Social 2 Iunie 2009 18:04
Ofiterii de la crima organizata din Hunedoara si Alba, in colaborare cu SRI - Sectia Hunedoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT din Hunedoara, au destructurat o grupare de trafic de persoane, formata din turci, romani, bulgari si unguri, care treceau in spatiul Schengen cetateni turci

Infractorii au fost prinsi la Deva, intr-un local din centrul municipiului. Cinci dintre infractori au fost arestati pentru 29 de zile, relateaza NewsIn.

Potrivit comisarului sef Traian Berbeceanu, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, activitatea de racolare se desfasura in Turcia, dupa care migrantii de origine turca erau adusi in Romania in mod legal, obtinand vize turistice care le dau dreptul la o sedere temporara pe teritoriul tarii noastre, ori prin trecerea ilegala a frontierei bulgaro - romane.

„Migrantii turci de nationalitate kurda, care erau introdusi fraudulos in Romania si cei care au sosit legal pe teritoriul tarii noastre avand vize turistice, erau preluati de membrii grupului infractional organizat, cazati si transportati pana in apropierea frontierei de vest a Romaniei, de unde incercau trecerea frauduloasa a frontierei de stat”, a declarat comisarul sef Traian Berbeceanu.

Potrivit acestuia, in timpul operatiunii au fost identificati opt migranti ( 7 turci si 1 sirian): Rzkar Haje, cetatean sirian, a ajuns in legatura cu membrii gruparii infractionale pentru a ajunge in Austria. Acestia au organizat trecerea frauduloasa a frontierei siriano-turce, pe jos, pe langa punctele de control vamal. Odata ajuns in Turcia, migrantul de origine siriana a platit membrilor grupului infractional suma de 5.000 euro, iar in urma cu circa 14 zile el a fost ascuns intr-un autotren inmatriculat in Turcia si astfel a ajuns in Romania.

A fost preluat de o alta persoana si transportat pana la Bucuresti, unde a fost cazat intr-un apartament. In acel apartament se mai aflau circa 8 - 9 persoane de origine turca care, de asemenea, incercau sa ajunga in Occident prin trecerea frauduloasa a frontierei. Taga Faik, cetatean turc, a platit, la randul sau, suma de 5.000 euro pentru a ajunge in una din tarile din vestul Europei. Acesta a trecut frontiera Turciei cu Bulgaria pe jos, fiind calauzit telefonic de membrii gruparii. In Bulgaria, a fost transportat cu mai multe autoturisme, cu ultimul dintre acestea trecand frontiera bulgaro-romana ascuns in portbagaj, mergand pana in Bucuresti, unde a fost cazat in acelasi apartament cu migrantul de origine siriana.

Tastekin Duran, cetatean turc, a platit membrilor gruparii suma de 5.000 euro pentru a ajunge in Italia. In Turcia a fost ascuns in cabina unui TIR, traversand astfel Bulgaria si intrand in Romania, unde a fost abandonat de catre soferul autotrenului. A fost contactat telefonic de catre membrii gruparii , preluat si dus in Bucuresti.

Alti doi turci, Akan Erol si Kaya Sinasi, au sosit de asemenea in Romania cu vize de calatorie. Cei doi au platit 6.000, respectiv 5.000 de euro, liderului gruparii care le-a facilitat obtinerea vizei pentru Romania. In aceste conditii, au ajuns in acelasi apartament din Bucuresti. Aici au fost contactati de un cetatean bulgar, care vorbea limba turca, care le-a adus celor doi acte de identitate bulgaresti falsificate si i-a transportat pana la granita romano-maghiara din zona Salonta, unde au fost depistati de catre autoritatile romane, fixandu-li-se un termen de 15 zile pentru a parasi Romania.

Liderul gruparii le-a spus telefonic celor doi ca degeaba se intorc in Turcia, pentru ca nu le va restitui banii si i-a indrumat sa se intoarca la Bucuresti, pentru organizarea unei noi tentative de trecere frauduloasa a frontierei in Ungaria. Altii doi infractori, Yilmaz Servet si Polak Ergin, au fost racolati de gruparea infractionala din Turcia, care le-a promis ca ii va ajuta sa treaca fraudulos frontierele mai multor state, pana vor ajunge in tarile din spatiul Shengen, unde intentionau sa munceasca. Au platit pentru aceasta cate 6000 si respectiv 5000 euro membrilor gruparii care le-au obtinut vize turistice pentru Romania.

„In Romania, migrantii erau preluati de membrii ai gruparii ori de catre persoane care sprijineau activitatea infractionala a acestora si cazati succesiv in mai multe locatii utilizate de catre acestia, respectiv apartamente, ori pensiuni izolate. Intre locatiile de cazare, migrantii erau transportati cu autoturisme inchiriate de catre membrii gruparii infractionale, ori erau trimisi cu trenul in grupuri de cate 2 persoane pentru a nu atrage atentia autoritatilor. Cei care erau trimisi cu trenul, primeau biletele in limba romana pe care erau inscrise adresele la care trebuiau sa ajunga.Dupa ce traficatii strangeau un grup de 20 migranti, ii transportau in zona frontierei de vest, ii imbarcau clandestin in autotrenuri de transport marfa si ii treceau fraudulos in Ungaria prin punctele de frontiera Nadlac, Turnu, Petea sau Salonta. Din Ungaria, migrantii erau preluati de catre segmentul infractional al gruparii care actioneaza in aceasta tara”, a mai declarat Berbeceanu.

Potrivit anchetatorilor, din probele administrate in cauza a rezultat cu certitudine faptul ca gruparea infractionala era bine structurata, rolul fiecarui membru fiind bine determinat, gruparea actionand de circa doi ani de zile. De asemenea, a rezultat faptul ca persoanele care au aderat ori sprijineau activitatile ilicite ale gruparii infractionale nu ii cunosteau pe toti membrii gruparii si, in mod deosebit, pe cei aflati pe palierele superioare din reteaua infractionala. De altfel, practica a demonstrat ca acesta este principiul de structurare a unui grup organizat, ca o masura de precautie pentru situatia in care organele de aplicare a legii reusesc sa identifice si sa traga la raspundere penala o parte din membri. Acestia nu pot, chiar daca ar vrea sa colaboreze cu organele de ancheta, sa furnizeze informatii cu privire la identitatea celor din esaloanele superioare sau a ramificatiilor din alte tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.