Social 5 Iunie 2009 12:52
Seful statului a participat, joi, la ceremonialul de incheiere a misiunilor romanesti, organizat la Talil in Irak. In momentul in care a evocat memoria militarilor romani cazuti la datorie pe teatrul de operatiuni din aceasta tara, Traian Basescu a inceput sa planga.
"La inceputul misiunii, Romania nu era nici membra NATO nici UE. Acum va pregatiti sa revenitia acasa cu fruntea sus, intr-o tara membra NATO si parte a UE. Ati facut ca misiunea voastra sa nu fie doar o misiune militara, ci ati intins o punte intre istoria Romaniei si istoria Irakului. Luptand in Irak ati facut enorme servicii Romaniei. Ati consolidat politica externa a statului roman, iar la nivel politic ati transformat vorbele in fapte", le-a spus Traian Basescu militarilor romani din baza de la Tallil, relateaza NewsIn.

"Pentru armata romana, ziua de azi este un moment important care va ramane in istoria armatei romane si in istoria Romaniei pentru ca este prima misiune indeplinita de armata romana in afara teritoriului national, in ultimii 60 de ani. Multumesc pentru acest lucru militarilor romani si aliatilor lor din coalitia multinatioanla din Irak. Dincolo de misiunea militarilor, armata romana si-a platit tributul de sange, tributul de responsabilitate si de ingrijorare pe pamantul acestei tari", a adaugat Basescu.

Traian Basescu a evocat memoria eroilor militari romani cazuti la datorie in Irak, Bogdan Hancu si Ioan Grosaru, dar si celor 14 militari raniti in timpul luptelor de-a lungul celor 6 ani. "Parte din ei s-au recuperat, dar altii vor ramane toata viata cu tributul platit pe teritoriul irakian", a declarat presedintele.

Seful statului, vizibil afectat si cu lacrimi in ochi, a amintit de cei doi militari romani care au murit in Irak. "Ce nu vom putea face niciodata este ca nu ii vom putea reda familiilor pe Grosaru si Hancu".

Dupa ce a fost coborat si ultimul steag romanesc de pe catarg, seful statului l-a luat si le-a spus militarilor ca il va pastra in biroul lui. "Pana la sfarsitul paradei am sa-l pun acolo unde l-ati tinut si voi atata timp", a adaugat Basescu, indreptand steagul catre inima.

Istoria lacrimilor prezidentiale

Potrivit Cotidianul, Traian Basescu a plans prima data, in direct si in public, in urma cu cinci ani, cand Theodor Stolojan a anuntat ca se retrage din cursa pentru Presedintia Romaniei. Urmatoarele lacrimi au fost varsate la Muzeul Holocaustului din Washington, cand seful statului roman s-a artatat uluit in fata dovezilor de implicare a Romaniei in fata cumplitei tragedii a poporului evreu. Lacrimi prezentiale au mai fost observate si la discursul de la festivitatea de absolvire a uneia dintre promotiile Academiei Navale din Constanta, cand a evocat privatiunile profesiei de marinar. La fel de emotionat pana la lacrimi a fost Traian Basescu si cu ocazia anuntului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si cu prilejul inaugurarii Casei Olimpice de la Beijing a Romaniei. Seful statului a mai plans si atunci cand si-a rostit discursul de doliu la ceremonia funerara tinuta in memoria unuia dintre soldatii romani ucisi in Irak.

Un celebru episod de lacrimare a presedintelui Romaniei s-a petrecut cu ocazia participarii la o emisiune radiofonica. Lacrimile lui Traian Basescu au curs in amintirea marilor personalitati ale tarii care au vorbit de la microfonul radioului public.
La cateva zile, presedintele Romaniei plangea iar in public, la o ceremonie de comemorare a eroilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Ultima data cand au fost vazute lacrimi prezidentiale in public a fost la Budapesta, cand a depus o coroana de flori la mormantul militarilor romani cazuti in luptele pentru eliberarea Capitalei Ungariei.

«E capabil sa manipuleze mase de oameni»

Contactat de “Gardianul”, psihologul Hanibal Dumitrascu a declarat ca desi nu a vazut scena in care presedintele Traian Basescu a fost din nou cu lacrimi in ochi, si-ar dori ca macar de data asta sa fie o exteriorizare sincera. “Cunosc modul in care Traian Basescu, ca om politic, isi exteriorizeaza cu mare usurinta emotiile, mai ales cand se afla in fata electoratului. Este atasat profund de situatiile de acest gen, nu ar fi prima data cand presedintele ne dovedeste ca are o personalitate capabila sa empatizeze si sa sensibilizeze publicul in interes politic. Nu stiu insa cat de sincer este, mi-as dori ca macar de data asta sa fie, din respect pentru tinerii care au murit. A dovedit insa ca este un adevarat actor. Este capabil sa manipuleze mase de oameni. Din punct de vedere al psihologului, subliniez faptul ca are o personalitate puternica cu o mare capacitate de adaptare la situatii, gasind de fiecare data portita prin care sa intoarca situatia in favoarea lui.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.