Social 22 Mai 2009 11:10
Ministerul Justitiei a inregistrat, in perioada 21 aprilie - 19 mai, 1.483 cereri de redobandire a cetateniei romane formulate de cetateni moldoveni, numarul solicitarilor marindu-se de 10 ori, dupa intrarea in vigoarea a OUG de modificare a Legii cetateniei.

"La Directia Cetatenie au fost inregistrate, dupa intrarea in vigoare OUG nr. 36/2009, 1.483 cereri de redobandire a cetateniei romane formulate in temeiul dispozitiilor art. 101 din legea cetateniei romane (cetateni moldoveni). Dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 36/2009, numarul cererilor de redobandire a cetateniei romane formulate in temeiul dispozitiilor art. 101 din legea cetateniei romane (cetateni moldoveni) s-a marit de aproximativ zece ori", se arata in raspunsul Ministerului Justitiei (MJ) la o solicitare NewsIn.

Astfel, daca inainte de modificarea legii Ministerul Justitiei inregistra cinci pana la opt dosare de redobandire a cetateniei pe saptamana, dar dupa intrarea in vigoare a OUG nr.36/2009 inregistreaza intre 50 si 80 de dosare pe zi. Mai mult, numarul este in crestere. Numai pe parcursul zilei de miercuri, de pilda, ministerul a inregistrat 80 de dosare. Situatia este generata si de faptul ca prin modificarile aduse Legii cetateniei s-a eliminat un criteriu limitativ, acela ca solicitantul sa fi avut resedinta pe teritoriul Romaniei timp de patru ani.

Pe de alta parte, Comisia pentru Cetatenie a Ministerului Justitiei a avizat pozitiv, dupa intrarea in vigoare OUG nr. 36/2009, 2.523 cereri de redobandire a cetateniei romane formulate de cetatenii din Republica Moldova, dar inregistrate la Directia Cetatenie in anii anteriori.

Ministerul Justitiei a aratat ca cetatenii din Republica Moldova, care au domiciliul sau au resedinta in Romania, pot depune cererea de redobandire sau de acordare a cetateniei romane la Directia Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, dupa obtinerea dreptului de sedere legala, potrivit legii. In schimb, in cazul in care aceste persoane nu au domiciliul sau resedinta in Romania pot depune cererea de redobandire, insotita de actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege, ca si pana acum, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale Romaniei, se arata in raspunsul MJ.

Pentru cetatenii din Republica Moldova este nevoie sa se faca dovada domiciliului sau resedintei in Romania numai pentru a putea inregistra cererea de redobandire sau acordare la Directia Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, nu si pentru obtinerea cetateniei romane, precizeaza MJ.

Ambasada Romaniei la Chisinau primeste cateva mii de cereri de cetatenie pe zi, dupa ce Guvernul a decis simplificarea procedurii de redobandire a acesteia, a informat Ministerul de Externe la solicitarea NewsIn. Ministerul arata ca numarul solicitarilor de programare pentru depunerea cererii de redobandire a cetateniei primite de Ambasada Romaniei la Chisinau a crescut, majoritatea fiind transmise prin posta. Sectia consulara a ambasadei lucreaza, de altfel, la capacitatea maxima pe care i-o permite personalul disponibil pentru a prelucra aceste solicitari, adauga Ministerul de Externe. Institutia precizeaza insa ca Ambasada Romaniei la Chisinau este doar un intermediar intre solicitant si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, singura institutie competenta in acordarea cetateniei romane, prin Directia Cetatenie.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36 din 2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991 instituie o serie de facilitati procedurale in privinta redobandirii cetateniei. "Aceasta nu vizeaza persoane provenind dintr-o anumita zona geografica, ci ofera un regim mai flexibil fostilor cetateni romani, cu domiciliul in orice alta tara", subliniaza MAE. Depunerea cererilor direct la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) presupune existenta prealabila a domiciliului sau resedintei petentilor in Romania. Totodata, Ministerul Justitiei este cel care detine informatii despre dinamica cererilor de cetatenie.

Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, in ultima luna s-ar fi inregistrat peste 31.000 de cereri de cetatenie romana la Ambasada de la Chisinau. Dupa incidentele de la inceputul lunii aprilie de la Chisinau si dupa modificarea legii romanesti a cetateniei, la Ambasada Romaniei s-ar fi inregistrat cozi destul de mari pentru depunerea cererilor de cetatenie.

Guvernul roman a decis in aprilie simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane si urgentarea unor termene prevazute de normele in vigoare. Premierul Emil Boc a precizat ca modificarile aduse Legii se refera la fostii cetateni romani, care au dobandit cetatenia prin nastere sau adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor, dar si la persoanele carora le-a fost ridicata cetatenia. Potrivit noilor norme, pot dobandi cetatenia descendentii cetatenilor romani pana la gradul III. Normele anterioare permiteau acest lucru doar pentru descendentii pana la gradul II.

In jur de 60% dintre cei patru milioane de cetateni ai R. Moldova ar avea descendenta romana, iar in cadrul Ambasadei Romaniei de la Chisinau s-ar afla la ora actuala peste 650.000 de cereri de obtinere a cetateniei romane. In acest context, mai multe state membre UE au criticat decizia Guvernului privind modificarea Legii cetateniei in scopul facilitarii obtinerii acesteia de catre moldoveni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.