Social 25 Mai 2009 14:57
Numarul unic pentru semnalarea disparitiilor de copii 116.000, va fi lansat astazi, cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, informeaza reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Tot astazi va fi lansata si campania de promovare a numarului unic pentru sesizarea disparitiilor, care se va desfasura cu sprijinul IGPR, in perioada iunie-septembrie 2009.

Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, campania de promovare a acestui numar va fi lansata simultan in zece tari membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a informa parintii si copiii despre disponibilitatea acestui numar, despre posibilitatea de a anunta disparitia unui copil sau de a da detalii despre un copil disparut. Astfel, formand 116.000, orice cetatean aflat in una dintre cele zece tari va putea raporta disparitia unui copil, primind informatii utile despre modul de instrumentare a cazului in tara respectiva. In afara Romaniei, numarul special va fi functional in Belgia, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia si Olanda.

Printr-o decizie a Comisiei Europene din februarie 2007, numarul 116.000 a fost introdus ca numar unic european pentru sesizarea copiilor disparuti. Statele membre au astfel obligatia de a rezerva acest numar pentru scopul precizat. In Romania, apelurile vor fi preluate de operatorii specializati ai Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - Focus.

De aproape trei luni, IGPR colaboreaza cu Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexuali - Focus pentru prevenirea si solutionarea cazurilor referitoare la copiii disparuti, deruland campanii de informare a populatiei cu privire la acest fenomen si sprijinind autoritatile statului in demersurile de cautare a copiilor disparuti.

Pentru a putea continua cautarea copiilor disparuti de mai multi ani, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - Focus utilizeaza tehnica de imbatranire digitala, incepand din septembrie 2008. Astfel, pozele copiilor disparuti sunt modificate in asa fel incat imaginea sa corespunda varstei actuale. Potrivit Focus, una dintre problemele cu care organizatia s-a confruntat in mediatizarea copiilor disparuti a fost imposibilitatea de a da publicitatii o fotografie recenta a acestora. Daca anii trec si copii nu sunt gasiti, fotografiile micutilor de la varsta la care au disparut devin nerelevante, iar asta ca urmare a faptului ca la o varsta frageda fizionomia se modifica rapid.

In august 2008, Centrul Focus a participat la un training in SUA pentru a invata tehnicile legate de imbatranirea digitala a copiilor disparuti de mai mult timp. Cursul de la Universitatea din Florida de Sud i-a initiat pe reprezentantii Focus in reconstructia faciala si imbatranirea faciala.

Peste 3.000 de copii au fost declarati disparuti in perioada 30 aprilie 2008-15 aprilie 2009, iar 95% dintre acestia au plecat de acasa din proprie initiativa, potrivit datelor statistice furnizate de Salvati Copiii, inaintea Zilei Internationale a Copiilor Disparuti (25 mai).

Potrivit datelor statistice furnizate organizatiei Salvati Copiii de catre Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), in perioada 30 aprilie 2008 -15 aprilie 2009 au fost gasiti 3.118 de minori disparuti, dintre care 174 cu varste mai mici de 10 ani. In 95% dintre cazurile de disparitie, este vorba de plecari voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, iar numai 1,2% dintre disparitii sunt cauzate de actiunile unor persoane (sechestrare in vederea exploatarii sexuale, traficare in afara granitelor tarii, exploatare prin munca).

La data de 15 aprilie 2009, in evidenta autoritatilor se aflau 354 de minori disparuti, pentru gasirea carora politia desfasoara activitati specifice.

"Daca pe segmentul de varsta de pana la 14 ani predomina disparitiile in randul baietilor, pe segmentul 14-18 ani numarul fetelor care pleaca de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decat al baietilor. Acestea reprezinta un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existand riscul de a fi atrase in retele de traficanti si obligate sa se prostitueze", potrivit comisarului-sef Adrian Dumitrescu, seful Serviciului de Urmariri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

In Romania, organizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu IGPR, va marca Ziua Internationala a Copiilor Disparuti prin activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice, in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor.

Campania de anul acesta include o dezbatere publica la care vor participa elevi, parinti, profesori din scoli si licee, precum si reprezentanti ai autoritatilor si ai partenerilor - IGPR, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Ministerul Educatiei. Dezbaterea va fi precedata de o piesa de teatru-forum, pusa in scena de tineri voluntari ai organizatiei.

Campania se va desfasura in Bucuresti si in judetele Timis, Iasi, Suceava, Mures, Dolj, Brasov, Neamt, Vaslui, Hunedoara si Caras Severin, prin activitati de informare in scoli si licee, dezbateri si mese rotunde cu reprezentanti ai institutiilor si campanii stradale, organizate de filialele Salvati Copiii Romania.

Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - Focus a fost infiintat in ianuarie 2007, cu scopul de a initia demersuri in vederea prevenirii si solutionarii cazurilor referitoare la copiii disparuti sau exploatati sexual. Centrul este operational din 25 mai 2007, de la semnarea Protocolului de colaborare cu IGPR si are o interventie complementara, sprijinind autoritatile statului in demersurile lor.

Pana in acest moment, managerii de caz FOCUS au instrumentat un numar total de 836 cazuri de disparitie. Dintre acestea, 703 cazuri au fost inchise deoarece copilul a fost gasit si nu a mai fost nevoie de alte interventii, in alte 83 de cazuri copilul este gasit. 50 de copii sunt inca disparuti, demersurile organizatiei fiind concentrate pe activitati de cautare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.