Social 27 Mai 2009 17:04
Profesorii de gradul II de liceu cu o vechime cuprinsa intre 6-10 ani vor castiga cel putin sase salarii minime pe economie, in loc de cinci, a declarat astazi secretarul de stat in ministrul Muncii, Valentin Mocanu, dupa ce profesorii au amenintat cu boicotarea examenelor de bacalaureat.
Profesorii au amenintat la finalul negocierilor purtate pe legea unica a salarizarii de la Ministerul Muncii cu blocarea examenelor de bacalaureat, in cazul in care functiile din invatamnt nu se vor regasi in prima parte a grilei de ierarhizare, aminteste NewsIn.

"O somez public pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, sa se prezinte la negocieri la Ministerul Muncii, pentru ca altfel nu se poate respecta acordul semnat cu reprezentantii sindicatelor din invatamant. Dorim ca profesorii sa se regaseasca in prima parte a grilei de ierarhizare a functiilor din sistemul bugetar, iar cadrele didactice sa poata primi spor de performanta", a spus presedintele Alma Mater, Anton Hadar.

Inintial, potrivit primei forme a grilei de ierarhizare a functiilor, profesorii de gradul II de liceu cu o vechime de 6-10 ani puteau primi maximum opt salarii minime pe economie, insa in cursul negocierilor de saptamana trecuta, Ministerul Muncii a propus pentru aceste functii cel mult cinci salarii minime pe economie.

Mocanu a afirmat, totodata, ca profesorii universitari vor face parte din prima treime a grilei de ierarhizare a functiilor, putand astfel primi cel putin zece salarii minime pe economie, iar conferentiarii universitari ar putea sa fie incadrati intre coeficientii 8,25 si 9.

"Ar trebui ca in sistemul educational sa nu cedam tentatiei de a realiza o grila aplatizata. In actuala grila de salarizare, profesorii universitari ar urma sa-si gaseasca locul cat mai aproape de varful ierarhiei, iar profesorii de gradul II vor avea un coeficient de ierarhizare sase", a explicat Mocanu.

Reprezentantul Ministerului Muncii a adaugat ca sporul de vechime si cel de conducere vor fi introduse in salariile de baza ale angajatilor, urmand ca sporurile de pana la 30% din venituri sa includa doar cele ce tin de conditiile de munca specifice fiecarei meserii.

Doar ministerele Sanatatii si Muncii au prezentat, marti, propunerile de coeficienti de ierarhizare pentru toate functiile din grila de salarizare, o noua intalnire intre reprezentantii ministerului Muncii si sindicate urmand sa aiba loc joi, de la ora 9:30.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.