Social 25 Mai 2009 17:51
Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balasz, a declarat vineri, la Tg Mures, ca Tinutul Secuiesc, in urma initiativei Consiliului National Secuiesc, va fi prezent in curand in spatiul virtual, avand atribuita extensia .sic, ca nivel de domeniu.

„Conform instiintarii scrise din data de 13 mai a Corporatiei pentru Atribuirea Numelor si Numerelor in Internet (ICANN), codul .sic a fost atribuit, ca nume de domeniu de nivel superior, Tinutului Secuiesc. Acest cod este prescurtarea cuvantului latin „siculitas”, care in limbajul de azi s-ar traduce Secuime, dar in dreptul administrativ maghiar medieval a desemnat o comunitate autoguvernata, inzestrata cu acele drepturi si libertati la care ne referim prin alegerea acestei denumiri si care in acest mod dincolo de o identitate regionala, indica si radacinile istorice ale libertatii secuiesti”, a declarat Izsak, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit acestuia, atribuirea subdomeniilor, respectiv a numelor de domenii va incepe dupa primul trimestru al anului 2010, dupa definitivarea procedurii de atribuire a noului domeniu de nivel superior. „Dupa aceasta data organele administratiei publice locale, institutiile, societatile comerciale si persoanele private din Tinutul Secuiesc vor avea posibilitate de a avea site-uri pe Internet in domeniul „.sic”, a spus liderul CNS.

Izsak a adaugat ca aparitia pe Internet a Tinutului Secuiesc, ca si o entitate autonoma, printre tari, regiuni autonome, comunitati culturale, reprezinta „un pas important” al aspiratiei la autonomie a secuimii. „Noua denumire de domeniu superior poate deveni simbolul solidaritatii secuilor de pretutindeni, deoarece vom acorda posibilitatea organizatiilor si institutiilor lor sa aiba un nume de domeniu cu terminatia .sic”, a spus el.

Domeniul de nivel superior al Tinutului Secuiesc a fost acordat in acelasi timp cu alte noua regiuni: Quebec, Scotia, Tara Bascilor, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galitia, Tara Galilor si Leon. La sedinta urmatoare CNS poate adopta o hotarare prin care recomanda drept cod international prescurtarea SIC.

Izsak a aratat ca va fi infiintata o fundatie cu denumirea OMSIC si o societate comerciala cu aceeasi denumire si ca prima se va ocupa de gestionarea si reglementarea domeniul superior, iar firma, de baza tehnica a acestuia .sic.

Acesta sustinut ca CNS a ridicat aceasta problema pentru prima oara in anul 2005, „cand am inceput sa folosim comunicarea moderna pentru doleantele de autonomie a secuimii”.

Izsak a aratat ca in momentul in care a fost demarata aceasta procedura CNS a cerut de la catalani (care au obtinut codul .cat) procedura care trebuie urmata care „au inteles ca secuii sunt o comunitate culturala majora intr-o regiune si pot sa obtina .sic ca nume de domeniu de nivel superior”. Acesta a precizat ca a furnizat date privind demografia, precum si argumentele culturale si istorice ale secuimii pentru a obtine acest cod.

Izsak Balazs a precizat ca indicativul SIC (cu care au si fost tiparite autocolante pentru masini) nu intra in contradictie cu indicativul de tara al Romaniei, RO, intrucat tarilor li se acorda indicative din doua litere, iar regiunilor din trei.

Acesta a precizat ca se asteapta la cresterea numarului de site-uri in Tinutul Secuiesc asa cum in Catalania dupa atribuirea codului numarul site-urilor a crescut cu 30%.

Izsak a mai declarat ca este optimist cu privire la recunoasterea prin lege a autonomiei Tinutului Secuiesc. „Deocamdata am reusit sa vizualizam in spatiul virtual aceasta identitate pe care dorim sa o protejam”, a spus el. Liderul CNS considera ca in lupta pentru autonomie CNS se ghideaza dupa principiile descentralizarii, propuse de Comisia prezidentiala Stanomir.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.