Social 1 Iunie 2009 02:32
Jurnalistii de la Adevarul au asistat in premiera la manevrele de simulare a transportarii reziduurilor nucleare de la Magurele. Dupa sase ani de pregatire, Romania va trimite definitiv pe teritoriul rus deseuri nucleare de la Magurele.
Cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH), din comuna Magurele, judetul Ilfov, opereaza saptamanal manevre de simulare pentru incarcarea combustibilului nuclear uzat, rezultat de la reactorul rusesc VVR-S.

Operatiunile in vederea pregatirii transportului se desfasoara in conditii de maxima securitate, iar scopul lor il constituie repatrierea, in scurt timp, a barelor de uraniu ars in Federatia Rusa. Jurnalistii de la „Adevarul” au asistat, in exclusivitate, la o astfel de actiune, derulata la sfarsitul saptamanii trecute, alaturi de Mitica Dragusin, directorul securitatii nucleare din IFIN, Vasile Copaciu, managerul reactorului, si de Sorin Repanovici, seful Securitatii Fizice din cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

Echipa pregatita pentru incarcarea uraniului ars este formata din 19 angajati ai IFIN, selectionati si pregatiti special, si este condusa de inginerul Adrian Zorliu. Nu toti membrii echipei vor participa insa la operatiunea reala, sunt necesari si oameni de rezerva, pentru a-i inlocui pe cei deveniti eventual indisponibili. De exemplu, in formatia finala, care numara sase specialisti, este nevoie de un singur macaragiu, dar sunt autorizati mai multi.

Politia si jandarmii, in alerta

Cele 18 containere de transport rusesti sunt special proiectate si construite pentru a rezista la orice tip de accident, incendiu, la prabusirea cu avionul sau la caderea in mare. Un container de transport gol cantareste cinci tone, iar, dupa incarcare, in jur de cinci tone si jumatate. Pe teritoriul Romaniei, operatiunea de incarcare si transport se va desfasura sub controlul strict al CNCAN, care coordoneaza actiunea din partea statului roman, sub controlul Politiei, al Jandarmeriei si al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Pe intregul traseu, din Romania pana in zona asiatica a Federatiei Ruse, containerele vor fi urmarite prin satelit. Pregatirile includ si scenarii referitoare la aparitia unor incidente, cum ar fi o pana de motor sau chiar aparitia inopinata a activistilor Greenpeace.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.