Social 28 Mai 2009 15:59
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat miercuri ca programul ce viza evaluarea starii de sanatate a populatiei este "cel mai costisitor si ilogic demers". De cealalta baricada, fostu ministru spune ca prin acest program "facem preventie in Romania", iar Bazac "nu stie ce vorbeste"

"Obiectivul acestei evaluari nu a fost atins. Programul a fost un esec total, de la inceput pana la sfarsit(...) Acest program este cel mai costisitor si ilogic demers de evaluare a starii de sanatate a populatiei. S-a cheltuit o suma considerabila pentru a nu se afla nimic", a spus Bazac.

Mai mult, ministrul Sanatatii sustine ca programul s-a suprapus peste un altul al Casei Natioanle de Asigurari de Sanatate, prin care romanii beneficiau deja de un set de analize gratuite pe an, costurile fiind acoperite din fondurile CNAS: "Intre iunie 2007 si septembrie 2007 cele doua programe au functionat in paralel, cu posibilitatea de a avea duble finantari pentru aceleasi analize. De-abia dupa trei luni de functionare, conducerea MS si CNAS au realizat acest lucru".

Ion Bazac a spus ca MS va initia, in acest an, trei programe de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, a cancerului de san si a bolilor cardiovasculare.

"La mintea lui de imbogatit peste noapte nu poate sa inteleaga. Din punctul meu de vedere, populatia a fost chemata la medic, peste 60% dintre romanii care au primit taloane s-au dus la medic, am creat deprinderea omului de a se duce la medic atunci cand e sanatos, facem preventie in Romania", a fost replica lui Eugen Nicolaescu , subliniind ca actualul ministru "nu stie ce vorbeste".

Nicolaescu a mai atras atentia asupra faptului ca, din cauza plafoanelor introduse, multi farmacisti sunt la limita inchiderii farmaciilor. Fostul ministru al Sanatatii a precizat ca, pentru eliminarea "spagilor" din sistem, Ion Bazac a micsorat bugetul alocat acestui domeniu, in loc sa-l mareasca. "Cand lumea este saraca, incearca prin diverse metode sa-si completeze veniturile, iar in sanatate aceasta practica are radacini de peste 50 de ani. Normal ar fi, in aceasta situatie, sa cauti metode sa creasca veniturile personalui medical, nu sa impui integritate si moralitate cand stii ca medicii sunt putini, invata toata viata si mai sunt si obieciuri rele in Romania", a afirmat liberalul.

"Prin modul in care actionati, domnule ministru, ne duceti in vechiul sistem comunist de care de altfel sunteti destul de legat si care v-a format ca individ si v-a alterat ca om. Va somez sa renuntati la inchiderea medicilor romani, la amenintarea acestora, la tratarea ca infractori, ca hoti de buzunare si sa va luptati sa cresteti fondurile sanatatii, sa asigurati banii necesari pentru o medicina decenta", a pledat Nicolaescu."In caz contrar, plecati! Duceti-va acasa la Monaco, asa cum va place sa spuneti, acolo la iahturi si la raliuri, dar lasati sistemul de sanatate celor care-l respecta si pretuiesc medicii, nu pretinsii medici ca dvs care utilizeaza diploma in scop propagandistic", a subliniat fostul ministru al Sanatatii.

Programul s-a desfasurat in perioada 1 iulie 2007-31 decembrie 2008, cu fonduri in valoare de 631 604 957 lei. Comisia a subliniat faptul ca evaluarea a fost realizata atipic, pe toata populatiati nu pe esantioane reprezentative, asa cum presupun regulile de baza ale statisticii si standardele stiintifice.

Ancheta MS a indentificat faptul ca, pentru 1,2 mililoane persoane, datele de evaluare sunt absente sau informatiile esentiale sunt incomplete. Pentru aprox. 450.000 cazuri, au fost constatate coduri de raportare dublate, deci consultatii si analize fictive, care nu s-au realizat, dar care au fost platite.

Din totalul costurilor, circa 20 mil. EUR au reprezentat cheltuieli administrative: costuri cu tiparirea taloanelor, costuri cu expedierea postala, rambursare, introducerea si inregistrarea persoanelor evaluate in baza de date si altele. La acestea se mai adauga cca. 10 mil. EUR pentru achizitionarea de laptop-uri pentru medicii de familie, special pentru acest program.

„Cu fondurile cheltuite doar intr-un an de PNESS s-ar fi putut realiza un program national de screening si preventie pentru cancerul de col uterin pe o perioada de patru ani. Rezultatul imediat si cuantificabil ar fi fost salvarea a catorva mii de femei care mor datorita acestei afectiuni. De asemenea, numai cu costurile administrative ale PNESS s-ar fi putut dota fiecare din judetele Romaniei cu cate 2 CT-uri performante, sau ar fi putut fi salvati anual 2 000 de bolnavi cu infarct miocardic”, a mai declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.