Social 12 Mai 2009 23:26
Sute de grefieri din aproape toate judetele au declansat luni, intre orele 10.00 si 12.00, greve de avertisment, din cauza problemelor legate de salarizare, a platii sporurilor si a orelor suplimentare, dar si a blocarii posturilor, transmite corespondentul NewsIn.

Personalul auxiliar de la Judecatoria Drobeta Turnu Severin si Tribunalul Judetean Mehedinti, in total 70 de salariati, au fost luni in greva de avertisment, arhivele, registratura si biroul pentru relatii cu publicul de la cele doua instante fiind inchise. Grefierii au asigurat, totusi, o treime din activitate. Vicepresedintele Sindicatului Justitia Mehedinti, Lucian Peresi, a declarat ca principala nemultumire este legata de faptul ca Ministerul Justitiei nu a gasit inca o solutie de rezolvare a problemelor referitoare la salarizarea personalului, eliminarea discriminarilor existente la acest moment prin ordinele contradictorii emise sau prin conditionarea acordarii sporurilor de existenta unor titluri executorii. Grefierii se plang, de asemenea, ca nu li se platesc orele suplimentare efectuate, ca MJ a blocat concursurile pentru posturile vacante din sistem. „Luni, protestam timp de doua ore, apoi, asa cum prevede legea vom face o pauza de cinci zile. Daca, insa, pana martea viitoare MJ nu va raspunde favorabil solicitarilor noastre vom intra in greva generala incepand cu data de 19 mai”, a precizat Lucian Peresi.

Peste 30 de grefiere si-au cerut drepturile in fata Tribunalului din Arad

Peste 30 de grefiere au intrerupt, luni, activitatea si au iesit in fata cladirii in care isi are sediul Tribunalul si Judecatoria Arad, unde au prezentat o lista cu mai multe revendicari. Liderul grefierelor, Viviana Dudas, a spus ca prin aceasta actiune se spera obtinerea unor sume restante de bani, dar si deblocarea posturilor vacante din Justitie. „Solicitam acordarea nediscriminatorie a sporurilor salariale intregului personal, fara existenta vreunei conditionari, alocarea fondurilor necesare pentru plata orelor suplimentare efectuate de personalul auxiliar, obtinrea finantarii necesare desfasurarii activitatii in conditii normale de lucru pentru personalul auxiliar, deblocarea concursurilor de ocuparea posturilor vacante din justitie. Mai solicitam publicarea de urgenta a ordinului privind decontarea chiriilor, eliminarea divergentei existente ca urmare a acestor discutii purtate referitor la plata drepturilor salariale care au fost deja solutionate ca urmare a intentarii si castigarii de personal a proceselor“, a declarat Viviana Dudas. Grefierele au mai spus ca au de recuperat diferite sume de bani. „Avem sume restante in ceea ce priveste acordarea unor sporuri.

Actiunile sunt castigate irevocabil dar nu s-au pus in plata. Sunt sume restante din anul 2000 pana in prezent“, a mai spus Viviana Dudas. Activitatea Tribunalului si Judecatoriei Arad nu a fost perturbata din cauza protestului grefierelor, fiind asigurat 30 din personalul auxiliar desfasurarii proceselor.

Aproximativ 500 de grefieri si arhivari din Arges au participat la greva de avertisment

Aproximativ 500 de grefieri si arhivari din judetul Arges, care fac parte din Federatia Sindicala Justitia, au declansat, luni, o greva de avertisment, fiind solidari cu personalul auxiliar din sindicatul Projust. Gabriel Bratu, vicepresedintele sindicatului Arhigrefa Arges, a precizat ca nu vor accepta ca guvernul sa le anuleze drepturile salariale. "Protestam pentru nerespectarea ordonantei 75 a Guvernului privind drepturile de salarizare neachitate, castigate prin hotariri judecatoresti definitive si irevocabile. S-ar putea sa declansam si greva generala" a declarat Gabriel Bratu. Cativa zeci de grefieri si arhivari au protestat pe treptele Tribunalului Arges, iar manifestarea a fost pasnica. Cele 500 de persoane care fac parte din personalul auxiliar de specilitate din justitia argeseana au lucrat in regim normal pina la ora 10,00 cind s-a intrat in greva de avertisment si dupa ora 12,00 vor reintra in salile de judecata, urmand sa isi reia activitatea.

In procesul castigat de grefieri anul trecut, pentru primirea unor drepturi din sporuri de stres si de suprasolicitare, era prevazut ca o parte din bani sa intre in conturile grefierilor pana pe data de 10 martie. Prima transa de bani a fost primita in luna octombrie a anului trecut, a doua transa trebuia primita in luna martie 2009 si a treia transa va fi achitata in luna octombrie 2009. Viorel Bratu, presedintele sindicatului Arhigrefa Arges si totodata presedinte al Federatiei Sindicale Justitia a precizat ca au fost solidari cu ceilalti colegi de la sindicatul Projust. "In jur de 500 de persoane au participat la greva de avertisment. In primul rind greva a fost inceputa de Projust, dar noi am fost solidari cu ei. Sa vedem ce va urma si probabil se va lua o hotarire in ceea ce priveste greva generala", a declarat Viorel Bratu. In functie de salarii, grefierii ar urma sa primeasca din a doua transa sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, potrivit liderului sindical.

La Galati au fost suspendate sedintele la Judecatorie si Tribunal

La Galati, sedintele de judecata de la Judecatorie si de la Tribunal au fost suspendate in timpul grevei de avertisment a grefierilor. Personalul auxiliar de la cele doua instante, afiliat din punct de vedere sindical la organizatia "ProJust", a iesit pe treptele Palatului Justitiei intre orele 10.00 si 12.00, cerandu-i Ministerului Justitiei respectarea contractului colectiv de munca. "Pe durata grevei de avertisment, grefierii de la Judecatorie si Tribunal nu au intrat in sali, iar sedintele de judecata au fost suspendate. In acelasi timp, colegii lor care fac activitate de birou nu au lucrat", a declarat, luni, presedintele Tribunalului Galati, judecatorul Carmen Sandu. La Curtea de Apel Galati, insa, grefierii - membri ai organizatiei "Meridian" - au participat la sedintele de judecata si doar colegii lor care nu trebuia sa intre in sali intre orele 10.00 si 12.00 s-au alaturat protestului in spirit de solidaritate cu colegii lor de la instantele nferioare.

Grefierii de la Curtea de Apel Mures au boicotat protestul

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, Anuta Dusa, a declarat luni ca grefierii de la aceasta instanta nu au protestat alaturi de colegii lor din tara deoarece nu au motiv. “In adresa pentru declansarea protestului nu era prevazut faptul ca ei cer achitarea restantelor sporurilor salariale din luna martie, neachitate si obtinute prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Astazi se protesteaza impotriva conditiilor de munca, iar grefierii din cadrul Curtii de Apel Targu Mures nu au considerat relevanta iesirea lor din salile de judecata", a spus Dusa. La Tribunalul Mures 20 de grefieri au blocat activitatea instantei, unde nu a functionat nici Arhiva si nici Registratura, prin urmare nu s-au putut depune cereri. "Protestul presupune suspendarea activitatii timp de doua ore, iar pe aceasta perioada serviciul arhiva, registratura nu au functionat. De asemenea, sedintele de judecata au fost suspendate. Avem trei motivre pentru care protestam: salarizarea personalului auxiliar, neplata orelor suplimentare si conditiile de munca ale grefierilor", a declarat Camelia Rusu, purtatorul de cuvant al Tribunalului Mures. Grefierii de la Tribunal spun ca vor adera si la greva generala din 18 mai daca pana atunci cererile lor nu vor fi solutionate.

La protestul angajatilor din justitie din Bistrita au particpat 100 de persoane

Aproape o suta de angajati din instantele de judecata din Bistrita, Beclean si Nasaud participa la o greva de avertiment de doua ore, nemultumiti ca nu isi primesc drepturile salariale in baza Ordonantei 75 si ca bugetul Tribunalului a fost redus cu 30%. Potrivit liderului sindical de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, grefierul Mariana Ujica, in greva de avertisment au intrat 71 de grefieri, 11 grefieri -arhivari, trei grefieri registratori, un grefier statistician si cinci specialisti IT de la Tribunalul Bistrita-Nasaud si de la Judecatoriile Bistrita, Beclean si Nasaud, cu toate ca nu toti acestia sunt membri de sindicat. „Toti insa sunt afectati de bugetul aprobat pe 2009, mai mic cu peste 30% fata de cel de anul trecut, si de nerespectarea Ordonantei 75 privind restantele salariale referitoare la diverse sporuri, printre care si cel pentru ore suplimentare”, a spus Ujica. Protestatarii au iesit in fata instantelor, pe scari, si nu vor participa la sedintele de judecata decat dupa ora 12.00. Exceptie fac cazurile de extrema urgenta, cum ar fi cele legate de emiterea unui mandat de arestare.

Grefierii doljeni nu au intrat in salile de judecata timp de doua ore

Grefierii doljeni au protestat, luni, in fata instantelor din Dolj timp de doua ore, nemultumiti de salariile mici, de conditiile de lucru dar si de faptul ca nu li se platesc orele suplimentare. Intre orele 10.00 si 12.00, personalul auxiliar din instantele doljene si-au oprit activitatea si au iesit in fata sediilor institutiilor in care lucreaza. „Suntem satui de indiferenta de care dau dovada guvernantii atunci cand vine vorba despre personalul auxiliar din justitie. Noi mai acordam un ragaz de cinci zile iar daca nu se va negocia cu lideri nostri, vom declansa greva generala. Am avut rabdare destul si am inteles ca nu sunt bani, dar credem ca a venit vremea sa se aloce fonduri si pentru noi. Avem acasa familii pe care trebuie sa le intretinem”, a declarat Dan Islicaru, presedintele Sindicatului „Justitia” Dolj. Grefierii doljeni sunt nemultumiti si de faptul ca de la bugetul de stat le sunt achizitionate doar colile de scris si ca sunt nevoiti sa scoata din buzunar pentru alte materiale ce le folosesc la serviciu. „Noi nu avem decat coli, restul materialelor de care avem nevoie trebuie sa le cumparam singuri. Primesc in mana 12 milioane, dar banii astia nu imi permit sa ii arunc pe fereastra. Este normal sa iesi in strada atata timp cat nu ni se creaza conditiile de munca”, a declarat Carmen Cerga, grefier in cadrul Judecatoriei Craiova. Zeci de doljeni asteptau in fata instantei craiovene pentru a vedea daca au norocul ca dosarele pe care le au pe rol sa se judece. Multi dintre oamenii care asteptau in fata instantelor au venit de la zeci de kilometri departare de Craiova pentru a se prezenta la termenul impus de completele de judecata. „Aveam termen azi. Am auzit ca fac greva dar ma gandeam ca poate s-o judeca procesul azi. Mai astept sa vad ce se intampla”, a declarat Aurel Topi, unul dintre doljenii citati intr-o cauza aflata pe rolul Judecatoriei Craiova. Grefierii doljeni vor protesta in fiecare zi, pana vineri, timp de doua ore in fata instantelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.