Guvernul a amanat, pana la data de 1 septembrie 2006, intrarea in vigoare a noului Cod penal (Legea 301/2004) si a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Initial, data intrarii in vigoare a acestor doua acte normative a fost stabilita la un an de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv 29 iunie 2005.

Guvernantii sustin ca era necesara amanarea aplicarii noilor reglementari penale, intrucat Codul penal, elaborat de Cabinetul Nastase, continea dispozitiile contradictorii cu principiile fundamentale prevazute in Constitutie si in tratatele internationale la care Romania este parte.

Aceste dispozitii, odata intrate in vigoare, puteau duce la solutii arbitrare, cu consecinte grave asupra starii de libertate a persoanei condamnate. Un exemplu in acest sens se refera la prevederile in materia sanctionarii tentativei, care incalca principiul proportionalitatii pedepselor, permitand, de pilda, aplicarea pentru infractiuni de aceeasi natura, ramase in faza de tentativa, a pedepsei cu inchisoarea de la un an pana la detentiunea pe viata.

Alte contradictii se refereau la dispozitiile in materia concursului de infractiuni, care prevad atat cumulul juridic, cat si cumulul aritmetic, fara a institui criterii de alegere a unui sistem, precum si dispozitiile privind pedepsele aplicabile delictelor, care incalca limitele generale ale pedepselor.

Era necesara o amanare a aplicarii Codului penal, deoarece sistemul actual dispune de o baza materiala si umana insuficienta pentru a permite punerea in aplicare a noului sistem al pedepselor si al regimurilor diferentiate de executare a acestora in penitenciare si in afara acestora, dar si de personal insuficient la instante si Parchete.

Ministrul justitiei sustine dezincriminarea insultei si calomniei

De altfel, ministrul justitiei are intentia sa modifice cele doua coduri referitoare la materia penala. Ministerul justitiei a elaborat doua proiecte de lege in acest sens, unul pentru modificarea si completarea Codului penal si un altul pentru modificarea Codului de procedura penala, care sunt in dezbatere publica din data de 12 iunie 2005. Cele doua proiecte de legi sunt postate pe pagina de Internet a ministerului.

Printre modificarile operate se numara dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie, urmand ca aceste fapte sa atraga numai o raspundere civila. De asemenea, au fost dezincriminate faptele de adulter si vagabondaj, care nu mai prezinta gradul de pericol social al unor infractiuni. Nu in ultimul rand, se reglementeaza raspunderea penala a persoanelor juridice, pedepsele principale si complementare care pot fi aplicate acesteia. Proiectele cuprind si alte prevederi necesare punerii in acord a legislatiei penale romanesti cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.