Social 10 Iunie 2009 16:24
Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului ameninta cu declansare grevei deoarece Compania Nationala a Huilei (CNH) nu are bugetul pentru 2009 aprobat si din aceasta cauza nu poate fi negociat contractul colectiv de munca, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, liderul LSMVJ.

"Compania Nationala a Huilei (CNH) nu si-a stabilit nici pana acum bugetul de cheltuieli si venituri pe anul in curs. Din aceasta cauza noi am deschis conflictul de munca la 24 martie. Suntem la un pas de declansarea grevei de avertisment si la doi pasi de declansarea grevei generale", a declarat Zoltan Lacatas.

"Salariul mediul brut al minerilor din Valea Jiului este de 3.200 lei, valoare pe care noi o consideram indecenta si inumana, avand in vedere ca, in medie, un miner mai primeste de la stat inca 10-15 ani pensie, dupa ce iese la pensie la 45 de ani", a mai precizat Lacatas.

Conform liderului minerilor din Valea Jiului, Compania Nationala a Huilei are in prezent 10.800 de angajati, dupa ce in anii '90 numara 54.000, iar cererea de carbune pentru termocentralele de la Mintia si Paroseni a ramas constanta.

Cea mai mare problema a Companiei Nationale a Huilei este data de datoriile istorice de un miliard de euro, capatate in perioada 1990-2005, din care mai mult de 70% sunt penalitati la penalitati si intarzieri de plata.

"S-au incercat acte normative pentru stergerea acestor datorii istorice, dar nu s-au materializat. Pentru a intra in viitoarea Companie Energetica Nationala, Compania Nationala a Huilei, ca si complexele energetice de la Mintia si Paroseni, au nevoie de o restructurare si reorganizare, in special o restructurare financiara. Daca ar intra cu datorii de un miliard de euro, CNH ar omori Compania Energetica Nationala",
a mai spus Lacatas.

Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului impreuna cu Blocul National Sindical vor organiza, la 27 iunie 2009, la Petrosani, o masa rotunda, intitulata "Valea Jiului are viitor", la care sa participe autoritatile centrale, zonale si locale, parlamentari, factori de decizie din judetul Hunedoara, prin care sa se ia cele mai bune masuri pentru redresarea economica si sociala a zonei care depinde de Compania Nationala a Huilei Petrosani.

"In lipsa unui program elaborat si pus in aplicare de urgenta, Valea Jiului va mai supravietui cel mult cinci ani, doar daca Guvernul va decide sa sprijine Compania Nationala a Huilei. In caz contrar, moartea economica a CNH va atrage dupa sine distrugerea oraselor monoindustriale dependente de extractia de carbune, iar locuitorii se vor transforma in asistati social", a precizat liderul BNS, Dumitru Costin.
Confirm acestuia, in judetul Hunedoara exista o rata a somajului de 8,2%, una dintre cele mai mari din tara.

"Aceasta rata a somajului este data doar de cei inscrisi in programele de asistenta sociala, fara a-i numara si pe cei pentru care, de la marea disponibilizare din 1997, nu au aparut alternative", a precizat liderul BNS.

El a adaugat ca daca tentativa de a gasi solutii pentru salvarea Vaii Jiului nu va da roade, lupta sindicala se va radicaliza.

"Daca tentativa noastra va esua, probabil ca interesul autoritatilor va fi altul cind vom iesi cu totii in fata primariilor. Trebuie sa se inteleaga ca nu existam doar in campanii cand ni se da un tricou sau o punga. Si asa facem eforturi sa rezistam 365 de zile pe an sau cand sunt ani bisecti 366. Avem, nevoi, avem probleme, vrem doar sa muncim", a mai spus Dumitru Costin.

Compania Nationala a Huilei Petrosani si-a programat pentru acest an investitii de circa 36 milioane lei, cu 26% mai mult fata de investitiile realizate anul trecut, potrivit datelor furnizate in martie de companie agentiei NewsIn.

Investitiile vor fi asigurate din surse proprii si vizeaza achizitia de utilaje, protectia mediului, tehnologia miniera, precum si cercetarea. Astfel, compania anunta continuarea proiectelor de investitii incepute anul trecut, dar si executia de noi proiecte.

"Principalele obiective propuse, la investitiile de suprafata, sunt: lucrari de protectia mediului in valoare de 9,5 milioane lei (pentru executia a patru statii de epurare de ape menajere si ape de mina, a cinci centrale termice si reabilitarea retelelor de canalizare), lucrari pentru cresterea gradului de recuperare globala aferent productiei vandute (de patru milioane lei, pentru modernizarea a patru instalatii de sortare claubare), precum si rationalizarea consumului de energie electrica, in valoare de 0,55 milioane lei (prin implementarea unui sistem de gestiune a energiei electrice)",
potrivit datelor companiei.

In privinta utilajelor, CNH si-a propus sa cumpere utilaje necesare cresterii gradului de securitate si sanatate in munca din subteran (in valoare de aproximativ 4,8 milioane lei), precum si pentru retehnologizarea fluxurilor de transport carbune, in valoare de circa 11,6 milioane lei.

De asemenea, CNH a alocat in acest an 0,5 milioane lei pentru cercetare.

"Propunerile din programul de investitii pe 2009 se vor realiza dupa aparitia si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2009",
au mai precizat reprezentantii companiei.

Compania a acumulat datorii de o suta de milioane euro in perioada 1993-1996 si de atunci la aceste datorii s-au acumulat penalitati.
Compania Nationala a Huilei are urmatoarele sucursale: Exploatarea Miniera Lonea, EM Petrila, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Paroseni, EM Lupeni, EM Uricani, Exploatarea de Preparare a Carbunelui Valea Jiului-Vulcan si Statia Centrala de Salvare Miniera Petrosani.

CNH are ca obiect de activitate explorarea, dezvoltarea, exploatarea, prepararea si prelucrarea carbunilor si gazelor insotitoare, argilelor, slamului, balastului si nisipurilor in perimetrele in care s-a obtinut licenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.