Social 22 Mai 2009 13:17
Pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite s-au nascocit multe metode, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, astfel incat sa fie compatibile cat mai multor cupluri, in functie de particularitatile de viata sexuala ale acestora
Cea mai sigura metoda de contraceptie

Desi pare putin ironica urmatoarea afirmatie, totusi, singura “metoda contraceptiva” care are protectie 100% impotriva unei sarcini nedorite este abstinenta sexuala totala. Restul metodelor, indiferent de natura lor (pilule, de bariera, DIU etc), prezinta un risc, cat de mic, ca sarcina sa se produca.

Contraceptivele orale si modul lor de actiune

Contraceptivele orale intervin in mai multe etape de insarcinare: fie impiedica spermiile sa fecundeze ovulul, fie impiedica ovulatia sau implantarea oului in uter, ingroasa glera cervicala (mucusul de la nivelul colului uterin) etc.

Contraceptia de urgenta, gresit demunita “pilula de a doua zi”, are rolul de a impiedica sarcina fie prin inhibarea capacitatii spermatozoidului de a perfora ovulul, fie prin impiedicarea oului sa se implanteze in mucoasa uterina, fie prin impiedicarea ovulatiei daca aceasta nu s-a produs deja. Spuneam ca nu este corecta denumirea de “pilula de a doua zi” pentru ca se inteleg doua lucruri gresite:
  • Ca este vorba de o singura pilula: ceea ce este fals. Sunt de fapt doua pilule, a doua se ia dupa 12 ore de la administrarea primei
  • Ca aceasta, sau aceste pilule se iau a doua zi de la actul sexual. De fapt, a doua zi este deja prea tarziu, prima pilula trebuie luata cat mai repede de la contactul sexual. Dupa 6 ore, eficacitatea acesteia deja scade considerabil.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.