Social 12 Iunie 2009 17:45
Sub 2 % dintre romani doneaza sange, iar bucurestenii doneaza, pe zi, cel mult 400 de unitati, in conditiile in care doar un spital din Capitala are nevoie de 800 de unitati de sange, zilnic, a precizat, pentru NewsIn, presedintele Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS), Aimee Bugner.

"In cazul unui transplant pacientul poate sa aiba nevoie si de cinci unitati de sange. De asemenea, o operatie de sold poate necesita pana la opt pungi de sange. Sunt atatea spitale care fac zeci de operatii pe zi, iar noi (Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange si Institutul National de Hematologie Transfuzionala, n.r.),nu reusim decat sa strangem in medie 150 de unitati de sange, zilnic, plus ce se doneaza la spitalele Floreasca, Bagdasar, Sf. Ioan sau la Fundeni", a mai spus Aimee Bugner.

In timp ce in Romania mai putin de 2 % din populatie doneaza sange, in Elvetia si Danemarca, procentul donatorilor este de 10%. In Franta si Ungaria, in jur de 5, respectiv 4% din populatie doneaza sange.

"Sangele nu se fabrica si nu se poate cumpara din magazine sau fabrici. El se gaseste in venele oamenilor si doar acestia isi pot dona sangele spitalelor, pentru a-i ajuta pe altii. Criza de sange din Romania nu este vina medicilor sau a autoritatilor, ci a populatiei care nu este educata in scopul donarii de sange", a adaugat Bugner.

Pentru a marca Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, care va avea loc pe 14 iunie, FDBS a lansat, joi, o campanie sociala, sub deviza "Doneaza sange!Salveaza o viata!". Campania are ca obiectiv sa ii convinga pe cei care nu au donat sange niciodata sa faca acest pas, pentru a-i putea ajuta pe cei care au nevoie de sange ca sa supravietuiasca.

Cei care doresc sa doneze sange se pot adresa atat Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, Institutului National de Hematologie Transfuzionala, cat si spitalelor care detin centre de recoltare a sangelui. Donarea consta in 450 de ml de sange, adica o unitate. Inainte de a da sange, donatorul trebuie sa completeze un chestionar care contine intrebari reprezentative despre viata sa sociala si despre istoricul sau medical.

Dupa donare, sangele este testat pentru hepatita A, B, C, pentru HIV si sifilis, dupa care pleaca spre spitalele care au nevoie de sange.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.