Social 31 Mai 2009 15:22
Peste o suta de mii de credinciosi catolici din tara si din strainatate participa, sambata, la pelerinajul Rusaliilor de la Sumuleu Ciuc, judetul Harghita, in ciuda vremii ploioase.
O parte dintre pelerini au pornit inca de vineri, parcurgand zeci de kilometri pe jos, intonand cantece religioase, pana la Biserica Franciscana din Sumuleu, unde au participat la priveghi, rugandu-se la statuia Maicii Domnului, considerata facatoare de minuni, potrivit Newsin.

Municipiul Miercurea Ciuc s-a dovedit a fi neincapatoare inca de vineri, fiind „invadat” de pelerinii straini, veniti din Ungaria, dar si Canada, Statele Unite ale Americii sau Australia. Cu ocazia pelerinajului de Rusalii, au venit din Ungaria aproximativ 850 de maghiari cu un tren special, numit si „Acceleratul Secuiesc”. Trenul „Nostalgia” are 13 vagoane si pe langa locomotiva romaneasca, care l-a tractat de la granita, avea atasat si o locomotiva maghiara, un Nohab 017, care poarta pe „frunte” stema Ungariei.

Multi palerini au participat, vineri noaptea, la priveghi in biserica franciscana de la Sumuleu, unde se afla statuia Maicii Domnului, unica in lume, considerata facatoare de minuni.

Sambata, dupa slujba in aer liber, procesiunea a pornit catre dealul Sumuleul Mic, la altarul ridicat acolo, pe un drum abrupt, numit Drumul Crucii, marcat cu 14 cruci, care simbolizeaza popasurile pe care le-a facut Iisus spre dealul supliciului.

Pelerinajul de la Sumuleu are o traditie de peste 400 de ani, dupa 1990 a devenit cel mai mare din Europa Centrala si de Est. Istoria pelerinajului se leaga de incercarea principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, de a impune secuilor, in 1568, religia unitariana. Credinciosii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni si Casin s-au adunat in sambata Rusaliilor in Sumuleu Ciuc, pornind de aici spre muntele Harghita, impotriva armatei principelui. Obtinand victoria, secuii si-au impodobit steagurile cu crengi de mesteacan si s-au intors la Sumuleu. De atunci, in fiecare an, in sambata Rusaliilor credinciosii catolici se aduna in cea mai mare procesiune religioasa din zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.