Social 26 Mai 2009 02:13
Profesorilor li se va trece in fisa postului obligatia de a avea un comportament nonviolent la clasa, iar parintii vor lua cursuri de management al furiei.
Masurile fac parte din strategia autoritatilor pana in anul 2013 pentru prevenirea si combaterea violentei asupra copilului. Planul de actiune, supus dezbaterii pe site-ul Autoritatii Nationale de Protectie a Drepturilor Copilului (ANPDC), prevede ca se va face o campanie de educare a parintilor folosind Internetul, pe langa tv, reviste de specialitate, brosuri, emisiuni radio. In plus, autoritatile vor sa ii convinga pe parinti sa vina la „scolile” pentru ei, scoli ce ar trebui sa existe la nivelul localitatilor, municipiilor si oraselor si unde adultii sunt invatati cum sa se comporte cu cei mici. In plus, va fi editata si o brosura „in care sa se prezinte metodele de managementul furiei in relatia cu copiii pentru prevenirea comportamentelor violente”, care va ajunge la parinti prin intermediul medicilor de familie, al educatorilor sau profesorilor, spune Ileana Savu, presedintele ANPDC.

Savu mai spune ca strategia este una pe termen lung si ca nu poate fi implementata imediat, mai ales ca „se lucreaza cu prejudecati”.

„Exista mentalitatea impamantenita la romani care spune ca bataia e rupta din rai; noi cu aceasta ne luptam si asta trebuie sa schimbam, mentalitate care nu este comuna in tarile europene”, explica ea. Mai mult, procesul de schimbare a mentalitatii se va aplica si cadrelor didactice, dar si tuturor adultilor cu care copiii intra in contact in viata de zi cu zi. Astfel, strategia prevede „introducerea in fisa postului cadrelor didactice si nedidactice din institutiile de invatamant a obligativitatii utilizarii in relatia cu copiii a comportamentelor nonviolente”. Savu mai spune ca vrea ca in programa profesorilor sa existe cursuri despre drepturile copilului. In plus, aceeasi obligativitate va fi inclusa si in fisele de post ale angajatilor din institutii, respectiv cele medicale, de ancheta judiciara, locuri de detentie/reabilitare, locuri de munca, mass-media, medii de antrenament sportiv, modeling sau petrecere a timpului liber.

Un rol important in combaterea violentei il vor avea si patrulele de politie, care isi vor intensifica controalele „in cartiere si in apropierea
institutiilor de invatamant, pentru siguranta copiilor si pentru limitarea influentei gastilor de cartier”, se mai arata in strategie. In plus, se vor constitui sau se vor dezvolta, acolo unde deja exista, echipele mobile de interventie la nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectie a copilului (DGASPC), specializate in violenta asupra copilului si consilierea parintilor violenti la domiciliu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.