Social 31 Mai 2009 10:00
Directorul onorific al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a declarat, vineri seara, Cluj, la gala de deschidere, ca editia din acest an a fost una incerta din motive financiare, insa a devenit cea mai ambitioasa din istoria festivalului.
Cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care se desfasoara in perioada 29 mai - 7 iunie, la Cluj-Napoca, incluzand 209 filme, a inceput vineri seara, transmite corespondentul NewsIn.

"Anul acesta prezentam 209 filme, care vin din 39 de tari. Avem mult mai multe locuri in care proiectam filme, sunt noua cinematografe, unele traditioanle, altele improvizate. Vor fi proiectii drive-in si o proiectia soc, maine seara pe Autostrada Transilvania. Anul acesta, la Cluj vor fi prezenti un numar record de invitati, nume in cinematografia romana, europeana, mondiala”, a spus Giurgiu, amintind de prezenta Claudiei Cardinale, dar si de cea a lui Florin Piersic.

La gala de deschidere a TIFF-ului au participat si trei dintre membri juriului, Corina Suteu, directoarea Institutului Cultural Roman de la New York, Hajdu Syabolcs, regizor maghiar si producatorul care lucreaza cu Jim Jarmush, Jim Stark.

Giurgiu a prezentat in cadrul galei de deschidere un film despre „involutia cinematografului Republica”. Filmul arata cum cinematograful s-a transformat din cea mai importanta sala de acest gen din tara intr-una care rar mai are spectatori. Directorul onorific al festivalului a spus ca pe site-ul oficial al evenimentului a fost lansat un concurs de povesti despre Republica, iar cele mai bune trei povesti vor fi premiate.
„Noi traim acum intr-o bula de aer, in aceste zece zile, parca am oprit timpul. Din pacate, lucrurile acestea sunt. Oamenii care administreaza aceasta sala se chinuie in momentul de fata si fac eforturi disperate sa plateasca salarii si fac targuri de genul celui pe care l-ati vazut (n.red-filmul include cateva secvente cu un targ de haine, in holul cinematografului) si nu au cum altfel, pentru ca trebuie sa supravietuiasca. M-as bucura ca, poate la anul sa intram intr-o zodie mai buna. Pe site-ul www.tiff.ro o sa va invit, incepand de maine, sa va trimiteti poveste speciala pe care o aveti legata de aceasta sala. Vom aduna povestile, incercam sa premiem cele mai bune frumoase trei povesti si sper ca la anul sa ne intalnim intr-o sala mai primitoare”, a spus Giurgiu.

Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, a spus despre filmul de deschidere, Amintiri din Epoca de Aur, ca publicul este privilegiat pentru ca este pentru prima data cand pelicula arata toate cele cinci sectiuni, consecutiv. "Filmul pe care il vedeti cred ca nu are nevoie de nicio prezentare./.../ Ce e bine de stiut este ca sunteti foarte privilegiati pentru ca proiectia din aceasta seara este unica si irepetabila. Este singura data cand Amintiri din Epoca de Aur va putea fi vazut in formula lui integrala, nu asa cum s-a vazut la Cannes si nu asa cum va iesi pe ecrane mai tarziu, in decursul acestui an”, a afirmat Chirilov, amintind ca toti regizorii proiectului sunt prezenti in sala.

Totodata, Mihai Chirilov a amintit ca in opinia sa, din cele 209 filme prezenta la festival, un „om normal la cap” poate vedea in jur de 50. Directorul artistic al TIFF a avut un discurs scurt anul acesta, insa a tinut sa invite pe scena cateva zeci de persoane implicate in organizare. Chirilov a spus ca, la fel ca si filmul de deschidere, si TIFF este un proiect colectiv al echipei „romano-olandezo-ceho-maghiare”.
Cele 500 de bilete pentru gala de deschidere a TIFF 2009 au fost epuizate cu cate zile inainte de deschidere, iar sala, care are o capacitate de 1.000 de locuri a fost arhiplina, la eveniment participand si o serie de invitati.

La gala de deschidere a TIFF au participat si primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, actorul clujean Dorel Visan, Tudor Chirila, mai multi politicieni locali, precum si sotia premierului Emil Boc, Oana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.