Mihai Eminescu" de la Ipotesti, localitatea natala a poetului.

Poet, prozator si jurnalist, Mihai Eminescu a incetat din viata pe 15 iunie 1889, la varsta de 39 de ani, lasand in urma creatii considerate emblematice pentru Romania si pentru literatura universala. Scrierile sale au fost traduse in peste 60 de limbi, cea mai cunoscuta dintre ele fiind poemul "Luceafarul". De la titlul acestuia, Eminescu a fost numit "luceafarul poeziei romanesti".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.