Social 18 Mai 2009 23:38
Promisiunile de combatere a marii coruptii prin sentinte de condamnare descurajante, facute Comisiei Europene de Romania, nu au fost onorate decat cu rare exceptii. Cotidianul.ro va prezinta o scurta radiografie a traseului sinuos prin instante urmat de cateva dosare de coruptie, cazuri cu mare impact mediatic.
Dosarul Rompetrol, in care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de deturnarea, in 2001, a 35 de milioane de dolari, reprezentand asa-numita “creanta Libia”, bani care, in opinia anchetatorilor, s-ar fi cuvenit statului, a fost preluat in 17 ianuarie 2005 de la DNA. Patriciu, alaturi de alte 11 persoane, printre care si Sorin Pantis, fostul ministru al Comunicatiilor in guvernul Adrian Nastase, sau directorul de atunci al cotidianului “Ziua”, Sorin Rosca Stanescu, mai sunt acuzati si de manipularea pietei de capital, actiune care s-ar fi petrecut in 2004.

In 26 mai 2005, dupa o audiere care a durat 18 ore, Dinu Patriciu a fost retinut de procurori si prezentat a doua zi Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva.
Publicitate

Judecatorii au decis insa ca omul de afaceri poate fi cercetat in stare de libertate. Patriciu a fost trimis in judecata un an mai tarziu, dar magistratii Tribunalului Bucuresti nu au reusit timp de un an sa intre pe fond, ci au judecat doar exceptii de procedura ridicate de avocatii omului de afaceri. In octombrie 2007, dosarul a fost restituit la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale si a revenit la Tribunalul Bucuresti abia in august 2008, dupa ce Curtea de Apel a admis recursul procurorilor la aceasta decizie. Inca nu a fost emisa o decizie in acest dosar.

Primavara anului 2005 a mai consemnat un caz de mare rasunet: omul de afaceri Corneliu Iacobov a primit doua mandate consecutive de arestare, de 25, respectiv 30 de zile, intr-un dosar in care era acuzat de Parchetul General de prejudicierea societatii RAFO Onesti cu peste 240 de miliarde de lei vechi printr-o actiune ilicita de achizitionare de actiuni. Iacobov a ramas celebru prin gestul facut la retinerea sa de catre procurori, de a-si ridica mainile incatusate spre camerele tv si a spune: “Acestea sunt catusele lui Traian Basescu!” Aceasta a fost prima acuza publica adusa presedintelui, ca ar comanda procurorilor deschiderea de dosare penale oponentilor sai politici. In aprilie 2008, Tribunalul Bucuresti a decis achitarea lui Iacobov. Procurorii DIICOT au promovat apel, iar din ianuarie 2009 dosarul se rejudeca pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Pana acum au fost decise doar amanari ale judecatii, solicitate de avocati sub diverse pretexte.

Ovidiu Tender si Marian Iancu au fost arestati in urma deciziei Tribunalului Bucuresti, la inceputul lunii martie 2006, la propunerea DIICOT, care-i acuza pe cei doi oameni de afaceri de incheierea nelegala a unor contracte de cesiune de creanta cu SC Carom SA Onesti si de incheierea unor contracte comerciale fictive intre SC VGB Impex SRL Bucuresti, societate detinuta de Iancu, cu RAFO SA Onesti, astfel incat sa nu fie obligati sa onoreze obligatiile financiare asumate la privatizarea Carom. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2004, societatea Carom Onesti a fost prejudiciata cu 1.434, 9 miliarde de lei vechi, adica circa 50 de milioane de dolari la cursul de atunci. Iancu a fost eliberat din arest in iunie 2006, iar Tender, la sfarsitul lunii august. Cei doi au fost trimisi in judecata in septembrie 2006, pentru ca in noiembrie 2007 Tribunalul Bucuresti sa decida restituirea dosarului la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale. Procurorii au declarat recurs, iar in iunie 2008, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca tribunalul trebuie sa judece. Nu exista inca nici o solutie in acest dosar.

Dumitru Sechelariu, fostul primar PSD de Bacau, arestat la propunerea DNA, a fost trimis in judecata in iulie 2005, sub acuzatia ca ar fi santajat mai multi proprietari de terenuri pentru a le ceda la preturi inferioare celor de piata catre Asociatia Club Karting Selena Motor Sport AFI Bacau si SC Selena SRL Bacau, pe care le controla. Sechelariu a fost achitat in aprilie 2007 de Tribunalul Bacau, cu motivarea ca martorii si-au schimbat in instanta declaratiile date la DNA impotriva lui, decizie mentinuta, in iunie 2008, de Curtea de Apel Bacau. In noiembrie 2008, Inalta Curte a desfiintat insa decizia de achitare a lui Sechelariu si a trimis dosarul Curtii de Apel Bacau la rejudecare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.