Social 5 Iunie 2009 16:21
Pentru al saselea an consecutiv, proiectul �In costum, pe bicicleta� revine in Transilvania, avand drept scop continuarea sustinerii copiilor defavorizati prin strangerea de fonduri. Si in acest an, atentia se indreapta asupra programului ambitios din Jimbolia.

Noua directori executivi ai unor companii de top din Europa vor porni pe biciclete din Budapesta joi, 4 iunie, acceptand provocarea unui traseu dificil de aproape 350 km in partea de sud a Romaniei, timp de patru zile, cu scopul de a strange fonduri pentru una dintre cele mai sarace zone din tara noastra.

Grupul oamenilor de afaceri participa in acest an la a sasea cursa de ciclism de acest gen, dintre cele care au avut loc in zona Transilvaniei si in apropierea granitei cu Ungaria, incepand cu anul 2004. Proiectul strange anual intre 50,000 si 100,000 de euro, cu prilejul curselor desfasurate in Romania, Scotia si Elvetia.

In acest an, echipa “In costum, pe bicicleta” va traversa granita cu Romania, indreptandu-se catre Jimbolia, pentru a vizita zona unde se construieste o noua scoala si pentru a pune la cale planurile pentru etapa urmatoare a proiectului, programata sa inceapa in cursul acestui an. Ciclistii vor porni apoi spre Orsova, iar de aici se vor indrepta catre Baile Herculane. In ziua urmatoare, traseul va continua prin Targu Jiu, traversand muntii spre Deva si, mai departe, spre Caransebes. Dupa popasul din Timisoara de sambata noaptea, echipa se va intoarce duminica la Budapesta.

Proiectul Talita Kum, localizat in Jimbolia, isi propune sa ajute copiii fara posibilitati sa nu abandonze scoala, oferindu-le acestora un program educational suplimentar, compensand totodata lipsa unor deprinderi esentiale, care nu au fost formate in cadrul familiei.

Beneficiarii sunt copii proveniti din familii numeroase, cu patru sau cinci minori, care traiesc in una sau doua camere darapanate. Copiii intampina adesea dificultati in procesul de asimilare a cunostintelor de baza, de aceea este necesar sa se lucreze cu ei in mod regulat. In plus, copiii vor avea acces la consultanta sociala si psihologica, informare, educare, suport material, activitati de relaxare si de socializare, precum si activitati pentru dezvoltarea aptitudinilor social-emotionale. Ei pot lua parte la acest program educational pana la varsta de noua ani, dupa care urmeaza un alt an, in care acesti copii pot participa la cursuri in fiecare vineri.

Definitia succesului pentru acest proiect este ca acesti tineri sa ramana in scoala inca doi ani dupa acest proiect. Sub inspirata organizare si indrumare a directorului Adrian Popa, prima etapa a proiectului se autofinanteaza complet din donatii, cum ar fi cea generata de initiativa “In costum, pe bicicleta”, si din venituri in crestere datorate unor colaborari si asocieri cu companii, initiate ca urmare a activitatii desfasurate de centru (companii din domeniul constructiilor si de retail).

Alistair McLeish, unul dintre initiatorii actiunii “In costum, pe bicicleta” si presedinte al agentiei de comunicare Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants, povesteste despre etapele viitoare ale proiectului: “Vom mentine acest program de succes si, in acelasi timp, prin initiativa In costum pe bicicleta, impreuna cu Adrian Popa si echipa lui, avem in plan sa construim si sa infiintam o scoala generala care sa ofere un sprijin similar acestor copii si pentru urmatorii patru ani. Ne propunem sa obtinem finantare de aproximativ 1 milion de euro de la Uniunea Europeana pentru a sustine tot acest efort. Speram ca si scoala generala poate fi realizata prin autofinantare, iar ulterior ne vom concentra pe dezvoltarea unui program pentru adolescenti dupa terminarea orelor, urmat de un program pentru tinerii adulti care sa le dezvolte aptitudini mestesugaresti necesare in comunitate si, unde este nevoie, sa infiintam burse pentru copiii talentati si sprijin pentru continuarea educatiei lor.”

Pentru a indeplini acest obiectiv, este estimat ca In costum, pe bicicleta trebuie sa stranga aproximativ 100.000 EUR pe an, pe o perioada de cel putin urmatorii 5 ani. Aceste fonduri vor fi folosite atat pentru investitia initiala in cladiri cat si costurile operationale ale centrului.

„Depindem in totalitate de donatii si sponsorizari pentru a duce la bun sfarsit aceasta initiativa, de aceea va solicitam sprijinul tuturor: www.suitsonbikes.com”, mai spune Alistair McLeish.

In acest an, “In costum, pe bicicleta” va continua in Scotia in august si in Elvetia in septembrie. Sponsorii includ Mmd, Speyside, Nokia, Morgan Stanley, Le Meridien, Cushman & Wakefield, Pure Circle, Blythswood, General Motors si Visegrádi Ásványvíz.

Despre initiativa “In costum pe bicicleta”

Un vicar, un antreprenor si un diplomat au venit cu o idee simpla: sa ridice din scaunele lor capitonate cativa oameni de afaceri “in costum”, care conduc companii multinationale din Europa, si sa-i urce pe biciclete, punandu-i sa pedaleze sute de kilometri pentru a strange fonduri destinate comunitatilor dezavantajate, in special copii, din regiune.

Majoritatea fondurilor colectate pana acum au fost donate asociatiilor sustinute de Blythswood Care - o organizatie de caritate care isi concentreaza atentia asupra tarilor din Europa Centrala si de Est.

Printre beneficiarii din Romania se numara serviciul social Centrul Daniel din Cluj (care vine in sprijinul tinerilor nevoiti sa paraseasca centrele de plasament, oferindu-le gazduire si sprijin in vederea formarii unor deprinderi pentru o viata independenta, integrata social), programul educational din Jimbolia (un proiect educational, cultural si social dupa terminarea orelor, pentru copiii fara posibilitati) si sprijinul financiar pentru infiintarea unui centru de tratament in Timisoara, destinat copiilor infectati cu HIV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.