Social 1 Iunie 2009 16:27
Producatorul filmului 'Amintiri din Epoca de Aur', Cristian Mungiu, a declarat la Cluj ca spera ca filmul sa intre in cinematografele din tara incepand cu lunile septembrie-octombrie.
Potrivit cineastului roman filmul va fi prezentat, din motive tehnice, in doua parti, insa ele vor rula consecutiv, pentru ca publicul sa aiba ocazia sa vada toate cele sase povesti.

„Cred ca o sa ii dam drumul care doua filme din ratiuni tehnice: e prea lung. In Romania incerc sa ii dau drumul ca doua filme, care vor rula in acelasi timp, pentru ca nu putem avea un singur spectacol de 160 de minute si voi incerca sa promovez conceptul inovator ca filmul care are continuarea la ora 7. Adica daca ai vazut prima parte la ora 5 si isi place, poti sa iti cumperi bilet si la partea a doua”, a spus Mungiu, adaugand ca nu poate spune daca ambele parti vor fi lansate in cinematografe in aceeasi zi, insa cu siguranta cele doua lansari nu vor fi foarte departate.

Referitor la data lansarii, Mungiu a spus ca a ales perioada septembrie-octombrie pentru ca filmul sa beneficieze de o ampla campanie de promovare.

„Probabil ca le vom lansa undeva in septembrie-octombrie. Am avut o tentativa de a le lansa acum imediat. Am avut o discutie cu cinematografele am constatat ca la cinematograful Studio, de exemplu, au o medie de 8 spectatori pe spectacol si ca atare am decis ca o sa incerc sa fac o campanie de aducere la cunostinta a publicului mai sustinuta, pentru ca tot am avut senzatia ca avem putin public in Romania la film, dar nu am ajuns la fundul sacului. In curand nu o sa mai fie nimeni in sali, in afara de multiplexuri”, a spus cineastul, adaugand ca „Amintiri din Apoca de Aur” va mai deschide mai multe festivaluri din Romania.

Potrivit lui Crisian Mungiu, dupa Festivalul de la Cannes, filmul Amintiri din Epoca de Aur s-a vandut in 25 de tari si pe langa cele sase legende urbane filmate, mai exista cateva proiecte scrise care vor fi prezentate, probabil in cursul campaniei de promovare a filmului.
„Povesti de tipul asta mai sunt. Ca sa le filmam pe astea 6 am scris cred ca 8 sau 9. Mai sunt cel putin doua, trei povesti deja scrise. Ma gandeam ca in perioada de promovare a filmului mi-ar face placere sa facem un concurs de legende urbane din perioada aceea, sunt cateva foarte simpatice, nu neaparat bune de transformat in film, dar foarte simpatice”, a precizat cineastul.

Cat despre Festivalul de la Cannes, Mungiu a spus ca cel mai mare compliment pe care l-a primit filmul a fost cand i s-a spus ca nu reiese care filmulet din cele sase ii apartine. „Va marturisesc un lucru: in momentul in care mi s-a cerut sa arat filmul celor de la Cannes, cel mai bun compliment care mi s-a facut este ca nu au stiut care episoade sunt regizate de mine si care sunt regizate de ceilalti si mi-au zis atunci nici nu mai conteaza. Eu nu l-am trimis la Cannes, ei mi-au cerut filmul. E un film facut de mine cu niste prieteni, nu e un film de festival, e un film de public”, a afirmat Mungiu.

Legat de productia filmului, regizorul roman a spus ca aceasta a durat doi ani de zile, iar locatiile au fost destul de greu de gasit, in special in cazul scenei cu ferma de gaini.

De asemenea, Cristian Mungiu a spus ca este curios cum va reactiona publicul din Romania la o comedie si daca merita sa investesti, in calitate de cineast roman, energie in a face filme de public. „Imi doresc foarte mult sa vad cumva reactiona publicul din Romania la o comedie. Nu stiu daca s-au mai facut comedii in Romania de niste ani de zile. Imi doresc foarte tare sa incerc sa aduc public, sa aduc filmul acest...nu o sa fac o caravana ca data trecuta, dar o sa incerc sa avem cat mai multe proiectii inclusiv in locurile unde nu mai e cinematograf./.../Mi s-a reprosat din cand in cand ca facem aceste filme grozave pentru festivaluri dar ele cand le duci la Barlad sau la Zalau, sunt cam plicticoase pentru public, pentru ca limbajul ala de festival e una si ce vrea sa vada un spectator mediu care se uita in principal la filme americane si intelege cinematograful ca entertainment, e cu totul altceva. Si atunci am venit cu proiectul aceste incercand sa vedem daca are rost sa investim timp in filme de public, intr-o tara in care nu mai e public si o sa avem un raspuns pana la sfarsitul anului”, a spus Mungiu.

El respinge acuzatiile ca ar strica imaginea Romaniei cu filmele sale. Mungiu, care a abordat in acest film sase legende urbane din perioada comunismului, la modul comic, sustine ca si dupa regizarea filmului „4 luni, 3 saptamani si doua zile”, care a castigate Palme d’Or-ul la Festivalul de la Cannes in 2008, tot acestea au fost acuzatiile.

Cineastul a afirmat ca Ministerul Turismului ar trebui sa il recompenseze pentru modul frumos in care a prezentat cadrul natural.
„Nu pot sa fiu de acord ca am stricat imaginea Romaniei. Mi s-a spus asta la fiecare film, m-am obisnuit. Nu vad prin ce,dimpotrvia, cred ca Ministerul Turismului trebuie sa imi dea un premiu pentru cum arata natura in acest film, sunt cateva cadre pe care le putem baga in spotul de tara al Romaniei, afrata foarte bine. Si in plus, ne referim la epoca dinainte...cu filmul dinainte (n.red. - 4 luni, 3 saptamani si doua zile) si cu asta stric imaginea...eu sper ca impreuna, dimpotriva, alcatuiesc un tablou mult mai echilibrat al perioadei dinainte si al modurilor diferite in care ne putem la ea”, a afirmat regizorul.

Mungiu a fost prezent sambata la o conferinta de presa despre filmul „Amintiri din Epoca de Aur” care a fost prezentat integral vineri in cadrul Galei de deschidere a TIFF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.