Social 8 Iunie 2009 17:30
Ministerul Educatiei a anuntat, vineri, ca a verificat in terioriu situatia salariilor profesorilor si nu a constatat nicio situatie in care salariile ar fi fost micsorate cu 25%, dupa ce joi, Federatia Educatiei Nationale (FEN) a reclamat existenta unor astfel de cazuri.

“In urma verificarilor efectuate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si a discutiilor purtate cu Ministerul Finantelor Publice, s-a constatat faptul ca nu exista disfunctionalitati in acordarea salariilor cadrelor didactice. Prin urmare, informatiile puse in circulatie de Federatia Educatiei Nationale nu au acoperire in realitate”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

FEN a reclamat, joi, intr-o conferinta de presa, faptul ca Ministerul Educatiei nu si-ar respecta unele dintre angajamentele pe care le-au facut la momentul suspendarii grevei profesorilor, cum ar fi pastrarea nivelului actual al salariilor cadrelor didactice. „Ni s-a semnalat ca in unele judete, cum ar fi Giurgiu sau Galati, profesorii au primit doar 75% din salariu sau au primit salariile tarziu. In acest fel, ministerul isi incalca angajamentele facute la semnarea acordului privind amanarea grevei, iar daca nu mai putem bloca anul scolar care aproape s-a terminat, putem boicota inceputul anului viitor”, a declarat secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.

Reprezentantii FEN au mai semnalat faptul ca discutiile privind descentralizarea sistemului de invatamant treneaza si, de asemenea, s-au aratat sceptici in privinta modului in care va functiona Legea salarizarii unice. „Despre descentralizare nu am mai auzit nimic si ma tem ca nici legea salarizarii unice nu va fi aplicata asa repede. Se pare ca politicienii nostri sunt mai degraba preocupati de campania electorala decat de aceste legi”, a mai spus Ciosu.

Ministerul Educatiei s-a angajat, pe 4 mai, sub amenintarile cu greva ale profesorilor, sa respecte mai multe revendicari ale sindicalistilor, cea mai importanta fiind ca resursele alocate Educatiei dupa rectificarea bugetara sa nu afecteze veniturile salariale ale personalului din invatamant. Acordul a fost semnat pe 6 mai, de reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant si de ministrii Educatiei, Finantelor si Muncii.

Semnarea acordului a dus la suspendarea grevei anuntate de profesori, singura repercusiune fiind amanarea cu doua zile a tezei unice la romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.