Social 27 Mai 2009 18:40
Drama romilor de la Bolintin Deal, care au fost izgoniti din casele lor de o multime de 2.000 de persoane in 1991, a ajuns astazi la un epilog, la Strasbourg, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului scotand dosarul de pe rol, relateaza AFP.
Judecatorii de la Strasbourg au decis sa scoata dosarul de pe rol, dupa ce Guvernul roman a depus o declaratie oficiala prin care a recunoscut o serie de incalcari ale Conventiei pentru drepturile omului in aceasta afacere si si-a luat angajamentul sa despagubeasca reclamantii pentru pierderea bunurilor.

Locuintele romilor au fost incendiate si devastate in ziua de Paste, in aprilie 1991, de catre locuitorii din Bolintin Deal, dupa ce s-a aflat de asasinarea, in noaptea precedenta, cu lovituri de cutit, a unui tanar de catre un rom aflat sub influenta alcoolului. In ziua de Paste, in sunetul sirenei din localitate, multimea a incendiat 20 de locuinte, obligand comunitatea roma sa fuga si sa ramana fara adapost timp de mai mult de o luna.

Din cate se pare, a spus CEDO, romii nu au revenit sa locuiasca in sat nici la 18 ani de la comiterea faptelor.

Romii s-au plans la Strasbourg pentru conditiile de trai proaste de care au avut parte dupa atac si dupa distrugerea bunurilor lor. S-au declarat, de asemenea, victimele duratei exagerate a procedurilor judiciare pe care au fost nevoiti sa le introduca in instanta invocand daunele suferite si discriminarea. Au sustinut, de asemenea, ca au fost victimele abuzurilor in timpul atacului tocmai pentru ca erau romi.

Recunoscand aceste nedreptati, Guvernul roman s-a angajat in fata CEDO sa despagubeasca financiar victimele si sa vegheze ca drepturile lor sa fie respectate pe viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.