Social 10 Iunie 2009 15:11
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca infectia cu pneumococ omoara, anual, peste un milion de copii sub cinci ani din intreaga lume, cauzand boli grave precum meningita si bacteriemia, cu precadere in tarile in curs de dezvoltare

Aceste infectii grave au primit denumirea de boli pneumococice invazive si apar atunci cand pneumococul infecteaza zone sterile ale organismului, precum creierul si plamanii.

Pneumonia pneumococica este o boala extrem de grava, cu o mortalitate de 10 pana la 20%. Meningita pneumococica apare in special la copiii sub doi ani, iar complicatiile pot fi severe: 20% dintre bolnavi pot muri, iar 25% pot ramane cu sechele neurologice severe.

Tratamentul acestor infectii este dificil, in special din cauza faptului ca, in ultimii ani, s-a dezvoltat rezistenta la penicilina, tratamentul de electie pentru aceasta bacterie, spun specialistii. Potrivit unui studiu din 2006, efectuat la nivel mondial, rezistenta la tratamentul cu penicilina in infectiile cu Streptococcus Pneumoniae apare, in Romania, la 10-25% dintre cazuri.

O solutie la aceasta problema de sanatate publica ar reprezenta-o vaccinarea anti-pneumococica. In ultimii ani, au fost dezvoltate mai multe vaccinuri antipneumococice.

EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului) a aprobat, recent, un nou vaccin antipneumococic, numit Synflorix, care ofera protectie impotriva infectiei cu zece serotipuri de pneumococ si este indicat pentru copiii intre sase saptamani si doi ani.

Pana in prezent au fost identificate mai mult de 90 de serotipuri de Streptococcus Pneumoniae, dintre care 10-15 determina majoritatea bolilor grave la copil.

Pneumococul poate produce si infectii mai putin severe, dar importante, printre care otita medie. Mai mult de jumatate din toate cazurile de otita medie sunt cauzate de bacterii, in principal Streptococcus Pneumoniae si Haemophilus Infuenzae. Studiile arata ca otita medie cronica, a carei durata este mai mare de trei luni, poate determina, in 70% din cazuri, probleme de auz. Vaccinul anti-penumococic poate proteja si impotriva otitei medii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.