Social 5 Iunie 2009 16:36
Peste 3.000 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copilului au fost inregistrate in primele trei luni ale anului, cele mai multe reprezentand cazuri de neglijare, potrivit datelor Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din tara, prezentate astazi de Salvati Copiii.

Din numarul total de 3.146 cazuri inregistrate de la inceputul anului, pana la data de 31 martie, 309 de cazuri au reprezentat abuz fizic, 290 abuz emotional, 127 abuz sexual si 2.255 cazuri de neglijare. In 11 cazuri a fost vorba despre exploatare sexuala, iar in 24 de exploatare pentru comitere de infractiuni.

Potrivit distributiei pe grupe de varsta a cazurilor de abuz, cele mai multe cazuri de abuz fizic sunt inregistrate la copii cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, abuzul emotional se intampla in mod egal copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani, iar abuzul sexual a fost inregistrat cel mai des in cazul copiilor cu varste de 14-17 ani.

In urma abuzurilor suferite, 1.561 de copii au avut nevoie de consiliere psihologica, 41 de psihoterapie, 218 de servicii medicale si peste 1.200 de servicii juridice si asistenta.

Potrivit datelor DGASPC-urilor din tara, in primele trei luni ale anului s-au inregistrat aproape 900 de cazuri in care copiii au sesizat situatiile de abuz, neglijare sau exploatare, iar in alte 2.000 de cazuri autoritatile au fost sesizate de alte persoane.

Potrivit consilierului ANPDC Adina Codres, in ultima perioada este din ce in ce mai vizibila o noua forma de abuz asupra copiilor - neglijarea. "E cea mai crunta forma de abuz asupra unui copil. Problema e ca unii adulti nu-si dau seama de gravitatea faptelor pe care le fac si de efectele acestora asupra copiilor", a declarat Adina Codres in cadrul unei dezbateri organizata de organizatia Salvati Copiii cu ocazia Zilei impotriva violentei asupra copilului (5 iunie).

Potrivit Salvati Copiii, aproape o treime dintre parintii din Romania nu cunosc existenta prevederilor legale care interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate minorilor. Studiul privind nivelul de cunoastere al legislatiei in domeniul protectiei copilului in randul populatiei si al specialistilor arata ca aproape 20% dintre specialistii din domeniu nu cunosc sau cunosc numai intr-o mica masura prevederile legale care interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate copiilor.

Potrivit Salvati Copiii, responsabilitatea populatiei fata de cazurile cunoscute de copii care sunt supusi unor tratamente rele, masurata prin gradul de implicare al populatiei in sesizarea autoritatilor competente, nu este la nivelul asteptat, doar 13% din populatia investigata a sesizat o institutie abilitata cand s-a confruntat cu astfel de cazuri.

Mai mult de jumatate din populatia investigata reduce semnificatia sintagmei "tratamente umilitoare asupra copilului" la formele abuzului fizic (bataia, pedepsele crunte, maltratarea fizica). Abuzul psihologic, agresiunea verbala, exploatarea prin munca au fost vizate doar de 35% din persoanele investigate. Mai mult, neglijarea educationala sau abuzul sexual au fost incadrate in categoria tratamentelor umilitoare doar de 3% din populatie.

In plus, doua treimi din populatie inca mai considera ca "bataia e rupta din rai". Cazurile de violenta in scoli plaseaza Romania pe locul doi in lume la acest capitol, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) publicat in 2008.

Din 2006, la initiativa Organizatiei Salvati Copiii Romania, Parlamentul Romaniei a consacrat ziua de 5 iunie ca “Ziua impotriva violentei asupra copilului”. Anterior, in 2004, ca urmare a campaniei nationale “Bataia nu este rupta din rai” (derulata in perioada 2002-2004) a fost introdus articolul 90 in Legea 272/2004, prin care se interzice aplicarea oricaror pedepse fizice si tratamente umilitoare copilului. In acest fel, Romania - tara semnatara a Conventiei ONU, a devenit cea de a 13-a tara (din cele 22 din intreaga lume) in care este interzisa prin lege violenta impotriva copilului in familie si in afara mediului familial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.