Social 5 Iunie 2009 18:16
Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de inchisoare, in dosarul FNI, decizia fiind definitiva
Tribunalul Bucuresti ar putea emite azi mandat de arestare pentru Vlas in dosarul FNI

Curtea Suprema va trimite decizia din dosarul FNI catre Tribunalul Bucuresti, instanta de executare, in vederea emiterii unui mandat de arestare pe numele Ioanei Maria Vlas, care ar putea fi emis astazi, relateaza NewsIn.

Dupa ce va fi emis, mandatul de arestare va fi comunicat Politiei, care o va conduce pe Maria Vlas in arestul Politiei sau la Penitenciar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o astazi la 10 ani de inchisoare pe Ioana Maria Vlas, in dosarul FNI, decizia fiind definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca pe 9 martie 2009 sa inceapa judecarea recursului in dosarul FNI, in care Ioana Maria Vlas este acuzata de inselaciune, fiind condamnata, in iunie 2008, la 10 ani de inchisoare. Dosarul a fost adus la instanta suprema abia in octombrie anul trecut.

Avocatul Ioanei Maria Vlas a cerut, pe 13 aprilie, instantei, in pledoaria finala din procesul FNI, sa i se micsoreze clientei sale pedeapsa primita de la instanta inferioara, spunand ca Vlas nu mai doreste sa fie achitata.

In timpul sedintei de judecata, avocata a precizat ca Vlas recunoaste ca este vinovata de abuz in serviciu si ca regreta aceasta fapta. Avocata le-a spus magistratilor ca Vlas a fost constransa moral sa ramana in FNI, ea "neavand culoar de iesire din aceasta afacere".

De asemenea, avocata a sustinut ca Vlas a fost presedintele SOV Invest doar pentru un an si trei luni, restul perioadei fiind plecata in Israel. In perioada in care Vlas a fost plecata, valoarea unitatilor de fond ale FNI ar fi fost dictata de Nicolae Popa, a precizat avocata.

Curtea de Apel Bucuresti a condamnat-o, pe 18 iunie 2008, pe Ioana Maria Vlas, la 10 ani de inchisoare, decizie care o inlocuieste pe cea data de Tribunal in 2007, prin care fostul administrator al SOV Invest a primit 13 ani de detentie in cazul FNI, insa nici aceasta decizie nu este definitiva.

Prin sentinta din iunie 2008, Curtea de Apel Bucuresti l-a gratiat pe Gavril Batran si a luat act de prescriptia faptelor de fals ale unor acuzatii.
Hotararea a fost atacata cu recurs de Ioana Maria Vlas si alti acuzati.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsa de 13 ani inchisoare, Nicolae Popa - 15 ani inschisoare, Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a primit trei ani cu suspendare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani cu executare, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani, Gavril Batran, fost membru al Consiliului de Administratie al societatii - cinci ani, Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - trei ani, Cecilia Cezara Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietie si intermediere financiara din cadrul CNVM - trei ani cu suspendare conditionata, Gheorghe Negura - trei ani, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu - trei ani, Mircea Costescu - trei ani. Ultimii trei au fost membri ai Consiliului de incredere al FNI.

De asemenea, s-a incetat procesul in cazul lui Camenco Petrovici, fostul presedinte decedat al CEC, dar instanta i-a obligat pe mostenitorii sai la plata a 16.606.610 lei catre AVAS.

Toti inculpatii, plus partile responsabile civilmente, au fost obligati la plata de despagubiri catre 140.104 de parti civile, dintre care 138.380 de parti civile din Bucuresti, 1.396 parti civile constituite la Braila si 328 parti civile de la Cugir.

Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a consemnat in declaratia referitoare la autorizarea bancii date false despre sursa fondurilor utilizate ca participatie la capitalul social al BID.

Omul de afaceri era acuzat ca a depus o adeverinta falsa prin care atesta faptul ca sumele de bani cu care a contribuit la capitalul Bancii de Investitii si Dezvoltare provin din banii proprii investiti la FNI. Potrivit anchetatorilor, suma de 18 miliarde de lei vechi virata pentru BID i-ar fi fost pusa la dispozitie de Nicolae Popa, partenerul sau de afaceri, care ar fi rascumparat-o de la FNI.

“Adeverinta atesta ca are calitatea de investitor al FNI si detinator al unui anumit carnet de investitii. Nefiind vorba de un fals material in inscrisuri sub semnatura privata aceasta nu poate constitui obiect al uzului de fals. Aceasta adeverinta nu a fost eliberata la cererea inculpatului Sorin Ovidiu Vintu si nici nu a fost folosita de inculpat”, se arata in motivarea apelului depus in instanta de Vintu.

Pe tot parcursul procesului, procurorii i-au acuzat pe aparatorii lui Vintu ca tergiverseaza dosarul, pentru ca faptele sa se prescrie inainte de pronuntarea unei sentinte. In plus, Sorin Ovidiu Vintu a fost amendat de trei ori pentru ca ar fi dat "dovada de rea-credinta in exercitarea drepturilor sale procesuale". Magistratii care l-au sanctionat au sustinut ca "drepturile procedurale trebuie exercitate cu buna-credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute de lege, iar partea care foloseste aceste drepturi in chip abuziv raspunde pentru pagubele pricinuite".

Anterior, Judecatoria Sectorului 1 il condamnase pe SOV, in 18 ianuarie 2007, la doi ani de inchisoare, la plata a 150.000 de lei, cheltuieli judiciare catre stat, in dosarul constituirii BID.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.