Social 22 Mai 2009 10:49
Svetlana Carstean, Oana Soare si Simona Sora au castigat premiile revistei Romania Literara pe 2009, in urma jurizarii a sase carti de debut, alese din domeniile roman, poezie, pana la critica literara, la festivitatea organizata ieri, la clubul Prometheus din capitala, informeaza NewsIn.
Juriul celei de-a opta editii a premiilor revistei Romania Literara a fost alcatuit din Ioana Parvulescu, Adriana Bittel, Gabriel Dimisianu, Nicolae Manolescu si Alex Stefanescu.

Svetlana Carstean a primit premiul pentru volumul de poezie “Floarea de menghina”. "Daca nu as fi stiut ca Svetlana Carstean scrie poezie, mi-as fi dat seama de asta, pentru ca mi-a luat un interviu si, din toate intrebarile ei, din felul in care reactiona la raspunsurile mele mi-am dat seama ca are structura de poeta pur-sange. A avea structura de poet nu inseamna, insa, si a scrie bine poezie. Svetlana si-a amanat debutul, dar eu cred foarte mult in debuturile tarzii, mai ales in debuturile tarzii de poezie", a prezentat-o Ioana Parvulescu pe Svetlana Carstean.

Debutul Oanei Soare, volumul "Petru Dumitriu & Petru Dumitriu", i-a adus acesteia aprecierea juriului. Precizand ca este vorba despre prima monografie de acest fel din literatura romana, criticul Nicolae Manolescu considera ca "volumul Oanei Soare este o interactiune, un fel de banda a lui Moebius intre biografia si opera scriitorului. Ea vine cu prima carte in care nu a ascuns nimic din viata, opera si cariera autorului. Nu ascunde, nu diminueaza, nu face pamflet. Asezarea dreapta in istoria literaturii a lui Petru Dumitriu a facut-o Oana Soare, cu aceasta carte".

"Regasirea intimitatii", cartea de debut a Simonei Sora, reprezinta, potrivit lui Alex Stefanescu, “o foarte voluptuoasa trecere in revista a volumelor care trateaza ideea de intimitate”. Aceasta considera ca este o carte bine construita, dar “mereu imprevizibila, care iti ofera bucuria de a citi literatura buna." Simona Sora a publicat, incepind cu 1993, cronici literare, studii, eseuri, traduceri in reviste culturale, prefete si postfete la diverse volume de literatura contemporana. A tradus volumul "Crezul meu" de Carlos Fuentes (Editura Curtea Veche, 2005) si se numara printre autoarele antologiei "Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism" (Editura Polirom, 2008). Din 2002, sustine cronica literara in revista Dilema. Coordoneaza paginile culturale ale revistei Dilema veche si este editor coordonator al revistei Dilemateca.

In afara celor trei premii, a fost acordata si o diploma, pentru lucrarea “Catacombe. Aici totul e viu” a scriitorului Florin Caragiu. "I-am acordat o diploma, pentru ca volumul sau e chiar bun, dovada ca am nominalizat-o. Doar ca e a doua carte si ne pare rau, dar nu putem sa facem mai mult de-atat", a explicat Nicolae Manolescu decizia.

Printre cartile selectate de juriu s-au numarat "Floarea de menghina" a Svetlanei Carstean si "Regasirea intimitatii" a Simonei Sora, editate de Cartea Romaneasca. Scriitorul Florin Caragiu a fost nominalizat pentru volumul "Catacombe. Totul e viu aici", aparut la Editura Vinea. Cartea de critica a Oanei Soare “Petru Dumitriu & Petru Dumitriu”, aparuta la Editura Fundatiei Nationale pentru literatura si arta, titlul de debut al Danielei Popa, "Paper clips" (Editura Axa) si "CuMinte la Dalai Lama", de Irina Szász (Editura Curtea Veche) intregesc lista nominalizarilor.

Anual, la sfarsitul primaverii, in luna aprilie sau mai, "Romania literara" acorda, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, premiile de debut. In numar de trei, acestea se acorda tinerilor scriitori romani si au valoarea de 1.000 lei fiecare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.