Social 8 Iunie 2009 16:50
Suicidul in randul adolescentilor, sarcina in cazul adolescentelor, abuzul de substante nocive si problemele de sanatate mintala sunt printre provocarile pe care Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului le are in acest moment, potrivit raportului prezentat, vineri, Comitetului ONU.
Raportul consolidat privind implementarea Conventiei Natiunilor Unite in domeniul protectiei copilului a fost prezentat in fata Comitetului ONU de secretarul de stat Ileana Savu, presedinte al ANPDC. Documentul a relevat atat progresele inregistrate in tara noastra, dar a precizat clar si care sunt provocarile pe care le traverseaza in acest moment autoritatile din domeniu, arata NewsIn.

Printre progresele Romaniei prezentate de Ileana Savu se numara asigurarea unei mai bune protectii a copiilor impotriva abuzului, neglijarii si exploatarii, imbunatatirea calitatii serviciilor oferite minorilor aflati in situatie de risc sau pentru care a fost deja stabilita o masura de protectie, imbunatatirea accesului la serviciile medicale si cresterea calitatii acestora, dezvoltarea asistentei medicale comunitare, utilizarea de documente standardizate de urmarire a gravidei, acordarea de servicii sociale in maternitati, implementarea unui program de educatie pentru sanatate in scoli si transformarea unor maternitati in „Spital prieten al copilului.

Printre provocarile enumerate in fata Comitetului ONU pentru drepturile copilului se numara suicidul in randul adolescentilor, sarcina in cazul adolsecentelor, abuzul de substante nocive si probleme de sanatate mintala, dar si sprijinirea insuficienta a parintilor de catre profesionisti si servicii specializate pentru ca atitudinea punitiva fata de copii sa se transforme intr-una de recompensa pozitiva.

Membrii Comitetului ONU pentru drepturile copilului au apreciat modul in care delegatia Romaniei a prezentat, fara sa ascunda punctele slabe, raportul de tara si preocuparea autoritatilor de a implementa legislatia si recomandarile internationale, insa au avut si o serie de intrebari si critici la adresa situatiei din tara noastra.

Printre criticile formulate de membrii Comitetului ONU fata de sistemul de protectia copilului din Romania se numara faptul ca institutia Avocatul Copilului nu este aprobata legislativ, desi este absolut necesara. O alta problema discutata a fost cea a masurilor formulate pentru combaterea delincventei juvenile, iar membrii comitetului au mai dorit sa stie de ce ANPDC, avand atributii de coordonare intersectoriale, este o institutie subordonata unui minister. A mai fost criticata, de asemenea, lipsa unui buget explicit pentru copii.

Secretarul de stat ANPDC, Ileana Savu, aprezentat raportul consolidat al Romaniei privind implementarea Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului. Sustinerea raportulului in fata Comitetului ONU a implicat prezentarea principalelor progrese realizate si raspunsul la o serie de intrebari suplimentare ale membrilor Comitetului.

Prin ratificarea Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, in 1990, Romania s-a angajat sa trimita periodic Comitetului pentru drepturile copilului rapoarte privitoare la masurile pe care le adopta pentru punerea in vigoare a drepturilor recunoscute de Conventie si la progresele realizate in exercitarea acestor drepturi. Aceste rapoarte se trimit din cinci in cinci ani.

Romania, care a depus cel de-al doilea raport periodic in 1999, a carui analiza a fost finalizata in 2003, a fost invitata in mod exceptional sa depuna cel de-al treilea si cel de-al patrulea raport periodic intr-un raport consolidat, pana la 27 octombrie 2007, ca masura de sprijin pentru ca tara noastra sa se poata achita de obligatiile sale. Ca urmare, ANPDC a sintetizat informatiile referitoare la respectarea principiilor si normelor stabilite in Conventia ONU si a inaintat la termenul stabilit raportul consolidat, raspunzand solicitarilor suplimentare in cursul lunii aprilie 2009.

Comitetul ONU se desfasoara in perioada 25 mai-12 iunie si vizeaza analiza rapoartelor inaintate de cinci tari (Bangladesh, Franta, Mauritania, Suedia, Nigeria si Romania). Din delegatia Romaniei vor face parte Ileana Savu, secretar de stat al ANPDC, Luminita Anghel, subsecretar de stat, Nicoleta Preda si Rodica Paslaru (ANPDC), reprezentanti ai ministerelor Afacerilor Externe, Muncii, Justitiei, Educatiei, Sanatatii, Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Hanicap, Agentiei Nationale pentru Rromi, Oficiul Roman pentru Adoptii si Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.