Social 15 Iunie 2009 12:25
In Bucuresti se afla cei mai multi copii ai strazii, peste 1200, urmand Constanta, cu peste 230 de copii ai strazii si Brasov, unde intre 97 si 177 de copii si tineri cersesc pe strada, arata un studiu realizat de 'Salvati Copiii', in vederea identificarii numarului de copii si tineri ai strazii din Bucuresti, Brasov si Constanta
Potrivit studiului, in Capitala, media de varsta a copiilor si tinerilor de pe strazi este de 18 ani, 48% au sub 18 ani. In Brasov, media de varsta este de 15 ani, iar 65% au sub 18 ani, in timp ce in Constanta, media de varsta 13 ani, iar 85% au sub 18 ani

Datele studiului arata ca in toate cele 3 locatii, persoanele de sex masculin sunt predominante. In Bucuresti, ponderea persoanelor de sex masculin se apropie de 70%, in Brasov acestea depasesc cu putin 50%, iar in Constanta se apropie de 70%.

In ceea ce priveste etnia, cea mai importanta diferenta apare in Brasov, unde 70% se declara romi, pe fondul unui numar mult mai mic al copiilor si tinerilor care traiesc pe strada. In Constanta se remarca o diferenta importanta intre sezonul de vara si cel de toamna, in sensul ca ponderea celor de etnie roma este peste 50% vara, urmand sa scada la 35% in toamna. Acest fapt sugereaza ca migratia sezoniera ar putea fi mai raspandita in randul acestei etnii fata de altele.

Chiar daca traiesc pe strada, copiii si tinerii provin, in cele mai multe cazuri, din familii. In urma centralizarii datelor se observa ca cei mai multi copii/tineri provin din familii dezorganizate si numeroase: in Bucuresti si Brasov predomina familiile cu mai mult de 4 copii, iar in Constanta predomina familiile cu trei copii.

Timpul petrecut pe strada

Si la acest capitol situatia cea mai grava s-a inregistrat in Bucuresti, unde 40,5% copii si tineri se afla permanent pe strazi si 30,50% doar ziua. In Brasov, 30,7% copii si tineri cersesc permanent, iar 60,30% copii si tineri doar ziua. Constanta inregistreaza 46,10% copii si tineri permanent pe strada, in timpul verii, si 35,90% copii si tineri doar in timpul zilei, in timp ce toamna, 22,30% copii si tineri stau permanent poe strada, iar ziua 29,20% dintre acestia.

Majoritatea copiilor si tinerilor se afla pe strada de mai mult de 6 luni, in toate cele trei orase. Pentru cei care stau de mai mult de 1 an pe strada, rezultatele arata faptul ca in Bucuresti fenomenul este cel mai ”vechi”, in timp ce in Constanta este unul mai recent.

Numarul mediu de ani petrecuti pe strada este: Bucuresti - 9,47 ani; Constanta - 3,07 ani; Brasov - 5,46 ani.

Educatia

Viata pe strada intrerupe educatia copiilor, care de cele mai multe ori abandoneaza scoala. Astfel, in Bucuresti, numai 11,8% dintre cei chestionati mai frecventeaza scoala, in timp ce in Brasov, doar 30% dintre copii mai merg la scoala. Ca urmare, in Brasov si Constanta mai mult de jumatate dintre copiii si tinerii strazii chestionati nu stiu sa scrie sau sa citeasca. Procentul analfabetismului scade putin sub 50% in Bucuresti, fiind sensibil mai ridicat in Constanta (75% toamna).

Surse de venit

Peincipala sursa de venit a copiilor din strada este cersitul. In Bucuresti, 51% dintre copii isi castiga existenta astfel, in Brasov 74%, iar in Constanta 58,9%. Munca cu ziua este o alta sursa de venit pentru copiii cersetori: 28.7% in Bucuresti, 27.4% in Brasov si 32.6% in Constanta.
Alte activitati sunt spalarea masinilor, vanzare de diverse marfuri, incarcat/descarcat marfa, dar si exploatare sexuala comerciala.

Cercetarea a fost realizata pentru a veni in sprijinul programelor adresate copiilor si tinerilor strazii, derulate de organizatia Salvati Copiii in Bucuresti si Constanta si pentru a realiza o evaluare initiala a fenomenului in Brasov.

Interviurile de teren au avut loc in luna octombrie 2008. Pentru estimarea numarului de copii ai strazii sezonieri, in Constanta cercetarea s-a desfasurat atat in sezonul de vara, cat si in luna octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.