Social 12 Mai 2009 13:34
Catalin Predoiu a declarat, luni, ca Romania a facut "suficiente progrese in domeniul justitiei" si ca ideea sanctiunilor aplicate tarii noastre in acest sens poate fi abandonata, dar a precizat ca singura sanctiune "formal stipulata" este nerecunoasterea hotararilor instantelor romanesti in UE.

"Este foarte adevarat ca singura sanctiune formal stipulata pentru o eventuala incetinire a performantelor in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare este aplicarea articolului 38 din actul de aderare, respectiv nerecunoasterea hotararilor instantelor noastre in statele membre din Uniunea Europeana, clauza care poate fi activata pana la sfarsitul acestui an, dar semnalul dat de Bundestag trebuie privit cu atentie", a declarat ministrul Catalin Predoiu, potrivit NewsIn.

Ministrul a subliniat ca semnalul dat de parlamentul german arata "ce presiuni exista asupra Comisiei in adoptarea unei atitudini mai ferme si severe in evaluarea progreselor pe justitie".

"In general, suntem in grafic cu tot ce ne-am propus la acest minister. Din pacate, contextul economico-politic si-a pus amprenta asupra activitatii noastre si a dialogului cu sistemul", a mai declarat Catalin Predoiu, subliniind faptul ca trebuie sa rezolve in urmatoarele luni ceea ce s-a acumulat in ani de zile.

Bundestagul, camera inferioara a Parlamentului german, a votat, pe 7 mai, un raport privind situatia drepturilor omului in lume la care comisia pentru dezvoltare si asistenta umanitara a introdus un amendament ce solicita sistarea fondurilor UE pentru Romania, constatand lipsuri ale statului de drept. "Parlamentul Germaniei constata cu ingrijorare deficientele statului de drept ce continua sa existe in Bulgaria si Romania. Bundestagul cere Uniunii Europene sa aplice minimele masuri de sanctiune sub forma inghetarii subventiilor si pentru Romania, asa cum a facut-o in cazul Bulgariei", se arata in amendamentul anexat raportului privind situatia drepturilor omului in lume care a fost votat joi de Bundestag.

"Este o pozitie care confirma faptul ca asupra CE exista presiuni din partea statelor membre pentru o atitudine mult mai exigenta decat a avut-o in ultimii ani", a comentat ministrul justitiei Catalin Predoiu, referindu-se la decizia parlamentarilor germani de a cere sistarea fondurilor UE pentru Romania.

Nu este pentru prima data cand parlamentarii germani cer sistarea sau conditionarea fondurilor europene destinate Romaniei de progresele in reforma justitiei. Germania, ca principal contribuitor la bugetul Uniunii Europene, a fost atenta la aspectele legate de functionarea statului de drept inca din perioada de preaderare a Romaniei, numandu-se printre ultimile tari care au ratificat Tratatul de aderare, dupa ce a primit suficiente garantii ca reformele justitiei romane vor continua si vor fi monitorizate.

Raportul special privind gestiunea fondurilor UE in Romania solicitat de Parlamentul European ar putea fi redactat de Comisia Europeana, daca situatia din teren o va cere, a spus Mark Gray, purtator de cuvant al CE. "Comisia ia nota de cererea Parlamentului. In baza analizei sale si a evolutiilor din teren, Comisia va decide daca va emite rapoarte ad-hoc cu privire la gestiunea fondurilor UE in Bulgaria sau Romania", a precizat pentru NewsIn Mark Gray. "Comisia monitorizeaza atent zi de zi situatia din Bulgaria si Romania cu privire la gestiunea corecta si controlul fondurilor europene si raporteaza continuu felul cum sunt cheltuite fondurile UE in Romania, asa cum o cer reglementarile UE in acest domeniu", a explicat Gray.

Pe de alta parte, intr-un document de informare al CE transmis Parlamentului European si consultat de NewsIn, Comisia Europeana leaga plata fondurilor UE catre Romania de reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania. "Comisia monitorizeaza atent situatia din Bulgaria si Romania. Plata fondurilor depinde, desigur, de evolutia mediului legislativ si judiciar si de progresele inregistrate in implementarea diferitelor planuri de actiune", se arata in concluziile documentului datat 8 aprilie 2009, fiind pentru prima oara cand CE leaga direct plata fondurilor europene de reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Documentul remis europarlamentarilor arata ca, in prezent, 316 milioane de euro din fondurile de preaderare pentru agricultura ale Romaniei (SAPARD) raman suspendate, din care 142 milioane au fost raportate la Comisie.

Documentul vine ca raspuns la o rezolutie din ianuarie in care Parlamentul European isi exprima ingrijorarea cu privire la inghetarea fondurilor din Bulgaria si cerea executivului european sa raporteze trimestrial asupra problemelor cu privire la neregulile in implementarea fondurilor UE. Bruxelles-ul a impus deja sanctiuni Bulgariei pe tema consolidarii statului de drept, iar tara a trebuit sa renunte complet la fonduri in valoare de 220 milioane de euro. Alte 340 de milioane de euro au fost inghetate temporar pentru Bulgaria.

Urmatoarea informare a Parlamentului va fi facuta de catre Comisie in luna septembrie, deoarece intre timp au alegeri europene, iar actualul legislativ isi incheie mandatul in luna mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.