Social 8 Mai 2009 16:40
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat si adoptat primele masuri rezultate din Raportul referitor la situatia personalului si logisticii de la Tribunalul Bucuresti si instantele din circumscriptia acestuia, intocmit de vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si membrii CSM.
In esenta, au fost analizate modul de organizare si functionarea instantelor; implicarea CSM si a Ministerului Justitiei in rezolvarea disfunctionalitatilor din sistemul judiciar; imaginea justitiei, colaborarea cu alte institutii, instabilitatea legislativa si proiectele noilor coduri, transmite un comunicat al CSM.

Raportul releva 13 aspecte la care CSM trebuie sa aduca imbunatatiri:
  • 1. Instantele se confrunta cu probleme grave de personal, atat in cazul judecatorilor, cat si a personalului auxiliar si conex.

Din cauza lipsei judecatorilor, numarul de dosare nou intrate este covarsitor de mare si nu mai da posibilitatea judecatorilor sa se pregateasca temeinic, sa studieze legislatia si practica neunitara”, transmite CSM.

Raportul arata de asemenea ca Judecatorii sunt implicati si in alte activitati decat cele de judecata, inclusiv in procesul electoral, ceea ce are repercusiuni asupra actului de justitie.
  • 2. CSM trebuie sa finalizeze stabilirea normelor de munca, a gradelor de complexitate a cauzelor si transferul atributiilor administrative de la judecatori la grefieri.
  • 3. Subfinantarea instantelor creeaza dificultati de functionare a sistemului judiciar si conditii de lucru improprii la unele instante (Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Buftea, Judecatoria Cornetu si Tribunalul Bucuresti).

Neexecutarea hotararilor judecatoresti privind plata drepturilor salariale restante si inechitatile din sistemul de salarizare a personalului accentueaza starea de tensiune din instante.

Trebuie intensificate eforturile pentru amenajarea sediului Tribunalului Ilfov si a Judecatoriei Buftea, precum si luarea de catre Ministerul Justitiei a unei decizii cu privire la sediul Judecatoriei Cornetu (avand in vedere inclusiv problema competentei acestei instante referitor la cauzele din Penitenciarul Jilava si Spitalul Penitenciar Jilava).
  • 4. Este necesara actualizarea Nomenclatorului privind termenele de pastrare a dosarelor si evidentelor instantelor, precum si predarea documentelor vechi catre Arhivele Nationale.
  • 5. Imbunatatirea strategiei de comunicare a CSM si a capacitatii institutiei de a garanta independenta justitiei.
  • 6. Raportul releva ca este necesara imbunatatirea activitatii Institutului National al Magistraturii, cu privire la:
a) formarea profesionala initiala
b) formarea profesionala continua
c) deschiderea catre facultatile de drept.

  • 7. Imbunatatirea activitatii Scolii Nationale de Grefieri, in sensul implicarii mai mari in activitatile de formare profesionala continua a grefierilor.

Tribunalul Bucuresti se confrunta cu problema insuficientei numarului de grefieri, grefieri - arhivari, grefieri - registratori si slabei pregatiri a unora dintre acestia, elemente care afecteaza volumul si calitatea activitatii judecatorilor.
  • 8. Se solicita formularea unor propuneri de lege ferenda cu privire la:

- modificarea codurilor de procedura

- Legea nr. 304/2004 (degrevarea judecatorilor de activitatile nejudiciare; eliminarea discriminarii dintre absolventii INM si candidatii admisi la concursul de intrare in magistratura; extinderea competentei judecatorului stagiar; functionarea judecatorului stagiar sub tutela unui judecator definitiv; asistentii judiciari sa aiba vot deliberativ si sa redacteze hotararile);

- Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti (transferul atributiilor de la judecator la grefieri; repartizarea aleatorie in cazul casarii/desfiintarii cu trimitere spre rejudecare; scanarea actelor din dosare);

- Regulamentul privind promovarea in functii de executie

- Unificarea practicii judiciare (adoptarea urgenta a unui act normativ care sa contina dispozitii corespunzatoare pentru unificarea practicii judiciare);

- Legea nr. 317/2004 (lamurirea statutului inspectorilor judiciari);

- Raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor.

  • 9. Decontarea chiriilor personalului auxiliar si plata orelor suplimentare.
  • 10. Logistica instantelor (inregistrarea tuturor sedintelor de judecata; achizitionarea unui program legislativ corespunzator; dotarea punctelor de control acces cu mijloace antiteroriste; numar insuficient de calculatoare; asigurare consumabile).
  • 11. Probleme referitor la realizarea expertizelor (liste de experti neactualizate; comunicare defectuoasa intre instante si birourile de experti; depunerea cu intarziere a unor lucrari).
  • 12. Lipsa comunicarii sau comunicarea cu intarziere a unor relatii de catre autoritatile locale pentru care CSM recomanda organizarea de catre Curtea de Apel Bucuresti a unor intalniri intre conducerile instantelor si cele ale institutiilor respective.
  • 13. CSM isi propune sa rezolve situatia relatiei incordate cu DNA. In acest sens, Presedintele CSM va avea o intalnire cu procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie pentru rezolvarea acestei situatii.

In urmatoarele 15 zile directiile de specialitate din cadrul CSM vor formula propuneri punctuale prin prisma recomandarilor Raportului analizat azi, pentru a imbunatati activitatea instantelor si a actului de justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.