Social 11 Mai 2009 12:17
Membrii juriului au constatat ca printre cartile romanesti aparute anul trecut niciun text de dramaturgie nu ar fi meritat un premiu literar girat de Uniunea Scriitorilor, motiv pentru care nu exista nominalizari la aceasta sectiune.

Asa cum reiese din lista nominalizatilor la premiile Uniter 2008, pe anul trecut nu au putut fi selectate nici macar doua volume, care sa figureze la sectiunea dramaturgie, informeaza NewsIn.

Motivul este unul simplu, desi trist, asa cum declara chiar presedintele juriului pentru decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania, George Dimisianu: "La premiile de dramaturgie pentru anul trecut, pur si simplu nu au fost titluri care sa merite sa fie nominalizate, volumele pe subiect aparute anul trecut nu au prezentat nici un fel de interes pentru noi."

Presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, spune, in legatura cu lipsa nominalizarilor la dramaturgie, ca regulamentul e foarte clar, in aceasta privinta: "Daca ai carti de premiat, dai premiul. Daca nu ai, nu dai. Premiul nu e transferabil, asa ca daca intr-un an nu exista lucrari consistente, nu e nici o problema, nu se da."

De aceeasi parere este si criticul literar Dan C. Mihailescu, membru al juriului Uniunii. "Am ales vreo 7-8 carti, din cele aparute pe domeniu, anul trecut, si niciuna nu era de premiat. In aceasta privinta, am cazut, ca niciodata, de acord, cu ceilalti membri ai juriului."

Pe langa lipsa nominalizarilor la dramaturgie, in lista premiilor juriului Uniunii Scriitorilor s-a constatat o preeminenta a volumelor Polirom si Cartea Romaneasca, precum si coincidenta nominalizarilor la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania si cele ale Observatorului Cultural, pentru premiile de pe 18 iunie.

Consultarea listei nominalizarilor situeaza Polirom si Cartea Romaneasca intr-un top care arata interesul acestor edituri pentru autorii de literatura romaneasca contemporana, urmate, in acest an, de volumele publicate de Paralela 45, Humanitas si Curtea Veche.

Nicolae Manolescu nu considera numarul mare de aparitii ale editurii Polirom si Cartea Romaneasca un lucru special. "Daca juriul a considerat ca aceste lucrari sunt cele mai valoroase, asa este. Nu pot spune decat ca este un hazard al aparitiilor."

Criticul Dan C. Mihailescu arata ca aceasta pozitie fruntasa a editurilor Polirom si Cartea Romaneasca dateaza de patru ani, deja, si asta ca urmare a faptului ca au decis sa promoveze autorii de literatura romaneasca contemporana, ocupand 80% din piata pe acest domeniu.

"Humanitas merge mai mult pe traduceri, eseu, scrieri istorice, la Curtea Veche daca apar trei romane de scriitori romani pe an. A doua pe lista nominalizarilor este Paralela 45, care a ocupat acest loc in mod spectaculos. Oricum, aceste clasamente nu mi se par foarte relevante. Eu fac parte din acea categorie de critici-membrii de juriu care nu cred in justa repartitie editoriala a premiilor. In plus, sunt inclinat sa spun ca acord un vot si dau un premiu mai degraba autorului, nu volumului. Poti fi un autor sclipitor, cum este Cartarescu, cu un volum III din trilogia "Orbitor" ceva mai slab, caruia nu se poate sa nu ii dai un premiu unui asemenea autor doar pentru acest fapt?", sustine Mihailescu.

In calitate de autor al Istoriei Critice a Literaturii Romane, Nicolae Manolescu subliniaza ca se poate vorbi de o generatie noua de scriitori romani, dar ca "diagnosticarea" acesteia mai are de asteptat, pentru a putea fi corecta: "Incepem sa putem vorbi de o noua generatie de scriitori romani contemporani, generatia 2000, daca ne referim la cei care au debutat dupa '89. E greu de spus, in acest moment, cat e de valoroasa, ce particularitati are. Este de bun augur ca multi dintre acesti scriitori sunt tradusi in Vest. Ar trebui sa mai avem rabdare vreo 2-3 ani, pana sa o definim. Cert e ca exista diferente fata de generatia anterioara, de teme, precum si unele de factura literara, stilistica."

In ceea ce priveste coincidenta dintre nominalizarile la premiile Uniunii Scriitorilor si cele ale revistei Observatorul Cultural, George Dimisianu considera ca ea spune ceva bun, in final, despre cartile pe care si cei la de Uniune, si colegii de la Observator, le-au consultat. La randul sau, criticul Nicolae Manolescu este de parere ca aceasta similitudine e o garantie ca cele doua jurii independente nu se pot insela, criteriul valoric fiind, astfel, o data in plus, asigurat.

Pe de alta parte, Dan C. Mihailescu arata ca acest fenomen reflecta starea precara a productiei editoriale nationale, a literaturii romanesti contemporane actuale, care este inca foarte modesta.

"Toata lumea este fericita ca poate sa aleaga cinci titluri. Avem o productie mediocra la acest capitol. La noi sunt si putine premii si mai e ceva, oamenii cu bani nu ii directioneaza spre distinctii de acest fel. Uitati-va la Sorin Marin, ce face pentru Festivalul Anonimul! E un lucru superb, pe care ar trebui sa-l faca toti bastanii sau companiile mari, Connex, Orange, oricare vreti dvs. Daca ar da unui premiu de acest tip o sustinere de 20.000 euro, nu stiu, ca l-ar da Becali, Industria de Armament, cine vreti dvs., sa vedeti cum s-ar arunca toti sa scrie. Asa, pentru ca nimeni nu face nici un efort in aceasta directie, se vede ca exista un dispret al lecturii, al cartii, din partea oamenilor cu avere. Si din acest motiv nu sunt multe carti scrise de autori romani...", spune Mihailescu.

Criteriile de selectie pentru lista de autori nominalizari la Premiile USR sunt considerate de criticul Dan C. Mihailescu, "de bun simt". "Va pot spune ca in toti acesti patru ani, de cand sunt membru al juriului, nu am avut o carte pe care sa o prefer si propun pentru premiu, si sa nu-l fi luat! Suntem cinci critici literari in juriu, dintre care 2-3 facem critica saptamanala in diverse publicatii culturale. Am recenzat, de-a lungul anului trecut, tot ce am jurizat acum, in vederea acestui premiu al Uniunii Scriitorilor. Criteriile tin de bunul nostru simt si de experienta acumulata, de 20, 30, poate si 40 de ani, in ceea ce facem."

Nominalizarile pentru premiile Uniunii Scriitorilor au fost stabilite prin vot de un juriu prezidat de Gabriel Dimisianu si format din Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Cornel Ungureanu si Dan C. Mihailescu.

Castigatorii vor fi anuntati la Targul de Carte Bookfest, in cadrul festivitatii de pe 18 iunie, cand juriul Uniunii Scriitorilor va acorda si Premiul National pentru Literatura pe anul 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.