Social 11 Mai 2009 01:41
O firma privata din Ardeal, specializata in branding, a investit in realizarea unei serii de cinci documentare care au ca scop promovarea Romaniei.
Filmele vor arata povestile unor biserici din lemn, din cele 1.200 din tara, in dorinta de a le arata strainilor minunatiile realizate de mesterii romani. Norvegia are "numai" 1.000 de biserici din lemn, ne spun realizatorii documentarelor.

"Stiai ca Romania si Norvegia sunt tarile cu cele mai multe biserici din lemn? Suntem singurii din Europa. Ei bine, cele din Norvegia sunt promovate pe toate caile si in jurul lor se fac adevarate circuite turistice, pe cand la noi se cunosc doar cateva, in Maramures si Bucovina", imi spune Sorina Bota, jurnalist din Tg.-Mures.
De la aceasta idee s-a pornit la o mare actiune de autopromovare locala, fara nici un sprijin din partea administratiei din zona. Este vorba despre o echipa de profesionisti in media si video care a adunat alti profesionisti – actori, istorici etc., hotarand ca e cazul sa promoveze bisericile si povestile lor din Ardeal prin filme documentare istorice. Ei au numit seria de filme "Povesti din Transilvania", iar genul drept docu-fiction.

Primul film, din cele cinci cate vor fi la final, a fost lansat joi la Tg.-Mures, iar impactul si reactia la public au constituit un soc chiar si pentru realizatori. Au venit foarte multi tineri, iar locurile au devenit insuficiente. S-a aplaudat indelung, iar rectorul Universitatii de Arta Teatrala din oras si coorganizator al Festivalului de scurtmetraje Alternative, Attila Gasparic, le-a promis realizatorilor: "Sa nu aveti nici un fel de emotie cu acest film. Este de calitatea unui documentar Discovery". "Ce satisfactie mai mare poti avea?", intreaba retoric Sorina Bota, cea care a venit cu ideea si care s-a ocupat cu documentarea pentru acest serial.

"Nici un feed-back, in timp ce o alta bisericuta de lemn se prabusea"

Sorina Botea ne-a povestit ca, in urma cu aproape doi ani, a realizat o campanie in presa locala si scrisa si audio-vizuala, numita "Patriotism de buzunar". "Am atras atentia ca ni se prabusesc castelele, ca ni se darama bisericile, ca siturile arheologice ne sunt distruse cu buldozerele, ca legea patrimoniului e proasta, ca promovarea turistica a monumentelor istorice, cel putin in judetul Mures, e inexistenta. Dupa patru luni de campanie sustinuta si alte opt in care reveneam periodic pe marginea acestui subiect, am inregistrat un esec lamentabil. N-am primit nici un feed-back de nicaieri, iar intre timp o alta bisericuta de lemn se prabusise."

Asa ca s-a gandit la o alta abordare, mai ales ca in timpul documentarilor de pe teren a descoperit povesti "absolut fabuloase", care se invarteau in jurul bisericilor de lemn, stiute inca de batranii satelor sau consemnate in monografii cu circuit inchis. "Mi-am zis: «Asta e!». Prin povesti bine scrise, filmate profesionist, reconstituite cu actori, putem atrage atentia asupra bisericilor de lemn. Cine sa finanteze insa un astfel de proiect?"

Dupa alte cateva luni de asteptare/ cautare au ajuns la Dan Masca, directorul REEA Image Studio. Sorina Bota s-a retras din presa, ea spune "autoexilat", iar in ianuarie a.c. au inceput filmarile la primul docu-fiction. Alaturi de ea au mai venit un jurnalist, un fotograf, un cameraman, un actor (Nicolae Mihoc, cel care incheie filmul lui Nae Caranfil, cu celebra replica "Restul e tacere") si un absolvent de istorie. Bugetul a fost unul de austeritate, dar pasiunea oamenilor implicati in proiect a compensat acest lucru. Pentru cine nu crede, sa caute pe internet site-ul povestidintransilvania.ro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.