Strada Nicolae Apostol, din Colentina, arata ca o strada normala de periferie bucuresteana. Case saracacioase, mult praf si piatra cubica dupa sistemul "piatra, pauza, lipsa, gaura". Asta pana ajungi in capat, unde bate porumbul in geam. Aici e mai rau. Daca te uiti la ce a mai ramas din cele trei case lovite de explozie, zici ca a lovit cu bomba.

Moloz si haine arse sunt tot ce a mai ramas dupa ce gazul acumulat, se pare, sub pamant s-a aprins, o data cu becurile din atelierul de incaltaminte - "epicentrul" exploziei. Nu se stie cine, de ce, cum. Dar se investigheaza. E duminica si familiile lovite, una in doliu, alta fara casa, stau si privesc in gol. Gazul din retea le-a dat vietile peste cap.

Pe portile caselor de pe Nicolae Apostol sunt lipiti, cinic, fluturasii galbeni cu "gazul este inchis intre orele...", de parca ar mai avea cineva curaj sa dea drumul la aragaz. Oamenii de la Distrigaz au luat la puricat reteaua de conducte. Dar e greu, ca e duminica. Nu pot sapa la casele rase de explozie, pentru ca ar strica probele Procuraturii si Politiei. Si cum duminica detectivii nu lucreaza, investigatia se lungeste. De paza au stat, doua zile si o noapte, politistii comunitari. Acum iau pranzul pe portbagaj de Logan nou-nout: de vara, rosii cu branza. Nimeni nu stie sa dea un raspuns la intrebarea "de ce a explodat", pana nu se termina ancheta. Dar oamenii vorbesc.

Familia Dumitru avea casa care a devenit celebra la stiri, pentru ca doar doua caramizi amarate de BCA mai tin acoperisul. Anton Dumitru isi aminteste de explozie. Cateva secunde daca mai statea la bucatarie, si acum era mort, noroc cu nepoata lui de clasa a IV-a, care a tinut mortis s-o incalte bunica-su cu sandalele. "M-a chemat in dormitor. M-am aplecat sa o incalt si buum. Nu mai stiu ce s-a intamplat. I-am gasit pe toti ai mei sub moloz".

Dumitru, cu ochii impaienjeniti de lacrimi, face nota de plata dupa explozie: "Am muncit sase ani de zile ca sa ridicam casa asta. Sub gramada asta de moloz am faianta de 60 de milioane si toata aparatura". A mai reusit sa salveze un pat, mobilierul din dormitor si masina de spalat cu bule. Bibelourile-s praf. "Eu la leafa, daca nu-mi iau un bibelou sunt mort!" zice Anton Dumitru, si il intelegi de ce ii pare rau de ele. Isi mai aduce aminte cum, cu vreo doua-trei saptamani inainte, cand a plouat din greu, bolborosea apa pe strada. De la gaze. "Era o conducta sparta, dar au reparat-o astia de la Distrigaz, acum o saptamana".

Autoritatile vin "la poze"

"Duminica, nu lucreaza decat presa. E pacat ca astia si-au luat liber sa se duca la padure", e indignat pe procurori Leonard Dumitru, fiul batranului Anton. Nu stie ce sa faca in continuare, sta pe marginea drumului si sparge "floare", obidit. Luni vine demolarea, au primit deja ordinul de evacuare. Ei unde dorm? N-au voie printre daramaturi, ca strica probele. "Ontanu e la mare, dar a promis ca joi ne trimite materiale de constructie. Doamna prefect a venit la poze si a plecat. Primaria m-a trimis sa stau cu familia intr-o locatie din Bulevardul Dacia, unde stau aurolacii si se mananca hrana rece".

Cu lucratorii de la gaze si politistii pe cap (care isi spalau masina dupa ce mancasera pe ea), oamenii incearca sa-si continue viata. "Am un nepotel de 15 ani care nu mai iese din casa, de cand s-a produs evenimentul. Ii este teama sa nu se mai repete catastrofa", a declarat un vecin. "Au sarit bucati din imobilele avariate peste tot. Casa mea are peretii pe dinafara buni, insa, pe dinauntru, mi-a cazut tavanul", a spus Lenuta Niculescu, care are casa peste drum de atelier.

Dincolo de banda de plastic a Politiei Comunitare, care delimiteaza zona calamitata, molozul e ordonat pe gramezi. Chiar langa atelierul de incaltaminte, in dreapta, se construia o vila. Acum nu mai e nimic. In varful unei gramezi de moloz, rosu si sfidator, sta cu fundul in sus un avertisment tardiv: "Fumatul interzis!"

Ipoteza "mainii criminale", exclusa din start
In explozia din Colentina, doi tineri si-au pierdut viata, iar alte sapte persoane au fost ranite. Surse de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca sustin ca starea a doi dintre pacientii raniti este critica. Cristea Pitigoi (50 ani) a fost operat si se afla la Reanimare. El are arsuri de gradele trei si patru pe tot corpul si respira cu ajutorul aparatelor. Anca Turuc a fost transferata de la Floreasca la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri.

Ea a suferit arsuri de gradele trei si patru pe tot corpul, dar si o fractura de bazin, fiind tinuta in viata tot de aparate. Maria Moroi (72 ani), Marin Moroi (73 ani) si Maria Stan (72 ani) au fost internati la Spitalul Sfantul Pantelimon. Prima este in soc psihic, in timp ce sotul ei si cealalta femeie au rani usoare.

Altfel, comisia de analiza a emis ipoteza ca explozia s-a produs din cauza "infiltrarii de gaze in subsolul cladirii, din reteaua stradala de gaze". O comisie coordonata de un procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 desfasoara o ancheta in zona. Anchetatorii nu iau in calcul ipoteza unei "maini criminale". De asemenea, Distrigaz Sud a oprit alimentarea cu gaze pentru 24 de ore, pana la finalizarea anchetei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.